Впонеделник Китай заяви, че ще подкрепи всяка международна мирна конференция

...
Впонеделник Китай заяви, че ще подкрепи всяка международна мирна конференция
Коментари Харесай

След призива на Зеленски: Китай постави условие за участие на конференцията в Швейцария за мир в Украйна

Впонеделник Китай съобщи, че ще поддържа всяка интернационална мирна конференция за Украйна, която е приета и от Русия, оповестиха държавните медии.

(Във видеото: Зеленски прикани Байдън и Си Дзинпин да участват на срещата за мир в Швейцария)

Пекин поддържа " своевременното привикване на интернационална мирна конференция, която да бъде приета както от съветската, по този начин и от украинската страна ", съобщи говорителката на външното министерство Мао Нинг.

Тя отговори на поканата на украинския президент Володимир Зеленски към водачите на Китай и Съединени американски щати да се причислят към мирната среща на върха идващия месец в Швейцария.

Наред с присъединяване на Москва, Мао съобщи, че конференцията би трябвало да " включва равностойно присъединяване на всички страни и заслужено разискване " на мирните проекти.

" Китай предизвиква всички старания, които способстват за мирното разрешаване на рецесията в Украйна ", съобщи говорителката на министерството.

Зеленски насочи поканата към Си Цзинпин и Джо Байдън във видеозапис, записан на останките на локалната печатница в Харков, която беше разрушена при ракетен удар в четвъртък.

При нападението бяха убити минимум 16 души.

Зеленски акцентира смисъла на световните старания за преустановяване на войната, и по-специално на идната среща на върха за мир в Украйна в Швейцария на 15-16 юни.

Той добави, че срещата на върха ще покаже " кой в света в действителност желае да постави завършек на войната, а освен да претендира за преустановяване на огъня, което неизбежно ще бъде нарушено от съветските ракети и артилерия, тъкмо както е било десетки, десетки пъти до момента ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР