Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет,

...
Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет,
Коментари Харесай

Блокирането на Доналд Тръмп се връща като бумеранг срещу Фейсбук

Връщане в начална точка за Facebook - Надзорният му съвет, претрупан да взема решение сложните въпроси за свободата на словото, още веднъж сложи пред компанията алтернатива, олицетворена от Доналд Тръмп, и възобнови по-общия спор за саморегулацията на обществените мрежи.

" Върховният съд " на калифорнийската група призна, че на 7 януари тя в действителност е трябвало незабавно да блокира профила на някогашния държавен глава, защото е насърчил нахлуването на навалица негови симпатизанти в Конгреса. Щурмът, завършил с пет жертви, ще бъде запомнен като заплашителен потрес за американската народна власт.

Предстои обаче шефът на компанията Марк Зукърбърг и неговите екипи да се произнесат ще позволен ли да се завърне политикът, получил гласовете на 70 милиона гласоподаватели.

" Те си помислиха, че могат да се отърват от един скучен проблем. Топката обаче се върна в тяхното поле ", установи Сара Робъртс, учител в Калифорнийския университет - Лос Анджелис (UCLA).

През цялата президентска акция в Съединени американски щати, а и много преди нея, тази мрежа и друга една - Туитър, бяха упреквани, че служат като рупор на някогашния президент, подготвен ту да подцени тежестта на пандемията, ту да жигосах без доказателства хипотетични изборни нарушавания.

Дигиталният остракизъм, на който бе подложен той при започване на януари, още веднъж разбуни духовете - съгласно огромен брой цивилен сдружения е било направено нещо належащо, само че незадоволително и прекомерно късно. Според други станалото е рисков казус, засягащ свободата на изложение.

И в действителност, милиардерът републиканец, достигнал в миналото 89 милиона почитатели в Туитър, 35 милиона във Facebook и 24 милиона в Инстаграм,... остана единствено с един блог на своя уебсайт и с сметки в негова поддръжка в различните мрежи.

" Страхливци "

" През последните години видяхме необичайно разширение на ролята на обществените мрежи, изключително когато един президент си служеше с тях, с цел да афишира управническите си решения ", разяснява Сара Робъртс.

" Те завоюваха от тази визия за обществено място, само че тя е и задължение ", прибавя преподавателката.

Заради всеобщите акции за операция по време на изборите в Съединени американски щати и Англия през 2016 година, преследването на малцинството рохинги в Мианма и голям брой други кавги Facebook бе заставен да реагира, с цел да резервира доверието на потребителите и рекламодателите.

Този колос измежду обществените мрежи вкара ред нови защитни ограничения: модериране на наличието, битка с дезинформацията, краткотрайно прекъсване на политическите реклами, повече бистрота, а от декември и контролен съвет.

Определен като самостоятелен, само че финансиран от компанията, той е с интернационален състав - включва 20 публицисти, юристи, правозащитници и някогашни политически ръководители.

" Една група от 20 души нямаше по какъв начин да реши подобен просторен и бездънен проблем като този с Facebook и неговите 3 милиарда консуматори ", чуди се Хани Фарид, учител от университета в Бъркли.

Създаването на съвета " беше хубава реклама, само че при първата опция да свършат нещо те постъпиха като страхливци. Това не предвещава нищо хубаво ", споделя той.

В края на януари Марк Зукърбърг съобщи, че желае да вижда в обществената си мрежа по-малко политика и " разединяващи приказки ", а повече " положително " взаимоотношение.

Заедно със своя шеф по публични политики Ник Клег той постоянно насочва апели за повече регулация от страна на държавните управления, съгласувана с платформите.

" Да вдигнеш ръце "

С казуса в действителност се заеха хора на изборни постове. В Съединени американски щати те желаеха да трансформират " раздел 230 " - закон от 1996 година, който пази интернет доставчиците от гонене поради наличие, оповестено от трета страна.

Предвидено бе по-специално да ги задължат по-добре да филтрират изявленията и да се търси от тях повече отговорност за напълно действителните последствия от някои диалози онлайн.

Промяната в документа - крайъгълен камък за платформите, би могла обаче да има непредвидени резултати, тъй като той дава на уеб страниците опция да работят независимо против размирниците, в това число против Доналд Тръмп.

Но не всички мрежи имат задоволително средства, с цел да поддържат десетки хиляди модератори и комплицирани логаритми.

При всяко състояние смяната няма да пристигна още на следващия ден, защото Конгресът е мощно разграничен по въпроса, акцентира Сара Робъртс.

" Някои виждат в обществените мрежи средство за изобличаване на тролове фашисти, злоупотребяващи с публичното мнение, други - място, където дискриминират консерваторите ", споделя тя.

Съответно в средносрочен проект Facebook, Туитър и една шепа компании ще продължат " да вземат значими решения, засягащи свободата на изрече ", означават специалистите на авторитетната правозащитна организация Американският съюз за цивилен свободи (ACLU).

Колкото до Марк Зукърбърг, повторил, че не желае да става " съдия на истината ", той разполага с шест месеца, с цел да реши своята главоблъсканица.

" Той няма по какъв начин просто да вдигне ръце и да се прави, че всичко ще е наред, или да чака някакво знамение ", заключава изследователката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР