Все повече банки се притесняват от възможна координирана руска кибератака

...
Все повече банки се притесняват от възможна координирана руска кибератака
Коментари Харесай

Банки се притесняват от евентуална руска кибератака срещу Swift

Все повече банки се тормозят от допустима координирана съветска хакерска атака против платежната система Swift, настояват източници на Financial Times. Според банките шансът това да се случи се е нараснал фрапантно, откакто седем съветски банки бяха изключени от системата в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

SWIFT е услуга, обвързвана с осъществяването на финансови транзакции и заплащания сред банки по целия свят.

" Има доста опасения по отношение на Swift ", съобщи пред британското издание финансов регулатор, който управлява киберсигурността на някои от банките. " Изглежда, че банките се усещат удобно със личните си равнища на киберсигурност, само че ударът върху Swift би бил доста гибелен за цялата банкова система ", добави анонимният специалист по киберсигурността.

Според работещи в сектора удрянето на дадена банка би било по-трудно, в сравнение с офанзива по разплащателната система. Още един плюс на този вид е, че в случай че нападението бъде сполучливо, то вредите ще обзет доста по-голям брой институции, хора и капитал, в сравнение с в случай че под прицел попадне единствено една банка. Над 11 хиляди банки употребяват основаната в Белгия услуга.
Реклама
Директори, които се занимават с киберсигурност в разнообразни банки, са декларирали пред Financial Times, че са сложили екипите си в нараснала подготвеност. " По време на война това е най-ефективното място за удар - това е ядрото на световната банкова система, възелът, който свързва всичко ", споделя върховен банков изпълнителен шеф. Той също по този начин съобщи, че опасността за системата в последните няколко седмици се е нараснала " доста ".

До момента от Swift са изключени седем съветски банки, измежду които втората най-голяма - VTB, както и тази, която обслужва военните ведомства и организации - Промсвязбанк. Най-голямата съветска банка - Сбербанк, както и банката на енергийната компания " Газпром " - Газпромбанк, към момента са част от единната разплащателна система. Причината е, че двете банки обработват по-голямата част от западните заплащания за петрол и газ.

В случай че войната в Украйна продължи, изключването и на тези две финансови институции не наподобява невероятно. Ако и те обаче бъдат изключени от системата, то тя би се трансформирала в най-хубавата допустима цел за евентуална хакерска атака. " Ние моделираме хакерски атаки против институции като Федералния запас, само че считаме, че ударът върху Swift е по-вероятен като възмездие за това, че съветските банки са изгонени от него ", прибавя поискалият анонимност банков шеф. " Това би имало големи последствия за световната банкова мрежа ", прибавя той пред Financial Times.

В отговор Swift стартира нов режим на наложителен надзор за банките членки и ускори наблюдението си върху тях. Също по този начин се даде началото на стратегия, която цели да помогне на членовете да подобрят своята киберзащита и да споделят информация за офанзиви между тях, с цел да защитят мрежата.
Реклама
В изказване Swift сподели, че всичките услуги, които организацията дава, работят обикновено. " Swift се отнася доста съществено към сигурността и имаме мощна контролна среда за физическата и киберсигурността, декларират от основаната в Брюксел организация. Подобно на банките, пазарните инфраструктури и други финансови институции, ние непрестанно следим пейзажа на заканите и надлежно приспособяваме нашите отговори. "
Swift към този момент е бил нападнат
Ако съветски хакери нападат Swift, това няма да е първата офанзива против разплащателната система. През 2016 година хакери съумяха да откраднат 81 млн. $ от Бангладешката централна банка (БЦБ). Ударът е бил добре обмислен, като хакерите употребявали програмен продукт, който им разрешил да се показват за банкови чиновници. Веднъж щом получават достъп, те стартират да разпращат поръчки за заплащане.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР