Все повече анализатори предупреждават, че можем да видим загубено десетилетие

...
Все повече анализатори предупреждават, че можем да видим загубено десетилетие
Коментари Харесай

Ще видим ли загубено десетилетие на щатските пазари оттук нататък

Все повече анализатори предизвестяват, че можем да забележим изгубено десетилетие на щатските пазари. Какво значи това? Това значи редица години с нулева, или близка до нулата възвръщаемост за главните показатели в най-голямата международна стопанска система. Нормализирането на лихвените проценти и новата действителност на по-високи лихви, най-грубо казано ще доведат до понижаване на маржина на облагите от последните десетилетия през идващите години. И това може съществено да нарани доходността за вложителите.

Близо нулевите лихвени проценти допреди няколко години, бяха главният мотор на скорошното повишаване на фондовите пазари. Те бяха рекордно бързо нараснали, само че цялостния резултат от тях към момента не е усетен изцяло, до момента в който пазарите са възвърнаха, от първичния си потрес, след началото на покачването на лихвите, водени от появяването на упования за понижаване на лихвените проценти. Но както виждаме, инфлацията остава " лепкава " и най-малкото пониженията на лихвите ще се забавят, като също по този начин е доста евентуално да не бъдат намалени толкоз нападателно, колкото се надяват пазарните участници.

" Предстоящите години могат да бъдат " изгубено десетилетие " за възвръщаемост на акциите, защото фирмите могат да срещат проблеми да усилят облагите си ", съобщи в едно от интервютата си, изпълнителният заместник-председател на Blackstone Тони Джеймс.

" Мисля, че това може да е изгубено десетилетие във връзка с повишаването на личния капитал ", сподели Джеймс, базирайки се на термин, който нормално се употребява за изложение на интервала през 90-те години, когато Япония претърпя икономическа застоялост.

Той изясни, че сегашните високи лихвени проценти може да не спаднат толкоз и новата среда на по-високи лихви да спъната пазарите през идващите години.
 10-те най-поскъпнали акции на щатските пазари през 2024 година
10-те най-поскъпнали акции на щатските пазари през 2024 година

Най-добре представилите се на фондовия пазар за 2024 година включват акции на опазването на здравето с неповторими катализатори, акции на изкуствен интелект

По-високите лихвени проценти в доста случаи са склонни да въздействат отрицателно върху корпоративните облаги и цените на акциите. Високите разноски за заеми ще обхванат облагите на компанията и ще навредят на цените на акциите.

Освен това фирмите ще се сблъскат с " доста странични ветрове ", които оказват напън върху облагите. Това включва по-високи налози, увеличение на оперативните разноски, по-малко ефикасни вериги на доставки и " деглобализация ", която ще навреди на продуктивността.

" Всичко това ще бъде икономическа спирачка за фирмите. " Така че мисля, че можете да имате разочароващ дълготраен растеж на облагите с кратни мултифункции, които ще дойдат скоро, и виждам анемична възвръщаемост на личния капитал през идващите пет до 10 години ", добави специалистът.
 Снимка 499485
Източник:

Джеймс не е единствен в тези си упования. Според Марк Хулберт от MarketWatch.com маржът на облагата на Корпоративна Америка не може да продължи да пораства постоянно и това може да има съществени последствия за фондовия пазар на най-голямата международна стопанска система.

S&P Dow Jones Indices пресмята, че въз основа на резултатите от съвсем приключения сезон на облагите за първото тримесечие маржът на оперативната облага на SPX на S&P 500 за първото тримесечие на 2024 година е 11,76%. Маржът за последните четири тримесечия е 11,44%, по-висок от този за календарните 2023 и 2022 година

Както демонстрира диаграмата по-долу, тези резултати съставляват връщане на маржа на облагата към неговата дълготрайна тренд линия - след спада и отскока, свързани с икономическото прекъсване на Covid-19 и икономическите тласъци.

Ако маржът на облагата на S&P 500 продължи да следва тази наклонност, за календарната 2024 година той ще бъде над 12% - много над 30-годишната междинна стойност от 8%. Точно това правят оценка анализаторите, съгласно Джон Бътърс, старши вицепрезидент на FactSet и старши анализатор на приходите. Той оповестява, че консенсусът на анализаторите е маржът на оперативната облага на S&P 500 през идващите три тримесечия да бъде надлежно 12,2%, 12,6% и 12,5%.

Малцина са наясно какъв брой мощно настоящето високо равнище на фондовия пазар зависи от увеличението на маржа на облагите. Ако маржът на облагата за последното тримесечие беше същият като преди 30 години, поддържайки всичко останало непрекъснато, S&P 500 през днешния ден щеше да се търгува на 2,395 пункта! За съпоставяне, показателят на сините чипове е при близо до рекордно високото си равнище от над 5 200 пункта.

Икономистите от дълго време се чудят какъв брой още може да продължи да пораства маржът на облага. Голяма част от нарастването през последните десетилетия идва за сметка на труда, чийто дял от брутния вътрешен приход е намалял през последните 30 години до 43% от към 46%. Ясният низходящ тренд от три десетилетия е ясно забележим от графиката по-долу.

Роб Арнот, създател и ръководител на Research Affiliates, е този, който има вяра, че маржовете на облагата са по-склонни да се върнат към историческите (по-ниски) правила, в сравнение с да порастват за неопределен срок. В имейл той уточни, че макар че е допустимо възходящият тренд от няколко десетилетия да продължи още известно време, той може да се обърне надолу когато и да е.

Не е нужно да приемате, че маржовете на облага ще намалеят, с цел да постигнете отрезвяващи прогнози за бъдещето на пазара.

Мнозина рисуваха доста мрачни картини за бъдещето на фондовия пазар, като изчисляваха какъв брой ще се провали фондовият пазар, в случай че маржът на облага се върне към историческата си междинна стойност. Но не е нужно да приемате, че маржовете на облага ще намалеят, с цел да постигнете отрезвяващи прогнози за бъдещето на пазара. Марж на облагата, който просто стопира да пораства и остава на настоящите равнища, се превежда като бъдеща рентабилност много под междинната през идващите години.

Това е по този начин, тъй като без увеличение на маржовете на облага, бъдещата възвръщаемост на фондовия пазар може да пристигна единствено от два източника: разширение на коефициентите P/E и напредък на корпоративните продажби. Нито едно от двете не дава доста вяра за мощен бичи пазар през идващото десетилетие в Съединените Щати. Съотношението P/E на пазара, основано на облагите за идващите 12 месеца, към този момент е по-високо от 95% от всички месечни показания от 2000 година насам, да вземем за пример. Така че вложителите биха били късметлии, в случай че съотношението P/E остане на настоящето си високо равнище и не спадне.
 Няколко високо дивидентни (MLP) компании на щатските пазари
Няколко високо дивидентни (MLP) компании на щатските пазари

Редица условия сътвориха удобна среда за някои акции

Междувременно растежът на продажбите евентуално ще бъде болнав. В исторически проект продажбите са нараствали по-бавно от стопанската система като цяло и икономическият напредък евентуално ще бъде по-бавен, в сравнение с в предишното. През последните седем десетилетия, да вземем за пример, темпът на напредък на продажбите на акция на S&P 500 беше с 0,7 годишни процентни пункта под този в Съединени американски щати. Според прогнози на безпартийната Бюджетна работа на Конгреса (CBO), действителният Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати ще пораства с 2,0% годишен ритъм от в този момент до 2034 година

Ако прогнозите на CBO са точни и в случай че (оптимистично) приемем, че съотношението P/E остава непрекъснато, годишната възвръщаемост на S&P 500, поправена по отношение на инфлацията, ще бъде единствено 1,3% през идващото десетилетие, предвижда още Хулберт.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР