Всички хора на Родос са притеснени, защото осми ден пожарът

...
Всички хора на Родос са притеснени, защото осми ден пожарът
Коментари Харесай

Българка на Родос: Сърцето на самия остров изгоря, ситуацията е плачевна

Всички хора на Родос са обезпокоени, тъй като осми ден пожарът не е загасен. Гори от разнообразни страни, унищожават се насаждения, обстановката е плачевна. Това сподели Христина Анакиева – българка, живееща и работеща на острова, в предаването " България, Европа и светът на фокус " на " Фокус " .  

Тя описа, че градусите на Родос сега надвишават 40, а дъжд не е валял от началото на май месец. " Има доста мощен вятър, който пръска пожарите на разнообразни места. Аз пребивавам тук от 22 години и такова нещо се случва за първи път в такива мащаби. Изгоря сърцето на самия остров. Там беше зеленина, имаше доста маслинови насаждения, портокали, доста диви животни ", описа Христина Анакиева.  

По думите ѝ турски самолети и хеликоптери непрекъснато облитат и гасят огнищата, само че не могат да се оправят с бедствието. От през днешния ден силите на огнеборците са подсилени с идващи от Атина екипи, измежду които има български и румънски пожарникари, както и хеликоптери от Йордания.  

Туристите на острова са евакуирани от местата за настаняване. Преместени са в учебни заведения и краткотрайни подслони в очакване на самолетни полети, които ще ги отведат в родината им. " Местните са солидарни, носят храна и облекла, кой с каквото може се пробва да помогне на туристите, до момента в който изоставен острова. Хората са обединени и им е доста болно за това, което се случва ", сподели още Христина Анакиева.  

Ива ДОЙЧИНОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР