Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и

...
Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и
Коментари Харесай

Клатят ли медицинските сестри стабилността на здравната система

Янина Здравкова е дълготраен публицист в областта на опазването на здравето и обществената политика.

Пет обезверени медицински сестри прекараха денонощие в Партийния дом, направиха за смях НСО и Министерство на вътрешните работи и демонстрираха образно какъв брой несъответстващо и неуместно реагира властта на несистемни играчи, които не може да купи. И че, уви, при сходни ръководещи, крайната провокация е най-ефективният метод да бъдеш чут.

Цяла година сестрите стачкуваха за по-достойни заплати (поне две минимални) и условия на труд и с искане за по-нормална здравна система, в която възнаграждението не зависи от броя минали заболели. По " демократичния " метод - шествия, митинги, срещи, договаряния, изчакване, отсрочване. Резултатът - въпреки да има усъвършенстване спрямо преди година, към момента не на всички места експертите по здравни грижи получават мизерните 950 лева, контрактувани още през 2018 година в Колективния трудов контракт, нощният труд се заплаща обидно, а изискванията на работа са тежки. Стигна се до такава степен здравно министерство да твърди, че множеството претенции на сестрите са изпълнени, всеобщо заплатите за увеличени с 20-30% и има по-справедлив механизъм за систематизиране на парите за хонорари. И че не е ясно защо толкоз стачкуват още.

Понеже сестрите са тези, които виждат всеки месец фиша си, те знаят най-добре какво написа в него и по какъв начин са изкарани тези пари, се стигна до обезверената провокация - укрепление в Светая светих - Народното събрание. Последвалата реакция надмина всички упования: дамите бяха оповестени за тероритски от НСО, за " душевен нестабилни " от шефа на парламентарната група на ГЕРБ и началник на здравната комисия в Народно събрание Даниела Дариткова, упрекнати в политически претенции от ръководещите (бившият омбудсман Мая Манолова постоянно е подкрепяла идеята на сестрите, направи го и в този момент. Това по никакъв метод не прави настояванията им по-малко правдиви. Мантрата " политически " е коронното опрощение на всеки ръководещ у нас да разгласи даден митинг за несъстоятелен); лекарският съюз, синдикатите, болничните асоциации и даже формалната съсловна организация на експертите по здравни грижи извънредно умело и координирано в границите на часове излязоха със заявления, в които осъдиха метода на митинг на сестрите, а столичната лекарска гилдия даже заплаши с контрапротест и окачестви дейностите на сестрите като опит за шантаж " за налагане на промени в опазването на здравето, които нямат действителна икономическа и структурна аргументираност, а единствено политически темперамент ".

От Брюксел министър Кирил Ананиев разгласи, че

това е провокация против държавността

и продължи рефрена, че сестрите клатят стабилността на опазването на здравето: " Техните претенции са с претенцията за промяна, само че, в случай че ние подходим като популисти и кажем " да " на всичко - това е злополука за здравната система ", " няма по какъв начин страната да фиксира 1220 лв. чиста стартова заплата на здравна сестра - по-малко ли са учили, по-малко нужни ли са на обществото ни инженерите, строителите и какъв брой още специалности? Ами в случай че на следващия ден лекарите изискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се цялостен безпорядък ".

Ако настояването на сестрите лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения бъде признато, парите няма да стигнат за всички, " качеството на здравната помощ ще се утежни и тогава, с съображение, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от в този момент. Няма по какъв начин да се разпределят пари на калпак ", сподели още Кирил Ананиев. И отсече: оттук насетне министерството на опазването на здравето ще води диалози само с законно приетите организации.

Сестрите желаеха да се подпише съглашение за осъществяване на настояванията им, само че кабинетът сподели, че с терористи не договаря. " Решение, което допуска да разрушим дадена система, няма по какъв начин да бъде взето ", разгласи вицепремиерът Томислав Дончев. Естествено, включи се и министър председателят, който реагира по дежурния си неук метод: " Не 50, а 500 милиона повече дадохме за опазването на здравето в новия бюджет ", сподели Бойко Борисов, който явно

и на 20-ия мандат няма да разбере, че множеството пари не пълнят продънената каца.

Тези спешни опорки са неуместни и обидни. В настоящия си тип здравната ни система е задоволително дестабилизирана и аварирала и казусът не е толкоз във формата комерсиално сдружение, а в цялостния модел, насочен към отчитане на активност за доходи, а не към изцеление на заболели и предварителна защита на здравето; центрирана не към пациента, а към структурите - лечебни заведения, кабинети и така нататък И като се изключи няколко болнични " мениджъри " и притежатели и шепа добре платени светила в избрани специалности, няма човек в България, който да счита, че сегашният разграден двор е нещо, което е устойчиво и надалеч от злополуката.

Напротив - " системата " и ръководещите я се потвърдиха уместно в спешната обстановка с ковид, който макар цялата шетня по малките екрани съумя да ги свари по бели гащи - с съвсем излекувани пациенти в лечебни заведения, с които са били контактни по 100 души. И ще става по-зле, тъй като сегашната " постоянна " система и комерсиалните сдружения не са пригодени за изключителна обстановка с инфекциозна болест - нямат нито личния състав, нито отделенията и постройките, нито апаратурата да я посрещнат. Инфекциозните заболявания са екзотична компетентност у нас, редица отделения бяха закрити, тъй като това лекуване не се заплаща добре от здравната каса и не носи доходи. Всичко това в този момент ще се отплати щедро.

А парите за здравеопазаване не стигат, тъй като в София, Пловдив и Бургас има лечебни заведения що се касае за две Българии и здравната каса ги устоя до една. Защото системата е неефективна, с голям брой скъпи хоспитализации и лечебни заведения и най-малко амбулаторни грижи, предварителна защита и лекуване в извънболничната помощ. В по този начин структуриран модел пари за сестрите фактически не остават (въпреки че бюджетът на НЗОК е над 4.7 милиарда лева), те от дълго време са под санитарния най-малко, което единствено по себе си е дестабилизация и злополуката ще лъсне в околните дни, когато връхлети хаосът и се окаже, че

няма кой да се грижи за новите и нови случаи на ковид.

Управляващите дебело подчертаха, че отсам натак ще се договаря единствено с законни организации, т.е. казионните, които реагират вярно и крепят комфортното статукво. Това, че зад тях не стои никой, не интересува ръководещите. Именно нелегитимните сестри терористки изкарваха на няколко пъти на улицата хиляди свои сътрудници, помогнаха им да се провеждат за групови оставки и да стачкуват една година. И сега те не са спрели.

Затова и безпогрешното възприятие за ветропоказания на премиера Борисов още веднъж проработи. Точно ден след всички заявления срещу тероризма, след всички заричания, че с лудите дами, които не схващат от дума повече няма да се договаря, той влезе в обичаната си роля на белия кон. " Правителството ще предложи пакет от ограничения, които да подобрят материалното състояние на медицинските сестри, работещи в дребни общини и в детски заведения ", разгласи Борисов в събота. Да, в съдействие с национално представителните синдикати и без срещи с нелегитимните дами, само че те не желаят срещи, а заплати.

Вероятно " съглашението " ще е за постигане на от дълго време контрактуваните заплати от 950 лева, тъй като в дребните общини и в детските заведения " фактически получават 600 лева ". Това няма да постави завършек на митингите на сестрите. Но е още една дребна отвоювана победа. С което " терористките " от Партийния дом потвърдиха, че единственият метод за " разговор " с властта е този.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР