Хиляди декари в Кърджалийско са нападнати и унищожени от марокански

...
Хиляди декари в Кърджалийско са нападнати и унищожени от марокански
Коментари Харесай

Напаст ликвидира хиляди декари в Родопите

Хиляди декари в Кърджалийско са нападнати и унищожени от марокански скакалци. Нашествието се насочва към област Хасково, предизвестиха земеделци в района. 

Над 20 000 декара са унищожени към Кърджали, оповестиха от регионалната администрация.

Най-тежко остава ситуацията в община Черноочене. Там вредителите са се популяризирали на повърхност от над 10 000 декара, като унищожават наред всички растения по пътя си. 

Областната епизоотична комисия до дни би трябвало да реши дали да бъдат подхванати незабавни растително защитни ограничения против вредителя с авиационно отнасяне с препарат, защото пръскането с наземна техника не дава особени резултати. Общинските кметове би трябвало да подадат искане за възобновяване на осъществените непредвидени разноски до Комисията по бедствията и повредите. Периодът за използване на ограниченията влиза в действие от през днешния ден до 15 юли.

Рояци марокански скакалец се следят постоянно след суха и топла зима. Последното настъпление в Кърджалийско бе преди повече от 10 година Мароканският скакалец е характерен многояден противник, който поврежда съвсем всички културни растения. Икономическата заплаха от нездравословната активност на насекомото е голяма. 

Обичайно този вид скакалци се срещат в Атлантическите острови, Португалия, Испания, Франция, Италия, а също и на Балканите. Скакалците от този тип могат да прелетят на не повече от 50-75 километра от мястото, където са се излюпили.

Видът намира удобни условия за снасяне на яйцата си и за развиване върху целинни и пустеещи земи, ливади, пасища и други Напада съвсем всички културни растения, като избира тревистата растителност - житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, механически култури, ливадни треви и други При липса на храна атакува лозята, овощните култури, горските насаждения и др. 

Експерти са безапелационни, че битката с Мароканския скакалец би трябвало да бъде ориентирана против ларвите, защото те са съсредоточени на дребни площи, относително по-слабо преносими са, по-чувствителни са на употребяваните препарати и по-лесно могат да бъдат унищожени, осведоми вестник " Труд ".

След окрилянето, скакалците стартират да прелитат на други местообитания и битката се затруднява. При химичната битка с Мароканския скакалец се употребяват контактни инсектициди - органофосфорни, карбаматни, пиретроиди и други При избор на инсектицид би трябвало да се имат поради площите и културите, които ще бъдат третирани, като се реши добре отровността и карантинния период на употребяваните средства. В международен мащаб най-използвани за битка с Мароканския скакалец скакалците са препарати на база фипронил и фенитротион.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР