Предложението за въвеждане на национален стандарт за довеждане на пациенти

...
Предложението за въвеждане на национален стандарт за довеждане на пациенти
Коментари Харесай

Доц. Калпачки: На всеки 10 минути някой в България получава инсулт

Предложението за въвеждане на народен стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение е положително, тъй като огромна част от казуса за незадоволително добре лекувани инсулти е ненавременното постъпване на пациентите в болница. Така ръководителят на Центъра за лекуване на инсулт в УМБАЛ „ Св. Анна “ – София доцент Росен Калпачки разяснява пред БНР самодейността на Асоциация за инсулт и афазѝя за въвеждане на стандарта.

„ Хубаво е, че това предложение е направено от пациентска организация, тъй като очевидно ние като здравно съсловие не можем да се оправим сами и това е добре пристигнала помощ “, добави доцент Калпачки.

По думите му преди всичко обаче би трябвало се акцентира на разпознаването на признаците при приемането на инсулт от близките хора, защото самият пациент постоянно не ги усеща. „ Има едно сериозно време, в което близките здрави хора към самия пациент би трябвало да ги разпознаят. Това е най-голямата част от повода за закъснението. Ако признаците са забележими, то българските жители са наясно с нуждата от търсене на Спешна помощ “, сподели доцент Калпачки.

Като последваща причина за закъснението обаче той уточни довеждането на пациента до лечебно заведение, в което може да му приложено модерно лекуване 24 часа в денонощието всички дни от седмицата, каквото не се ползва на всички места в страната.

„ Близо 50 са клиниките в страната, в която може да бъде приложено актуалното лекуване тромболиза. Толкова са лечебните заведения, които предходната година са заявили, че са направили най-малко една тромболиза за годината, като при повече от половината тази процедура е осъществявана веднъж месечно. В районите, където има център за лекуване на инсулт, пациентите би трябвало да бъдат насочвани предпочитано натам “, сподели доцент Калпачки.

Неврологът предлага на Спешна помощ да вкара условие за предпочитано довеждане на пациенти с инсулт до профилираните центрове. Това би нараснало броя на в точния момент доведените пациенти и би разрешило на медицинските екипи да работят по-ефективно и да избавят повече човешки животи.

По думите на доцент Калпачки има към 50 000 инсулта годишно, което значи, че на всеки 10 минути някой получава инсулт. Често инсултите стартират с един от трите признака: ненадейно деформиране на лицето, неочаквана смяна в говора и неочаквана уязвимост в едната или другата ръка.

Основното преимущество на тромболизата е трагичното увеличение на броя на хората, които се възвръщат изцяло след инсулт. Когато пациентът дойде в точния момент и медицинският екип е умел, лекуването на инсулт в България не отстъпва на международните практики.

Доц. Калпачки отбелязва, че следболничното лекуване на пациентите с инсулт също съставлява сериозен проблем. „ Въпреки съвършено извършеното лекуване в болничното заведение, пациентите постоянно излизат с спомагателни потребности, които остават на грижите на техните фамилии. Изкуственият разсъдък, който може да разпознава признаците на инсулт, към този момент е разполагаем на обособени места и съставлява спомагателна вяра за по-бързо и тъкмо диагностициране на инсултите “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР