СподелиЕкспертите по външна политика от десетилетия се опасяват от вероятността

...
СподелиЕкспертите по външна политика от десетилетия се опасяват от вероятността
Коментари Харесай

Войната в Украйна е вече световна. И Путин печели приятели

Сподели
Експертите по външна политика от десетилетия се притесняват от вероятността за втора корейска война. Никой обаче не си е представял, че войната ще бъде в Украйна.

Днес Сеул и Пхенян водят своята десетилетна борба по украинските бойни полета. Това е микрокосмосът на международната прокси (опосредствана, б.пр.) война в ход.
От 2022 година двете Кореи са въвлечени в центъра на вилнеещата война в Европа.
Южна Корея косвено зареди Украйна с „ дребна планина “ от артилерийски муниции, което е чисто злато за една проточила се сухопътна война.

е като оръжейна база на съветския президент Владимир Путин,

доставяйки балистични ракети за опустошаването на украински градове и артилерийски снаряди, употребявани против украинските въоръжени сили.

При това и двете страни са част от противоборстващи обединения, които обърнаха борбата сред Украйна и Русия в по-голямо и по-всеобхватно тестване за мощ.



Разбира се, концепцията за войната в Украйна като прокси война не е нова. От самото начало представители на Кремъл настояват, че Съединени американски щати употребяват Украйна като таран против Русия.

Преди две години обясних, че в общи линии те са прави: помагайки на Украйна да се отбрани, Америка постанова също по този начин тежки разноски на един от най-яростните си врагове.
Това, което се промени след 2022 година, е, че прокси войната се разрасна – и към нея се причислиха изцяло и двете страни.
Украйна има поддръжката на демокрации от Северна Америка, Европа и Индо-Тихоокеанския район – страни, решени да поддържат независимостта на Киев и да санкционират строго Путин в този развой.

Срещу тази поддръжка обаче се изправя кохорта от евразийски автокрации, които дават жизненоважна помощ на Москва и вършат по-труден живота за Запада.

Два огромни съюза се сблъскват, въпреки и непряко, на европейските бойни полета.

Битката в Украйна прерасна в първия световен спор от нова студена война.
Прокси войната на Вашингтон
Пожарна охрана ВРЕМЕ НА ПЪРВАТА СТУДЕНА ВОЙНА ПРОКСИ КОНФЛИКТИТЕ БЯХА ПОВСЕМЕСТНИ.

Суперсилите се дуелираха косвено, тъй като директната борба беше прекомерно рискова в нуклеарната ера.

В споровете, които опустошиха световния Юг, Москва и подкрепяха локални сътрудници, обезкървявайки се взаимно.

Войните за деколонизация на Африка и Азия, въстанията и гражданските войни в Латинска Америка и бруталните борби в Корея и Виетнам станаха сцена, на която суперсилите маневрираха за преимущество.



Сега войната в задълбочава още една битка за установяване изискванията на световния ред и опълчва една на друга обединенията противници – развитите демокрации и евразийските автокрации.

Разбира се, не се очакваше войната в Украйна да се трансформира в разрастваща се прокси война, тъй като не се предвиждаше това изобщо да бъде война.

Когато силите на Путин нахлуха в Украйна през февруари 2022 година, те чакаха да завладяват Киев за дни и да приключат с останалата опозиция за седмици. Путин се надяваше, че един слаб и разлъчен Запад ще преглътне тази проява на мощ.

Но обезверената украинска отбрана в комбиниране с главозамайващи съветски гафове, докара до
по-объркан и по-продължителен спор, който бързо стана интернационален.
Първи се включиха Съединени американски щати и техните съдружници, които се втурнаха да поддържат Украйна, откакто не бяха съумели да възпрат офанзивата на Русия.



Те се опасяваха, че една съветска победа ще подложи нежната народна власт в Украйна на завладяване и жестокости, ще разклати салдото на силите в Източна Европа и ще насърчи рискови агресори на всички места по света. Затова побързаха да дават

икономическа помощ, разследваща поддръжка и оръжия, с цел да оказват помощ на Украйна да издържи.

Това бе необятна коалиция. Полша беше нейният основен логистичен център; Германия, Франция, Англия и други европейски страни предоставиха помощ и оръжия.

Съюзници от другия завършек на света също дадоха своята принос, Австралия, Япония, Южна Корея и други доставиха – директно или посредством Съединени американски щати – пари и военно съоръжение.
Така войната сплоти общността на развитите демокрации.
По създание първоначално войната обслужи няколко западни цели. Тя подтиква увеличението на разноските за защита в границите на Организацията на Северноатлантическия пакт, която завоюва и от присъединението на Финландия и Швеция.

Уплашени демокрации в западната част на Тихия океан започнаха да укрепват отбраната си против Китай.

Войната пресече европейската взаимозависимост от съветската енергия; тя заби чеп сред европейските страни, ужасени от нашествието, и Китай, който поради връзките си с Москва изглеждаше като съизвършител в нея.

Нападението на Путин разкри също по този начин крехкостта на западната отбранителна индустриална база и предложи късмет (все още незадоволително използван) за нейното подсилване.

Не на последно място спорът даде на западните демокрации опция да стартират да лимитират и възпират Русия, която в този момент се утвърди като непоправима и жестока държава-измамник.
Ние желаеме да забележим Русия отслабена “, сподели министърът на защитата Лойд Остин, тъй че тя „ да не може да прави такива неща, каквито извърши при нахлуването в Украйна “.
Други американски публични лица поддържаха наказания, предопределени да смажат съветската стопанска система.

В духа на класическата прокси война Съединени американски щати и техните съдружници преследваха личната си сигурност, помагайки на Украйна да внесе безпорядък в редиците на един нападателен, само че свръхмощен зложелател.

Всъщност това бе основен миг в световната тактика на Америка.

Стратегията за национална защита на Джо Байдън от 2022 година се основаваше на концепцията, че Пентагонът би трябвало да продължи да се концентрира върху Китай и да не разполага трайно обилни нови сили в Европа.

За задачата беше витално значимо Русия да се провали в Украйна и да излезе от спора – стопански и военно – пробита като черупка от предходното си аз.

Колкото по-ефективна и по-безжалостна бе прокси войната, толкоз повече сигурност биха закупили Съединени американски щати за една демократична общественост, изправена пред голям брой закани.
Приятелите на Путин отвръщат на удара
ИМЕННО ТОВА ОБЕЗПОКОИ ЛИДЕРИТЕ НА КИТАЙ, ИРАН И СЕВЕРНА КОРЕЯ – членове на автократичния блок, който скоро щеше да застане зад Путин.

Тези водачи евентуално не биха се интересували от конфликта на Русия с Украйна. Те не всеки път са били удовлетворени от последствията от войната.

Но те бяха разтревожени, че Русия може да понесе унизителна загуба. Това изглеждаше допустимо, когато настъплението на Путин беше спряно и войските му бяха отблъснати в края на 2022 година

Решителна победа за Украйна и нейните западни поддръжници можеше да провокира световни последствия, като сковава Русия и разобличи още повече останалите ревизионисти.

Така че помощта, от която Москва обезверено се нуждаеше, стартира да тече.

Иран достави на Путин хиляди безпилотни дронове „ Шахед “ и балистични ракети, които да употребява против украинските градове и инфраструктура. Техеран дори изпрати съветници да образоват съветските сили за използването на тези дронове и оказа помощ на Русия да ги създава на личен терен.

Северна Корея е продала на Москва сред 1 и 3 милиона артилерийски снаряда – спрямо почти двата милиона 155 мм артилерийски муниции, които Америка и всичките ѝ съдружници са изпратили в Украйна.

Усилията на Путин се подкрепят и от севернокорейски ракети; техни парчета са открити на мястото на съветските офанзиви.
Техеран и Пхенян са оръжейниците на автокрацията, давайки на Москва ударната мощ да води продължителна война.
Китай не отиде толкоз надалеч: заканите от американски и европейски наказания предотвратиха изпращането на бойни оръжия.

Но Китай достави на Москва съставни елементи – от микрочипове до машинни принадлежности – нужни за производството на тези оръжия и за възобновяване на съветската отбранителна промишленост, подложена на строги наказания.

В по-широк проект Китай се трансформира в икономическия гръб на Русия, като поемаше нейната търговия, помагаше на нейните компании да набират капитал и облекчаваше и по други способи резултата от западните наказания.

Военните, икономическите и софтуерните връзки на китайско-руските взаимоотношения са по-силни от всеки път.

Тясното доближаване с Москва, както разгласи президентът Си Дзинпин през 2023 година, е „ стратегическият избор “ на Китай.

Тук няма и грам щедрост: връзките сред Русия и нейните другарски автокрации са в последна сметка транзакционни.

Северна Корея търгува с оръжия против поддръжката на Русия за отбягване на контрола на Организация на обединените нации и може би за напредване на ракетните и актуалните оръжейни стратегии на Пхенян.

Иран получава най-нови съветски самолети и противовъздушна защита. Китай ускорява въздействието си върху съветската стопанска система и софтуерния сектор; извлича облаги от сенчести покупко-продажби за взаимно военно произвеждане.

Както иронизира шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уйлям Бърнс, Русия „ рискува да се трансформира след време в “.

Но каквато и да е цената им, тези връзки помогнаха на Русия да се задържи на повърхността, когато военните ѝ старания бяха в крах, те ѝ помогнаха да си върне самодейността след неуспеха на украинската атака от средата на 2023 година



Изключително дейно разделяне на труда – Северна Корея и Иран доставят военна помощ, а Китай обезпечава икономическа поддръжка. Това промени хода на войната.

Започна дори да постанова разноски на Запада.

Чрез протакането на боевете в Украйна автократичната „ антанта “ държи Съединените щати фокусирани върху Европа – стратегически бонус за Китай, Северна Корея и Иран.

Пхенян да вземем за пример тества ракети на цялостни обороти, което би привлякло доста повече вниманието на Съединени американски щати, в случай че не бяха продължаващите борби в други райони.

Иран и неговите проксита употребяват американското разпръскване, разтърсвайки Близкия изток с принуждение.

Войната принуди Пентагона да натрупа ресурси от нищожни оръжия като ракетите „ Пейтриът “, макар че усили производството на други оръжия като артилерийските снаряди.

Не на последно място спорът насърчи автокрациите да влагат в търговски пътища като Каспийския кулоар, свързващ Русия и Иран, които са предпазени от наказания или западен боен напън, и оказа помощ да се засилят стратегическите партньорства, които могат да потрябват на Китай, Иран и Северна Корея един ден при личните им конфликти със свръхсила.

Прокси борбата в Украйна обслужва идеята на автократичното доближаване и подкрепя устрема на ревизионистите да подкопаят световните правила на придвижване.
Натискът на Байдън за народна власт
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СВОБОДНИЯ СВЯТ ОТДАВНА НАСТОЯВАТ, ЧЕ ТАЗИ ВОЙНА НЕ Е ПРОСТО ЗА УКРАЙНА или за салдото на силите в Европа: тя е за разпоредбите, по които се ръководят световните каузи.

Ако Путин успее да унищожи една народна власт, други настоящи лица ще видят зелена светлина за експанзия. Ако успее да извърши потресаващи жестокости, сходни закононарушения ще се разпространят по целия свят.



Тази война, сподели Байдън, е „ борба сред демокрацията и автокрацията, сред свободата и репресията, сред реда, учреден на правила, и този, ръководен от груба мощ “.

Дори по-далечни демокрации са съгласни с това.

„ Днешна Украйна може да бъде Източна Азия на следващия ден “, сподели японският министър-председател Фумио Кишида в неотдавнашна тирада пред Конгреса на Съединени американски щати.

Така че демокрациите „ би трябвало да са нащрек “. Един свят, прекроен от съветска победа, би бил свят, в който множеството демокрации не желаят да живеят, само че който би устроил прелестно евразийските автокрации.

Русия, Китай, Иран и Северна Корея имат своите различия; техните упоритости в райони от Африка до Арктика биха могли в миналото да се сблъскат.

Но към този момент всички те споделят задачата да основат свят, квалифициран за грабителство, тъй като това е единственият метод да подчинят страните към тях и да реализират мечтаните от тях сфери на въздействие.

Така че да се възползват от един свят, в който принудата и експанзията се улесняват от разбиването на демократичния интернационален ред.

Евразийските сили не признават това категорично, само че не е мъчно да се доловят настройките.

Върховният водач на Али Хаменей откри войната на Путин за изцяло оправдана като отговор на зловредната надмощие на НАТО – едно „ рисково творение “ – и на Съединени американски щати. Още през 2010 година тогавашният китайски външен министър Янг Джиечи позорно изиска уважителност от 10 югоизточни азиатски народи, като им сподели: „ Китай е огромна страна, а вие сте дребни страни и това е реалност “.

През 2023 година различен китайски посланик повтори изказване на Путин, че страните от някогашния Съветски съюз изобщо не са същински суверенни страни.

Създаването на модерни империи изисква разрушение на самоопределението. Тази част от плана на Путин сплотява евразийските автокрации, без значение дали го признават, или не.
Ролята на световния Юг
ВОЙНАТА СРЕЩУ УКРАЙНА ПОЛЯРИЗИРА СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА доста по-тежко от когато и да било след Студената война. И тъкмо като прокси споровете от тогавашната по-ранна ера, сегашният засегна редица други страни по света.

Глобалният Юг беше ударен стопански, защото войната раздруса международните пазари на храни и сила. Пренасочвайки съветската търговия от Европа към Азия, сраженията трансформираха комерсиалните модели в героичен мащаб. Някои страни пробваха да се оттеглен от конфликта; други като Турция и Обединените арабски емирства играят и за двете страни.

През цялото време основните играчи в Украйна пробват да привлекат нови членове в своите групировки – до момента в който съперниците им се стремят да ги държат настрани.

Това е елементарна военна аритметика: във война на безсилие печели страната с по-голяма устойчивост и повече запаси.

Затова Съединени американски щати, както и основни европейски страни като Чешката република, претърсват света за артилерийски муниции и други материали. Москва прави същото.

В началото на 2024 година Съединени американски щати убедиха Еквадор да трансферира на Украйна създадени в Русия хеликоптери и системи за противовъздушна защита – до момента в който Москва не спря да купува един от главните еквадорски експортни артикули, бананите.

Преди това Египет се съгласи да изпрати в Русия 40 000 ракети плюс артилерия и муниции за стрелково оръжие – преди Америка, главният боен настойник на Кайро, да го накара да пренасочи артилерията към Киев.

По същия метод слуховете за доставка на южноафрикански оръжия за Русия провокираха ядосан обществен отговор от американския дипломат. Въвличането на Пакистан във войната е забулено в загадка, което свидетелства за конкурентния напън, пред който са изправени трети страни. Колкото по-дълго трае спорът, толкоз по-жизненоважно става разширението на личната коалиция и ограничението на противниковата.
Световната война
ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ИЗГЛЕЖДАШЕ, ЧЕ УКРАЙНА И НЕЙНИТЕ СЪЮЗНИЦИ ПЕЧЕЛЯТ БИТКАТА. Сега това не е толкоз ясно. Русия държи самодейността на бойното поле; нейните сили постепенно натрупат триумфи.

Представители на Съединени американски щати са ужасени от това какъв брой доста китайската поддръжка е помогнала на Москва да усили военното си произвеждане. Пакетът от 61 милиарда $, който наскоро Конгресът на Съединени американски щати утвърди след шестмесечно смъртоносно закъснение, би трябвало да помогне на Украйна да не загуби през тази година.

Но кой войник и кой съюз в последна сметка ще завоюва, е под въпрос.

Отговорът ще зависи от това коя коалиция ще покаже по-голяма устойчивост и коя ще бъде по-ефективна в използването на насила и разрушителна мощ по отношение на другата страна.

Понастоящем Съединени американски щати употребяват опасността на глобите, с цел да възпират китайските банки да улесняват търговията със артикули с двойна приложимост с Русия; това в последно време удари повече от дузина китайски компании, въвлечени в тази търговия.

Миналия месец държавният секретар Антъни Блинкен насочи към Си непосредствено обръщение.

„ Русия мъчно би могла да продължи офанзивата си против Украйна без китайска поддръжка “, сподели Блинкен след среща със Си. „ Ако Китай не се заеме с този проблем, ние ще го създадем. “

Междувременно Русия евентуално ще употребява своите желани оръжия – политическа интервенция, хакерски атаки, дезинформация, бойкот – с цел да повлияе на идните през тази година избори в целия трансатлантически алианс или да отслаби и по други способи западната поддръжка за Киев.

Серия от мистериозни произшествия в европейски оръжейни фабрики и железници демонстрират, че тази акция към този момент е в ход. Путин също по този начин насочва възобновени нуклеарни закани, с цел да разубеди Запада да даде на Украйна ракети с по-дълъг обхват на деяние или да разреши на Киев потреблението на тези оръжия за удари в самата Русия.

Тази активност ще бъде интензивна, тъй като последствията от войната са всеобхватни. Демокрациите и автокрациите в цяла Евразия са наясно, че изходът от войната в Украйна или ще утвърди, или ще подкопае демократичния ред. Той ще оформи салдото на преимуществата им в тяхната по-голяма световна битка.

Това, което се случва на една от сцените на един взаимосвързан свят, не може да не се засегне и останалите. Точно в този момент Украйна е мястото, където конфликтът сред развитите демокрации и евразийските автокрации е най-остър: Америка и нейните съдружници няма да продължат да просперират, в случай че изгубят там.

Струва си също по този начин да се помни, че успеха в една прокси борба може да бъде удържана на две нива. Важен е въпросът кой печели войната с оръжие. Но е значимо и питането коя коалиция ще употребява по-добре спора, като научи съответните военни уроци, ускори връзките сред своите членове и употребява тази война, с цел да генерира експедитивността и качествата, нужни за това, което следва. Следователно в доста връзки събитията в Украйна ще предопределят бъдещето. Войната в Украйна сe трансформира и в международна война.

.

Превод от британски Майя Янкова

Хал Брандс е колумнист на Bloomberg Opinion и заслужил професор на името на Хенри Кисинджър в Училището за напреднали интернационалните проучвания на Университета „ Джон Хопкинс “.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР