Всеки иска да има по-добра памет, да помни числа и

...
Всеки иска да има по-добра памет, да помни числа и
Коментари Харесай

Трикове за по-добра памет

Всеки желае да има по-добра памет, да помни цифри и имена най-малко по този начин, както го е правил преди години. Експерти, които учат функционалностите на основния мозък, настояват, че няколко елементарни техники могат да оказват помощ да подобрите паметта си.

Първата техника е създадена от психиатър Гари Смол. Първото, което би трябвало да си кажете, е че запомнянето на името на някого е задача от първа значимост.

Когато се запознаете с някого, първото, което би трябвало да извършите, е да се вслушате в името на индивида и да погледнете лицето му. Втората крачка е да извършите образна фотография на името и лицето. Запомнете присъщи за този човек черти – ушите му, носа му, очите му.

Създайте облик на това име, като се базирате на асоциативен способ. След това съединете тези два облика. Например сините очи на някоя Катя си представете като синеока котка. Това постоянно ще изплува в паметта ви, когато я срещнете още веднъж.

 Трикове за по-добра памет

Изречете името на новия ви прочут, преди да го забравите. Почти всеки не помни името на новия си събеседник незабавно, откакто го чуете. Затова още при запознанството, го кажете. Например: „ Приятно ми е да се срещнем, Иване! ”

След това използвайте името му през няколко минути. Например: „ И какво работиш, Иване? ” Запомнянето на имена е много сложна задача, защото вниманието ни е отвлечено от дейностите, които правим след запознанството.

За да запомните несъмнено деяние, нарисувайте го мислено. Ако би трябвало да се сетите за значима среща или за часа, в който да си изпиете антибиотика, създайте си мислено облик, който да свързва идната задача с нещо, което се случва сега.

След това нарисувайте мислено това, което ще извършите, щом съумеете сами да се подсетите какво има да вършите. Американският експерт по памет Марк Макданиъл дава образец: в случай че би трябвало сутринта да изпиете лекарството си, представете си вечерта, че ще го извършите, още преди да посегнете към кафето си.

На другата заран, когато протегнете ръка към кафето, мозъкът ви ще ви подсети за хапчето, защшото вие ще сте го програмирали по този начин авансово.

За да запомните къде се намират нещата ви, слагайте ги по маршрута, който изминавате най-често. Като оставяте нещата там, откъдето минавате, до момента в който вървите към другите пространства в дома си, подобрявате сами перспективната си памет, благодарение на която помните за това, че би трябвало да си спомните нещо.

За да си спомните нещо, когато ви потрябва, преди този момент би трябвало да сте го повторили много пъти. Този способ се ползва в лекуването на пациенти с Алцхаймер.

Ако би трябвало да купите избрани 10 неща от магазина, повторете ги, изчакайте 20 секунди, отново ги повторете, изчакайте 45 секунди и го направете още веднъж. Повторете отново след минута и половина. Ако след пет минути можете да го повторите, паметта ви е в съвършена форма.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР