Всеки любител на акваристиката познава добре сомчетата за аквариум. Те

...
Всеки любител на акваристиката познава добре сомчетата за аквариум. Те
Коментари Харесай

Видове сомчета за аквариум

Всеки фен на акваристиката познава добре сомчетата за аквариум. Те са красиви и забавни риби, които имат и доста изгоди за аквариума.

Ето няколко любопитни обстоятелството за тях:

-Сомчетата могат да живеят от 7 до 15 години;

-Те могат да пораснат до 30 см;

-Сомчетата избират да живеят в групи от по три;

-Големите сомчета би трябвало да живеят със сходни по величина човеци, защото може да изядат дребните.

За да отглеждате вярно сомчета, би трябвало да поставите аквариума надалеч от прозореца. Те не обичат директната слънчева светлина, нито шумът от трафика.

Добавете и филтър за вода към аквариума си, който да обработва водата на най-малко всеки час. Поставете най-малко 5 см. пясък и камъни на дъното, като преди този момент го измиете. Напълнете половината от аквариума с дехлорирана вода.

Проверете температурата, от която ще се нуждаят рибите, преди да ги занесете вкъщи. Сомът се нуждае от топла вода, по тази причина евентуално ще ви би трябвало и радиатор за аквариум.

Поставете нагревателя задоволително покрай филтъра, с цел да разпредели затоплената вода.

След като ги купите, поставете сомчетата с плика във водата на вашия аквариум, с цел да свикнат с нея.

Химичният баланс във вашия аквариум ще се промени с всяка нова риба, която сложите.

Ако вашият сом прояви някой от тези признаци на заболяване, говорете със експерт от магазина или с ветеринарен доктор, осведомен със здравето на рибите:

-Намален апетит;

-Перките са притиснати отстрани;

-Подуване на корема;

-Възпалена или обезцветена кожа или перки.

 Аквариумно сомче Снимка: hrohmann/pixabay.com

Рибите и водните животни могат да предават заболявания на хората. Измийте ръцете си със сапун и вода преди и откакто бутате в аквариума.

Децата, бременните дами, възрастните хора и тези с проблеми с имунната система би трябвало да поставят спомагателни грижи. Дръжте рибите надалеч от храната и местата, където се подготвя храната. Никога не пускайте рибите в дивата природа, защото те са научени да живеят домашна конюнктура.

Сомчетата имат свойствата да почистват аквариума и са доста забавни риби. Затова няма да съжалите, в случай че решите да ги извършите част от своето домакинство. Те се схващат отлично и с другите риби, не са нападателни и могат да съжителстват в мир с останалите.

Съществуват доста типове сомчета, които може да имате във вашия аквариум. Ето някои от тях:

Рафаелово сомче – то не е териториално и може да се гледа в група. Денем спи, а е по-активно нощем. Продължителност на живот при положителни условия до 17 години.

Звезден анциструс – този тип доближава до 10 см. дължина. Мъжките, а рядко и женските, имат меки кожести шипчета по муцунката. На цвят са съвсем черни с бели точки, разпръснати отмерено по тялото, гръдните и коремните перки. Гръбните и опашната перки са без точки, само че имат присъща бяла линия по края.

Обикновен анциструс – в естествени условия този тип може да доближи 10 см. Тялото е мрачно, от време на време съвсем черно, осеяно с многочислени светли петънца и точки, които са дали на анциструсите едно от известните им имена. Перките са на тъмни и светли ивички. Характерно за тези риби е освен видоизмененият във вендуза вербален отвор, а и съществуването на огромен брой шипообразни, от време на време раздвоени на върха, израстъци по предната част на муцунката при половозрелите мъжки, рядко и при женските.

Коридорас барбатус, космат сом – това е един от най-интересните типове. Тялото им е златисто до сиво, с тъмни петна, наподобяващи леопардова кожа. Зрелите мъжки имат остри шипчета в профил, които наподобяват брада. Ако рибите се отглеждат в аквариум с дължина над 1 м, те стават по-едри. Достигат на дължина 8 – 12 см, женските са по-дребни и по-безцветни.

Има още доста типове, тъй че зависи от вашите персонални желания.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР