Все по-често говорим за важността на чревния микробиом и връзката

...
Все по-често говорим за важността на чревния микробиом и връзката
Коментари Харесай

Още един ключов фактор за стареенето на кожата

Все по-често приказваме за значимостта на чревния микробиом и връзката му както с имунната система и вярното действие на организма, по този начин и със стареенето. Наистина е значимо да поддържаме добра чревна флора с многообразие на микроорганизми, всеки със своята функция. Но в случай че желаеме освен да се усещаме, а и да изглеждаме по-млади, би трябвало да помислим за още нещо.
 Ретинол, добавки с колаген, гликолова киселина и съставките, които оказват помощ при първи признаци на стареене на кожата
3 съставки, които се борят със стареенето на кожата

Тайната е в превантивната грижа

Добре знаем, че редица фактори въздействат на стареенето на кожата - като недоспиване, тютюнопушене, замърсен въздух и доста други. Но най-големият орган в нашето тяло има и собствен микробиом, който е не по-малко комплициран от този в червата. И има основна роля за това какъв брой юношески ще изглеждаме.

Все по-често доказателствата сочат връзка сред състава на микробиома на кожата на хората и положения като псориазис, акне и дерматит. Тези дерматологични болести се лекуват с лекарства, ориентирани към характерни бактерии, гъбички и паразити, които невидимо си живеят върху кожата ни.
 Снимка 627025

Все още няма доста научни данни, които да могат изрично да посочат разликите сред микробиома на младата и по-зряла кожа. Но едно ново проучване на лабораторията на Chanel и американската изследователска организация Jackson хвърля малко повече светлина по тематиката.

Учените вършат разбор на бактериите по бузите, както и на количеството колаген на 51 дами, разграничени в две възрастови групи - от 20 до 26 и от 54 до 60 години. И се оказва, че по-младата кожа е освен по-хидратирана и с повече колаген, само че и с друг микробиом.  " Открихме голям брой промени в разнообразието и типовете разнообразни микроби върху стареещата кожа на лицето ", настояват учените.

Например бактерията cutibacterium acnes, която се свързва с акнето, е по-разпространена при по-младите. Делът на друга бактерия - Staphylococcus epidermidis, която при здравите не предизвиква проблеми, само че при тези с проблеми с имунитета води до инфекции, е по-висок при по-възрастните.
 Снимка 627024

Тези заключения допълват други от предходни проучвания, които откриват, че кожният микробиом въздейства доста на възобновяване на кожната преграда. А в случай че този развой е възпрепятстван, това подкрепя на кожата. Знаем също по този начин, че с напредването на възрастта кожата създава по-малко себум, по тази причина и бактериите, свързани с него, понижават - просто няма от какво да се хранят.

Колагенът, еластинът и структурите, които ги създават, са мнoго по-надълбоко в кожата, в сравнение с микробиома, който е на нейната повърхнина. Затова и двата фактора имат резултат върху стареенето, само че той е друг.

Учените обаче са наясно, че въпросните структури се подтикват от имунен отговор, по тази причина евентуално има директна връзка сред микробиома и производството на колаген, откъдето идва и връзката с това дали кожата ни ще наподобява юношески или не. Кожният микробиом е виновен за връзката сред кожата и имунната система. И в случай че микрофлората е изменена, отбраната може да е компрометирана.
 Снимка 627021

" С възрастта функционалността на имунната система понижава, тъй че връзката сред кожната микрофлора и имунната система е по-малко ефикасна. Резултатът е кожа, която се наранява по-лесно и заздравяването й лишава повече време ", настояват учените. 

Дори на идващ стадий да се откри точният състав на микробиома на младата кожа, внасянето на радикални промени в него е мъчно, тъй като е обвързвано с смяна и на редица фактори в метода на живот и околната среда.
 Масло от шипка, стареене, белези и против какво още оказва помощ натуралният артикул
4 потвърдени плюса от шипковото масло

Истински балсам за кожата

Има някои значими стъпки, които водят до насърчаване на растежа на потребни бактерии - да вземем за пример постоянната хидратация на кожата, тъй като добре овлажнената кожа има по-добър микробиом. Препоръчва се и потреблението на пробиотични артикули, съдържащи живи организми. Промяната на кожния микробиом за противопоставяне на стареенето обаче изисква неизменност, с цел да реализираме търсения резултат.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР