Анализ на Ройтерс показва, че част от парите са кредити,

...
Анализ на Ройтерс показва, че част от парите са кредити,
Коментари Харесай

Богати държави печелят милиарди от парите, които дават на бедните за климатични проекти

Анализ на Ройтерс демонстрира, че част от парите са заеми, а друга се дава безплатно, само че под изискване, с което печели донорът
Япония, Франция, Германия, Съединени американски щати и други богати страни извличат стопански изгоди, оценени на милиарди долари от световна стратегия, която е предопределена да помогне на разрастващите се страни да се оправят с отрицателните последствия от изменението на климата. Това демонстрира разбор на Ройтерс на данни, огласени от Организацията на обединените народи (ООН) и от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), съобщи Българска телеграфна агенция.

Богатите страни извличат финансова полза от уговорките, които са поели да дават по 100 милиарда $ годишно на по-бедните страни. Целта е по-слабо развитите стопански системи да ги влагат в софтуерни решения за понижаване на излъчванията от нездравословни газове в атмосферата и да финансират начинания, които да им оказват помощ да се оправят с рисковите климатични феномени.

На процедура обаче богатите страни отпускат част от тези пари на по-бедните страни под формата на заеми, по които се начисляват лихви. Друга част от средствата се дават безплатно, само че използването им е обвързвано с условия, които носят финансова полза за страните, които отпускат парите. Това сочи разбор на данните, свързани с тези траншове, изработен от Ройтерс.

Богатите страни са отпуснали на по-бедните заеми в размер на минимум 18 милиарда $. Лихвите по тях не са по-ниски, а са избрани по отношение на настоящите пазарни равнища, показва организацията. Сред страните, които са предоставели сходни заеми са Япония (10,2 милиарда долара), Франция (3,6 милиарда долара), Германия (1,9 милиарда долара) и Съединени американски щати (1,5 милиарда долара). Тези данни се базират на разбор на Ройтерс и на програмата по публицистика на Станфордския университет, наречена " Биг лоукъл нюз " (Big Local News).

Заемите, които се отпускат в границите на стратегии за опазването на околната среда и на други планове в поддръжка на развиването на по-бедните страни, нормално се отпускат при нулев или най-малък лихвен %, показват специалисти.

Кредити за още минимум 11 милиарда $ са предоставени при изискване, че страните, които ги получават, наемат компании от страната заемодател или закупят от тях материали и техника. Повечето заеми, предоставени по тази скица, са били обезпечени от Япония.

Подобни условия са били сложени и на страните, които са получили безплатно минимум 10,6 милиарда $ от 24 страни и от Европейския съюз, показва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР