Войната в Украйна показа, че руската армия не се спира

...
Войната в Украйна показа, че руската армия не се спира
Коментари Харесай

АЕЦ Чернобил: опасност от нова катастрофа?


Войната в Украйна сподели, че съветската войска не се стопира и пред офанзиви против атомни централи. През март техни войски краткотрайно окупираха и неразрешената зона към реактора в Чернобил. Расте страхът от нова злополука.

Случката провокира сериозна угриженост по думите на шефа на Международната организация за атомна сила (МААЕ). В началото на март.

През април 1986 година в атомната електроцентрала в Чернобил избухна четвъртият нуклеарен реактор и провокира невиждана злополука. Обгазена беше половин Европа.
Редакцията предлага
На площадката на заровения под пълен бетонен саркофаг реактор се намират още три спрени блока на централата, които се нуждаят от техническа поддръжка.

Нови рискове

" Там се намират и специфичните резервоари за предпазване на отработеното гориво, в това число и от трите спрени нуклеарни реактора “, споделя Олена Паренюк, експертка по тематиката за последствията от нуклеарни повреди, която 10 години е работила в Чернобил. Трудно бихме могли да си представим какво ще стане, в случай че там падне ракета, споделя тя.

В началото на март най-голямата нуклеарна електроцентрала в Европа - АЕЦ „ Запорожие “ - беше обстрелвана от руснаците. Това сподели, че заплахата от нова нуклеарна повреда е действителна. Кадрите от камера за видеонаблюдение, която беше уловила нападението, обиколиха света. Тогава пожар избухна в една от постройките на централата.

Завишена радиация не беше измерена, оповестиха от МААЕ –. Смята се, че напредването на танкове и друга тежка военна техника в неразрешената зона на Чернобил е провокирало завихряне на радиоактивен прахуляк във въздуха.

АЕЦ „ Запорожие “ е под съветски надзор

Загриженост провокира и това, че краткотрайно беше прекратено наблюдението на спряната електроцентрала. Друг мотив за паника са честите спирания на електрозахранването в Украйна, каквито имаше както в Чернобил, по този начин и в АЕЦ „ Запорожие “, където два от шестте реактора на централата сега работят.

Според Паренюк те работят с понижена мощ „ точно, тъй като има развалени далекопроводи, които зареждат с електричество централата “. Самото оборудване към този момент се управлява от съветските елементи, прибавя тя.

От МААЕ мъчно могат да създадат действителна оценка на риска за четирите работещи украински атомни електроцентрали с общо 15 включени реактора. За такава оценка липсва информация от самостоятелни източници. Радостен факт е, че въпреки всичко сполучливо беше възобновена връзката сред МААЕ и централата в Чернобил, както и че незабавно нужното техническо съоръжение към този момент е на път за централата.



Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР