Втори доклад разобличава манипулациите на данни при изготвянето на класацията

...
Втори доклад разобличава манипулациите на данни при изготвянето на класацията
Коментари Харесай

Нов доклад срещу Кристалина Георгиева и Световната банка

Втори отчет разобличава операциите на данни при правенето на класацията " Да правиш бизнес " (Doing Business) на Световната банка. Миналата седмица Световната банка разгласява отчет на адвокатската адвокатска фирма Wilmer Hale, в който непосредствено е посочено, че Кристалина Георгиева, която в този момент е ръководещ шеф на МВФ, до момента в който е била изпълнителен шеф на Световната банка, е оказвала напън върху чиновници на банката, тъй че позицията на Китай в класацията да бъде нараснала.

Няколко седмици преди Световната банка да се откаже от правенето на отчета си " Да правиш бизнес ", група от външни съветници е предложила преразглеждане на рейтингите, с цел да се лимитират напъните на някои страни за манипулиране на техните резултати, оповестява организация Reuters

Анализът от 84 страници е направен от високопоставени учени и икономисти, включително и някогашният колумбийски финансов министър. Документът е оповестен на уеб страницата на Световната банка в понеделник, към 3 седмици откакто е бил връчен на основния икономист на банката Кармен Райнхарт. Анализът е квалифициран от група, образувана от банката през декември 2020 година, откакто серия от вътрешни одити е разкрила нередности в данните в отчетите за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.
Манипулации на класирането
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) К...

В отчета се насочва апел за премахване на нередностите и за промени за реализиране на " методологичната почтеност " на класацията " Да правиш бизнес ". В отчета се приказва за " модел на държавни старания за интервенция " в резултатите в класацията за минали години.

Експертите са разкритикували класацията " Да правиш бизнес " поради неналичието на бистрота по отношение на значителните данни и въпросниците, употребявани за калкулиране на рейтингите, призовали са за издигане на " защитна стена " сред екипа, изработващ класацията и останалите действия на Световната банка.

" Бяхме осведомени за многократни случаи, при които национални държавни управления са се пробвали да манипулират резултатите в класацията, упражнявайки напън върху самостоятелни лица, допринасящи за правенето ѝ ", написа в отчета, като се визират юристи, счетоводители или други експерти.
Конфликт на ползи

Авторите на прегледа приканват Световната банка да спре да продава консултантски услуги на държавни управления за възстановяване на рейтинга на страните, отбелязвайки, че това съставлява явен спор на ползи. " Световната банка не би трябвало по едно и също време да прави оценка бизнес средата на страните, до момента в който приема заплащания, с цел да съветва страните по какъв начин да подобрят техните оценки ", споделят създателите на отчета.

Световната банка предлага сходни услуги на редица страни, включително и на някои, които са забъркани в следствието за манипулиране на данни, като Китай и Саудитска Арабия, показват в отчета.

В него се напомня, че през декември предходната година един вътрешен одит е посочил, че управлението на Световната банка е упражнило напън върху 9 от 15 чиновници да манипулират данни в изданията на класацията " Да правиш бизнес " през 2018 година и 2020 година в интерес на Саудитска Арабия, ОАЕ и Китай, до момента в който Азербайджан е бил изваден от топ 10.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР