Десните партии сумарно имат мнозинство в Европейския парламент. Центристките проевропейски

...
Десните партии сумарно имат мнозинство в Европейския парламент. Центристките проевропейски
Коментари Харесай

Владимир Шопов: Ключовият играч в предишния ЕП бяха либералите, сега ще е ЕНП

Десните партии сумарно имат болшинство в Европейския парламент. Центристките проевропейски партии още веднъж получиха болшинство, което по всяка възможност ще е задоволително за избиране на ръководител на Европейската комисия.

Това сподели пред БНР политологът Владимир Шопов.

Той обърна внимание върху фрагментирането на десницата и уточни, че относителният дял и въздействие на ЕНП непрекъснато понижава. По думите му, тук е главната политическа динамичност, която би трябвало да се следи.

В рамките на европейската десница се оформят 4 съставния елемент, разясни Шопов.

" Политическият диалог сред 3 от тези 4 обединения значително ще повлияе върху метода, по който ще наподобява и законодателната активност на идващия Екологичен потенциал. "

Еволюцията и трансформацията в по-крайни елементи на десния сегмент ще разрешат оформяне на по-големи болшинства, счита анализаторът.

" Има тематики, които не престават да са табу. Има политически идентичности и поръчки, които са антиевропейски. Те са същностно антилиберални. В същото време в елементи от това по-широко дясно пространство има еволюция, която разрешава по избрани тематики приближаването на част от тези обединения към едно демократично конституционно болшинство ", разяснява Владимир Шопов в предаването " Събота 150 ".

Ключовият, балансиращ състезател в предходния парламент бяха либералите, напомни той.

" Процентът на осъществени политики при тях е над 90. Сега този състезател ще бъде ЕНП. "

Ще е забавно да се види накъде ще се измести сборът от болшинства в ежедневната активност на Екологичен потенциал, уточни Шопов и предвижда, че ще е по-скоро надясно.

Според него повторният избор на Урсула фон дер Лайен е евентуален.

" Не се чуват безапелационни други възможности на нейната, само че изборът няма да бъде елементарен. "

В този Екологичен потенциал има съвсем 100 депутати, които или нямат групова принадлежност или в този момент са определени за първи път и не са част от европейските партийни фамилии. За ЕНП има прикрит запас и в тази плаваща численост, акцентира политологът. Мелони няма да тръгне на директна борба с Фон дер Лайен, чака той.

Владимир Шопов означи и отслабването на политическите позиции на Макрон, освен поради резултатите от евровота във Франция, само че и в резултат на рисковия ход да провокира предварителни парламентарни избори.

Като дефинира решението на френския президент като " ненужно рисков ход ", Шопов посочи, че методът, по който ще форсира преструктурирането на политическата система няма да е в негова изгода. По думите му, Макрон не може да сътвори безапелационна противотежест на Марин льо Пен. Оформя се и полюс към крайната левица.

" Франция може да се окаже в обстановка, в която политическият развой е форсиран по непредвидим метод. "

Европа разчиташе, че има най-малко 2, 2 и половина години до идващите избори във Франция, в които да пренареди своите цели. Този разкош наподобява Европа няма да има, регистрира Владимир Шопов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР