Всички сме запознати с ползите от дългия и пълноценен сън

...
Всички сме запознати с ползите от дългия и пълноценен сън
Коментари Харесай

Кратък сън – кратък живот. Скритите рискове при безсъние

Всички сме осведомени с изгодите от дългия и пълностоен сън за физическото и психическото ни здраве. И въпреки постоянно да се сблъскваме с отпадналостта, сънливостта и торбичките под очите, подбудени от следващия случай на недоспиване, рядко се замисляме за действителните последици от непълноценния и къс сън. А те може да бъдат извънредно съществени.

Според експертите по въпросите на съня случаите на бодърствуване,

недоспиване и други нарушавания на съня през днешния ден получават съвсем епидемиологични пропорции. Статистическите данни сочат, че единствено преди 75 години едвам 8% от международното население е получавало сън по-кратък от 6 часа на денонощие. През 2017г. един от всеки двама души е заставен да се приспособява към сходно нездравословно количество сън.

Било то заради персонални или служебни спънки, късият сън е съвсем всекидневен проблем за

модерния човек. В засегнатата група, за жалост, влизат и голям брой деца и подрастващи. Дългосрочните вероятности, пред които

се изправят хората от посочената група, включват редица отрицателни последици.

При сън, по-кратък от 8 часа, се регистрира над 70% спад в производството на така наречен имунни кафези естествени убийци , които унищажават навреме ежедненво формираните ракови кафези в организма ни. От друга страна, късият сън предизвика проблеми с управлението на кръвната захар , заради утежняване чувствителността на телесните кафези към инсулина. В допълнение хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са изправени пред 200% по-висок риск от бъдещи сърдечно-съдови проблеми .

Така постоянното излагане на малоценен и прекомерно къс сън се преглежда като водеща причина за развиване на: Ракови заболявания; Инфаркт и други сърдечни проблеми; Болест на Алцхаймер; Диабет; Затлъстяване; Депресия: Тревожни разстройства;

Свързани публикации.. Безсънието разрушава сърцето 0 Безсъние – за какви здравословни проблеми насочва 1 Пълноценен сън и хранене - ключ към дългоденствие 0

Почти всички биологични аспекти на живота ни страдат от непълноценния и къс сън и хроничното недоспиване. Това изисква качественият сън да бъде поощряван във всяка възраст и да се трансформира във водещ приоритет измежду децата и подрастващите. Във века на технологиите нищо не може да се съпостави по значителност с придържането към естествените потребности на човешкото тяло.

А приемането на задоволително дълъг сън е водеща такава нужда. Според доста експерти сънят е второто естествено положение на човешкото схващане. Част от тях даже поддържат теорията, че сънят е водещото ни положение и е останал непокътнат от еволюциата, а будното ни положение е това, което е произлязло като разследване от него с хода на еволюционното ни развиване.

Дали в действителност е по този начин, занапред ще се обяснява. За момента значимо е едно – късият сън може фрапантно да редуцира продължителността на живота ни, а по силата на всеки е да предотврати тази заплаха.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР