Всеки може да номинира доброволец, организация, журналист и компания за

...
Всеки може да номинира доброволец, организация, журналист и компания за
Коментари Харесай

Започват номинациите за Годишните награди за доброволчество

Всеки може да номинира доброволец, организация, публицист и компания за Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes.

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, отваря номинациите за Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ, оповестиха от платформата.

За шеста година ГЕРОИТЕ ще отличат хора и организации, съдействали за развиването на доброволчеството в България. До 20 февруари на awards.timeheroes.org всеки може да номинира доброволци, неправителствени организации, компании и публицисти, дружно с техните положителни каузи и заслуги, осъществени в интервала януари – декември 2022 година

А за какво номинациите са значими?

Те вършат очевидно усилието на хора, чиито имена до неотдавна рядко срещахме в новинарския поток от рецесии.

Доброволчеството от ден на ден се трансформира не просто в благотворително даряване на персоналното време или метод да придобиеш повече умения, а в изпитание, което прави опит да компенсира мъчителни обществени неналичия, отстоява дейни цивилен позиции и в последна

сметка упорства за повече внимание към хората и заобикалящата ни реалност. Точно по тази причина наградата ГЕРОИТЕ е опция за взор към тези хора от обществото ни, които демонстрират тази специфична грижа. И защото това не е съревнование, а само жест на публично самопризнание и признателност, то номинациите не се афишират авансово и отличените доброволци за 2022 година ще бъдат известни едвам след церемонията през април.

Специално жури ще прегледа всички номинации и ще предложи тазгодишните носители на наградата ГЕРОИТЕ. В журито него ще влязат персони с дейна гражданска позиция. Тяхната задача ще е да откроят доброволчески истории и техните основатели, които са вдъхновяващи, смели, реформаторски, израз на дейна общественополезна активност и позиция, или образец за доста позитивно влияние върху дадена идея или общественост.

" През миналата година станахме очевидци на жестове на взаимност, които демонстрираха, че доброволчеството има извънредно значение за обществото в моменти на рецесии. Без хората, които даваха 24-часови наряди, с цел да посрещат бягащите от войната, без тези, които възпламениха колите си и отидоха в наводнените села в Карловско, човешката покруса щеше да има още едно измерение: неналичието на угриженост. За наслада обаче, макар всички усложнения, макар по-бавната реакция от страна на страната и хаоса, има хора, които работят. В същото време доста доброволци и организации продължиха да оказват помощ на стотици ежедневни фронтове на най-уязвимите – възрастните хора, извънредно бедните, децата в неравностойно състояние, хората с увреждания, бездомните животни. И с тези награди за следващ път желаеме да кажем на всички тях нашето " благодаря " и да отпразнуваме положителното – тъй като то заслужава внимание ", споделя Наталия Иванова от екипа на фондацията.

В миналогодишното издание на ГЕРОИТЕ бяха отличени 15 изключителни доброволчески образеца, измежду които Анна Илийчева, която възвръща библиотеката и читалището в село Негован, група доброволци, гасили пожари през 2021 година, ромски студенти от медицински специалности, които работят и като посредници, подкрепящи своите общности, доброволците на Свв. Георги, раздаващи топла храна на нуждаещи се, както и Мая Методиева, която оказва помощ на хора в Северозападна България.

Наградени бяха още фондация " Съвет на дамите бежанки в България " за своя приобщаващ метод във връзка с хората, търсещи протекция в страната, фондация " Спаси Странджа " за природозащитната си доброволческа активност, съдружие " Образование без раници " за цифровизация на образованието и превода на уроците на Кан Академия, както и Младежка ЛГБТ организация " Действие " за безвъзмездната правозащитна поддръжка, която оказва.

 Статуетки получиха и " Кока-Кола ХБК България " за доброволческата си политика по отношение на младежи, Harmonica – за екологичните си акции и политики, както и " Алианц България " – за летящ старт в доброволчеството.

Отличени бяха публицистите Зарина Василева от OFFNews, Паулина Гегова-Карамфилова, която отразява работата на неправителствени организации от Южен централен район,

както и планът " Последният подарък на индивида " на Димитър Панайотов и Александър Николов, който преглежда сензитивната тематика за донорството на органи в България.

От 2012 година до момента TimeHeroes.org оказва помощ на българите да поддържат обществени и културни начинания с времето и уменията си. С над 90 000 регистрирани доброволци, обединени към 2598 начинания на над 1070 неправителствени организации (НПО) и деятели в цялата страна, платформата е главният източник на доброволци и дарения за положителни каузи.

Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ се реализират с поддръжката и под патронажа на Фондация " Америка за България ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР