Вследствие на увеличение на цената на газа през януари КЕВР

...
Вследствие на увеличение на цената на газа през януари КЕВР
Коментари Харесай

Еленко Божков: КЕВР ще бъде принуден да направи две увеличения на тока през януари

Вследствие на нарастване на цената на газа през януари КЕВР ще бъде заставен да усили цената на топлинната сила, а оттова – цената, на която се изкупува съпътстващо създаваната електрическа сила.

Това предвижда енергийният специалист Еленко Божков, някогашен член на КЕВР, член на Стратегическия съвет при президента, в предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “.

Еленко Божков изясни, че ще се наложи нарастването на така наречен такса „ Задължение към обществото “, която се заплаща от всички – и от битовите консуматори, и от бизнесът.

„ С тази такса „ Задължение към обществото “ се компенсират наградите сред пазарните цени и преференциалните цени за топлофикациите, за електрическата сила. И оттова, като се усили тази такса „ Задължение към обществото “, ще набъбнат и сметките за електрическа сила. Значи ще има две нараствания. Това беше доказано и на конференцията, която беше дадена в Министерски съвет, и от Иван Иванов, като той се измъкна изкусно с това да не отговори на въпроса „ Колко ще бъде нарастването? “, тъй като не се знае по какъв начин и с какъв брой ще се усили цената на природния газ до края на декември тази година, тъй като увеличението непрестанно нараства и продължава “, акцентира специалистът.

Според Еленко Божков през тази година България към този момент е трябвало да може да употребява азерски газ, който е доста по-евтин.

„ На този въпрос дължи отговор шефът на „ Булгаргаз “. Това са 1,3 милиарда кубически метра годишно, които ние не получаваме. Тръбата, по която можеше да се доставя този газ, към момента не е приключена. Това е връзката с Гърция. Тя се забави заради деяние, или не – вярното е да се каже заради бездействието на държавното управление на Борисов близо две години. Хвърлиха се всички старания, с цел да се приключи „ Турски поток “, който също закъсняваше, беше изоставен и продължава да бъде изоставен градежът на тази връзка, която трябваше да бъде приключена – забележете – още юли тази година “ уточни Еленко Божков.

Експертът изясни, че това, което може страната в този момент да направи при изключителни събитията като тези, е да търси метод за вероятно ограничение на износа.

„ Въпреки че сме застрашени от наказания от страна на Европейската комисия и Европейския съюз, в случай че ние ограничим износа. Но в това време виждаме, че Франция лимитира износа от своите атомни централи, тъй че да може нейните консуматори да се употребяват първи от по-ниските цени от нуклеарните централи на Франция. Същото би могло да се направи и при нас, единствено че би трябвало да се намерят законови пътища “, акцентира Еленко Божков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР