ВСС днес одобри за поредна година суми за почивни бази

...
ВСС днес одобри за поредна година суми за почивни бази
Коментари Харесай

Déjà vu: 5 милиона лева от бюджета - за отдих на прокурорите

ВСС през днешния ден утвърди за поредна година суми за почивни бази на двете висши съдилища и прокуратурата - в тази ситуация до 31 декември 2022 година Така за бази и образование на Върховния касационен съд са изхарчени 1,133 милиона лева, за Върховен административен съд - 2,561 284 млн. лева, а на Прокуратура на Република България - 4,986 835 млн. лева

При това - от сумата за Върховен административен съд главно перо е било за главен ремонт, който тече на база, която употребяват взаимно двете висши съдилища в с. Бели Искър. 947 хиляди лева от упоменатите към два милиона и половина са за въпросната замяна на бунгала.

Последното стана ясно от обяснение на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Традиционно, сумата от близо 5 млн. за отдих на прокуратурата провокира интрес у двете висши съдийки Атанаска Дишева и Олга Керелска (отявлени " любимки " на Гешев, нищо че последният отсъстваше през днешния ден от Висш съдебен съвет, б.р.).

Този диалог се води съвсем всяка година по отношение на пълноценния отдих и обучителни мероприятия за галеника на Висш съдебен съвет - държавното обвиняване. Керелска предложи - дали в бюджетна комисия на Висш съдебен съвет не би трябвало по-подробно да се проучват направените разноски. А освен да се оферират и механично да се утвърждават.

Още повече че от петте милиона над 2,364 млн. лева били разноски за заплати на личен състав.

" Базите на Върховен касационен съд не са единствено на Върховен касационен съд, тъй като съм чувала и такива приказки... Те обслужват всички съдии от общите съдилища, които са доста повече от Върховен административен съд и са сравними с (щата на) прокуратурата ", означи тя.

Попита - има ли бюджетната комисия някакво мнение.

Георги Кузманов от прокурорите, който докладваше точката с разноските, единствено сподели, че възнагражденията за чиновниците в базите на Прокуратура на Република България, ВКС и Върховен административен съд били безусловно идентични. И че:

" Когато има разминаване в броя чиновници, то е обусловено от количествата магистрати, които са обслужени в дадения интервал. И гости, и мероприятия, които са извършени. “

Тъй като базите били " разнообразни по своя размер и посещаемост ", по тази причина нямало по какъв начин в разноските да има уравниловка.

" Няма сума, с която да е ощетен Върховен касационен съд или Върховен административен съд за сметка на прокуратурата или противоположното ", разясни бургаският прокурор.

А Керелска не се съобщи: че " може би си заслужава на последващо съвещание да има по-подробни данни – за посещаемостта, за брой зает личен състав и т. н., с цел да се получат тази 2,364 милиона и нагоре - това са прекомерно основни разноски за личен състав ".

" Дали системата като цяло има потребност от всички тези почвни бази ", запита тя риторично.

Атанаска Дишева предстоящо я поддържа, като разгласи, че „ не може да гласоподава одобрение на тези разноски за почивни бази на прокуратурата “.

Тя особено акцентира, че да се твърди, че разноските за личен състав били съгласно лицата, които са посетили базата, е изцяло нереално. И че съгласно нея няма никаква взаимозависимост.

" Те са съгласно размера на базите и щата им ", подсети съдийката.

И особено разгласи очевидно за необятната аудитория, която не вижда първичните документи: че в материалите, които им подава Бюджетната комисия „ няма никакви материали по този въпрос – какво устно е докладвано, е обособен въпрос “

" Просто едни числа без съответна аргументация! "

Въпреки това гласовете на двете останаха единствените " срещу " и с останалите 12 " за " Висш съдебен съвет утвърди разхода за почивки и образование на прокуратурата.

По въпроса за Върховен касационен съд и Върховен административен съд и Дишева, и Керелска нямаха възражения.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР