Вследствие на климатичните промени скоростта, с която ледовете се топят

...
Вследствие на климатичните промени скоростта, с която ледовете се топят
Коментари Харесай

24 трилиона тона лед са се разтопили от 1994-та насам

Вследствие на климатичните промени скоростта, с която ледовете се топят из цялата планета (и на земята, и на сушата, и в северното и в южното полукълбо), се усилва с всеки минал ден.

Сателитни фотоси демонстрират, че от 1994-та насам в Гренландия и Антарктика, както и в Северния ледовит океан и Южния океан, са се разтопили на 28 трлн. лед. Събрано вкупом, това количество се равнява на слой, пълен 100 метра и с размера почти на Англия. Водата, образувала се от разтапянето на лед от Северния ледовит океан и Антарктика, съставлява половината от тази маса.

„ Ледените покривки сега са застрашени от допустимо най-лошите климатични сюжети, направени от Междуправителствената експертна група по климатичните промени “, разяснява Томас Слейтър, който учи земната и ледената алтиметрия в Университета на Лийдс.

„ Покачването на морското ниво с сходни мащаби ще има съществени последици върху крайбрежните общества още през този век. “

Учените ни предизвестяват за това от десетилетия и тази действителност най-сетне е надвиснала над главите ни – освен това без никакви признаци на закъснение.

По време на 23-годишното изследване откривателите виждат съвсем 60-процентно нарастване на загубата на лед.

Източник: Planetary Visions/ESA/NASA

На изображението нагоре: съгласно Европейската галактическа организация „ 1 трлн. тона лед може да се изобрази под формата на мразовит куб с 10x10x10 км. “ Конкретно на тази илюстрация кубът, щръкнал над Ню Йорк, е по-висок даже и от Еверест.

През 2020-та ледената завивка по Северния ледовит океан доближи най-малките си размери от 1979-а насам (когато стартират и сателитните наблюдения над района). Ледът в Антарктика пък се топи с невиждана до момента скорост.

Земята губи своята ледена завивка извънредно бързо и следствията могат да бъдат страховити. С покачването на атмосферните температури, океаните също ще стартират да се затоплят. Това от своя страна ще докара до разтапянето на както на планинските ледници, по този начин и на ледовете в океаните.

Сателитните наблюдения демонстрират, че ледниците са може би най-сериозно наранени от климатичните промени – изключително тези в Гренландия, Аляска и южните Анди. Въпреки обстоятелството, че те съставляват едвам 1 % от общия размер от лед на земята, откривателите откриват, че те способстват за съвсем една четвърт от световната загуба на лед.

Според сателитните наблюдения в интервала 1994-2017 6,1 трилиона тона лед са се разтопили от планинските ледници, 3,8 трилиона тона – от ледената завивка на Гренландия и 2,5 трилиона тона – от тази на Антарктика.

Всичко това е асъдействало с 35-сантиметрово повишаване на морското ниво и въпреки и южният лед да е по-устойчив, и той също стартира да се поддава на измененията, провокирани от световното стопляне.

От 2012-та загубата на лед в Антарктика се е утроила спрямо предходните две десетилетия. Това значително се дължи на широкоразпространеното топлене на ледниците и на изтъняването на шелфовите ледници.

Покачващите се температури също стартират да оказват въздействие върху плуващите ледове, като карат най-старите и най-дебелите части да се отчупват. Въпреки че това съответно размразяване не способства непосредствено за покачването на морското ниво, това не значи, че не съставлява опасност.

„ Една от основните функционалности на арктическия лед е да отразява слънчевата радиация назад в космоса и да поддържа температурите в Арктика ниски – изяснява Изобел Лоурънс от Университета на Лийдс. – С намаляването на леда океаните и атмосферата ще всмукват все по-големи количества слънчева сила и надлежно – Арктика ще се затопли  много по-бързо от което и да е друго кътче на планетата. Това от своя страна ще форсира топенето както на ледовете в океана, по този начин и на ледниците и на ледената завивка и, несъмнено, морското ниво ще се повиши. “

Експерти предизвестяват, че всеки сантиметър, с който морското ниво се повишава, заплашва милиони хора по целия свят, живеещи по крайбрежните региони. Нещо повече – планинските ледници са основен източник на питейна вода за доста локални общества.

Ако нещата не престават в същия дух, до 2035-та Арктика на процедура ще остане без лед.

Изследването е оповестено в.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР