Всеки празник да си знае питката!Необходими Продукти● брашно - около

...
Всеки празник да си знае питката!Необходими Продукти● брашно - около
Коментари Харесай

Слънчева питка за Цветница

Всеки празник да си знае питката!

Необходими Продукти

● брашно - към 1 - 1.5 кг
● квас - 1 кубче
● газирана вода - 450 мл
● захар - 2 с.л.
● сол - 1 с.л.
● олио - 2 с.л.
● кисело мляко - 2 с.л.
● яйца - 2 бр.

За декорацията на буквите


● брашно
● вода

Начин на подготвяне

Слагаме в купа маята със захарта и солта. Оставяме да се разтвори маята и по-късно прибавяме олиото, киселото мляко и газираната вода. Разбъркваме добре и прибавяме едното яйце, което авансово сме разрушили.

В съда за месене пресяване брашното. Изсипваме сместа и започваме да бъркаме единствено в едната посока. Месим меко тесто и го удряме 100 пъти в масата. Разделяме на го на 3 елементи - една огромна, 1 междинна за топчето в средата и 1 дребна за мрежата.

В намазнена тавичка или с хартия за печене слагаме в средата междинното по величина тесто (топчето). Разточваме малко тесто и го нарязваме на лентички. Правим плетката върху кръга. Най-голямата част разточваме на правоъгълник. Намазваме я с малко олио и навиваме на руло.

Слагаме в тавата по краищата на кръга и благодарение на ножица започваме да режем тестото, само че без да стигаме до долния край. Така редуваме в едната и в другата посока срязаните части.

Оставяме да втаса в топла фурна на към 40-50 градуса. През това време си замесваме нормално тесто от брашно и вода за декорацията. Оформяме по избор с буквите на именниците или вършим цветчета от тестото.

Втасалата питка мажем с разрушено яйце. Редим от горната страна декорацията, само че нея не я мажем с яйце. Печем в авансово загрята фурна на 180-200 градуса за към 40 минути. При нужда слагаме алуминиево фолио, с цел да не изгори.

Питката става доста вкусна и мека.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР