XXII Международно биенале на графиката ще се открие на 11

...
XXII Международно биенале на графиката ще се открие на 11
Коментари Харесай

ХХІІ Международно биенале на графиката Варна

XXII Международно биенале на графиката ще се открие на 11 август от 18:00 в залите на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна. Биеналето се провежда от Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Община Варна, Министерството на културата и Съюза на българските художници (СБХ).

От близо 623 задгранични графики на 390 създатели са селектирани 376 графики на 210 създатели, а българското показване включва 114 създатели със 158 графики. Художниците са от 53 страни, като с доста мощно присъединяване са артистите от Мексико, Тайланд, Япония, показани са и страни като Южна Африка, Бангладеш, Чили, Пуерто Рико, Полша, Канада, Доминиканската република.

Meждународното биенале на графиката - Варна, е едно от най-дългогодишните в света, най-голямото на Балканския полуостров, с над 40-годишна история, която го утвърждава като авторитетно събитие, показващо трендовете в международното и в българското графично изкуство. То продължава да показва и утвърждава класическите графични техники, без намесата на актуалните цифрови технологии.

Наградите на форума ще дефинира интернационално жури в състав: ръководител - международно приетият български график проф. Стоимен Стоилов, и членове Владо Горески (Северна Македония) - шеф на Международното триенале на графиката - Битоля, Лили Бошевска - Директор на културно-информационен център - Битоля, доцент доктор Деница Янева, учител във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, и Венцеслав Антонов, шеф на Международното биенале на графиката - Варна.

В годините мощното си наличие като майстори в това точно изкуство затвърждават създатели от Чехия, Словакия, Полша, Норвегия, Япония, Германия. Пробиват си път и нови звезди на международната графична сцена, не по-малко надарени и амбициозни, които се открояват и в актуалното биенале – художници от Тайланд и Мексико – показани с голямоформатни работи, майсторски изведени в мецотинто, гравюри на линолеум и дърво, литографии. Участниците от Тайланд слагат самобитен връх по присъединяване на най-млади създатели. Много постоянно те засягат тематики, свързани с природата и опазването й.  С положително показване и многобройност на създателите се отличава Италия. Повече работи идват и от прилежаща Северна Македония. Впечатляващи са и работите на създатели от Южна Африка, Съединени американски щати, Австралия, Бразилия, Пуерто Рико, в които мощно наличие има обществената тема.

Директорът на Галерията за графично изкуство Венцеслав Антонов споделя пред Нина Локмаджиева кое е присъщото за това издание на влиятелния конгрес:

“В това издание, към този момент след пандемията, се усеща едно усмиряване измежду графиците. Радва ни, че българското присъединяване несъмнено е най-хубавото от доста години насам. Докато при предни издания имахме 50-60 представители, в този момент те са 114, което ясно демонстрира оживление. Въпреки че не всеки е равносилен, желанието ни е да покажем българската графика в цялостния й тип, въпреки и недотам изчистена като стилове. Моята концепция е да разпространяваме повече графиката. Тя има комплицирана техника, която обаче й разрешава да бъде най-комуникативно изкуство сред страните, тъй като при нея са касае за отпечатъци, за тиражи и за реализация на хартиена основа. Усилията на графичните конгреси са да се показват доста по-лесно творбите на художниците. А и те са доста повече в Европа.

Нашето биенале се намира в такава фаза, в която нямаме проблеми с участници, те са многочислени, тъй че ние нямаме усложнения. Най-голямата тежест през годините постоянно е поемала Община Варна. Биеналето е издирван конгрес от художниците в разнообразни страни, има над 40-годишна история и утвърждава престижа си с всяко последващо издание. И противоречиви моменти е имало през тези години, само че ние сме в една добра, съгласно мен, позиция. А в действителност това е първата интернационална демонстрация на изкуството преди време отвън столицата и чест прави на град Варна да има този конгрес. Като обърнем взор обратно, виждаме с какъв брой доста старания Варненското биенале извоюва своето място на международната художествена сцена. Помня, че имаше по-трудни години, когато на интернационалното присъединяване се гледаше по-подозрително, само че с времето всичко стана обикновено.

Накъде върви графиката в последните години? - Графиката, с помощта на многото технологии, които се появиха, получи доста по-голяма многоликост, а и форматите й се трансформираха. Но ние продължаваме да поддържаме статуквото, уредено в нашия правилник - да награждаваме единствено произведения, които са в типичен техники. Някои ни подлагат на критика, че го няма моментът на многообразие, само че ние държим една по-консервативна позиция и каним създатели, които работят в обичайните техники.

Можем да кажем, че Варненското е класическото биенале на графиката в Европа. Все отново позволяваме за присъединяване и създатели с творби в други техники, без да бъдем в прорез с нашия правилник, а с цел да покажем, че има метод една техника да се познава от хората. Такъв вид творби са всекидневно в леките техники, които допускат принтери, допускат някои манипулативни похвати, само че отново имат своите достолепия. Ние останахме консервативни, за разлика от Триеналето в София, където има свободен достъп всевъзможен тип техника. При нас аз поканих 400 създатели от Европа и от още съвсем 50 страни. Някои пратиха произведения, други - не, само че ние поддържаме тласъка да се работи с класическите техники. И след залеза на биеналето в Белград и смяната във фокуса на форума в Любляна, Варненското остана последното огромно биенале на графиката на Балканите. Не инцидентно е прието и от ЮНЕСКО. А многочислените участници са доказателство, че графичното изкуство е живо в своята най-истинска форма - в класическия си тип и техники. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР