Всички експерти са категорични, че ключът за успешното отслабване е

...
Всички експерти са категорични, че ключът за успешното отслабване е
Коментари Харесай

Как недоспиването ни пречи да отслабнем

Всички специалисти са безапелационни, че ключът за сполучливото намаляване е комбинацията от рационална диета, тренировки и пълноценна отмора.

Но за какво неналичието на задоволително сън пречи на сполучливото сваляне на килограми? Заради последствията! Всички знаем по какъв начин след безсънна нощ не можем да се концентрираме, в неприятно въодушевление сме и ядем повече, като преобладавощото в менюто са бързите храни. Липсата на сън предизвиква и хормонален дисбаланс с голям брой последствия.

Ядете повече
Според редица изследвания, дамите спящи по 4 часа на нощ, изяждат към 300 калории повече от спящите по 8 часа. Научно проучване потвърждава, че хората, които се наспиват, ядат по-малко и не се лишават от храната, която обичат.

Не горите калории
Изследване на Университета в Любек, Германия открило, че след безсънна нощ общото количество изразходвана сила на идващия ден е с 5% по-малко в сравнение с след положително наспиване. Разходът на сила след ястие пък е с 20% по-малък в сравнение с след 8-часов сън.

 cameron-diaz

Имате нараснал вкус
Ако не се наспите уместно, се отключва хормона на глада, наименуван грелин. И като се изключи че се чувствате озверели от апетит на идващия ден, се усилва и производството на телесна лой. Изследване на университета в Чикаго, извършено измежду 10 души с проблеми с тежестта, посочило, че тези без задоволително сън изгубили ½ по-малко лой от тези със здрав сън.

Трупате мазнини
Недостатъчният сън въздейства върху действието на хормона инсулин, който дава отговор за складирането на мазнини. Неговата роля е да „ заведе “ глюкозата в клетките, където се изгаря, или да я натрупва в черния дроб или мускулите. Проблемът е когато клетките са резистентни на инсулина. Тогава глюкозата се натрупва като лой. Недоспиването усилва клетъчната устойчивост към инсулина.

Увеличава напрежението, понижава силата
Когато сме недоспали, организмът ни е под стрес. Тогава се освобождава кортизол, който унищожи мускула, което води до струпване на мазнини и спад в защитните сили. Кортизолът унищожава и витамин В, който ни зарежда с сила. Стресът понижава серотонина, хормонът на щастието, който мозъкът трансформира в мелатонин, когато спим добре.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР