От страницата във фейсбук на известния ни пилот Марио Бакалов.Изпитвали

...
От страницата във фейсбук на известния ни пилот Марио Бакалов.Изпитвали
Коментари Харесай

Три основни причини да има турбуленции

От страницата във фейсбук на известния ни водач Марио Бакалов.

" Изпитвали ли сте в миналото боязън от турбуленция?

Ако отговорът е “да ", попадате в по-голямата част от пасажерите на борда, а точно към 60%, които изпитват известни терзания по време на полет.

Какво в действителност съставляват тези “въздушни ями ", както ги назовават някои и къде може да ги намерим? "

Има три съществени аргументи:

Турбуленция обвързвана с неприятно време, да вземем за пример фронтове, буреносни облаци или мощна конвекция.

Турбуленция покрай планина, да вземем за пример над Алпите или в миналото при кацане в София поради Витоша. Там според от посоката, вятърът се завихря и може да стане турбулентен.

Т.нap. " CAT “=clear air turbulence (турбуленция в ясно небе), най-много на по-голяма височина и при мощни ветрове, да вземем за пример към " Jet Streams “. Представете си тези струйни течения като дебели и дълги хоризонтални и продълговати канали от доста бързо духащ вятър (до 300 км/ч.).

Първите два вида турбуленции са елементарно предвидими, тъй като от една страна имаме надеждни метеорологични радари, които ни демонстрират буреносните облаци и ние ги заобикаляме или заобикаляме. Oт друга страна разполагаме с положителни синоптични карти.

При третия вид прогнозата е по-трудна и не постоянно сполучлива, само че пък има открита процедура сред водачи да се предизвестяваме взаимно, когато някой прелети такава зона.

Съществува и още един различен вид турбуленция без метеорологичен генезис. Това са аеродинамичните следи и завихрания от различен аероплан наречени “wake turbulence “, които имат същия резултат като другите турбуленции.

Добрата вест обаче е, че какъвто и вид да е турбуленцията, тя в съвсем всички случаи не може да навреди на структурата на самолета.

Причината е гъвкавостта на материалите употребявани в самолетостроенето. Силно впечатляващ е тъй наречените “wing break test “ при одобрение на нов аероплан, където крилата изкуствено се огъват до няколко метра отвесно преди да поддадат. По време на тези контролни полети се употребяват сили, които мъчно биха се намерили в природата. И въпреки всичко турбуленцията може да бъде рискова, когато се появи ненадейно и когато пасажерите или членове на екипажа не са със затегнати колани на местата си. Също по този начин колички за сервиране или други не подсигурени предмети могат да провокират пострадвания.

За наслада тези произшествия са необичайност, само че би трябвало да ни припомнят за това какъв брой е значимо да следваме инструкциите за сигурност дадени от екипажа. Не инцидентно към този момент от много години закопчаването на коланите е наложително по-време на целия полет, освен когато виждаме съответните светлинни указатели.

Така че не ни се сърдете, когато настояваме да затегнете коланите, даже и да е релативно спокоен един полет, вашата и нашата сигурност са най-важни!

Както споделяме “safety first “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР