Volkswagen спира производството на последната версия на модела Beetle в

...
Volkswagen спира производството на последната версия на модела Beetle в
Коментари Харесай

От нацисти до хипита: Volkswagen Beetle стигна до края на пътя

Volkswagen стопира производството на последната версия на модела Beetle в завода си в Пуебла, Мексико. Това бележи края на пътя за автомобил, станал знак на доста неща в историята си, траяла осем десетилетия от 1938 година, съобщи Асошиейтед прес.

Малкият автомобил е част от най-мрачното минало на Германия като влиятелен план на нацистите, който по този начин и не е изпълнен. Става знак на следвоенното икономическо възобновление на страната и възходящото богатство на междинната класа. През 60-те в Съединени американски щати е икона на антикултурата. Повече от всичко обаче колата остава паметен дизайн, различим също толкоз, колкото и бутилката на Coca-Cola.

Оригиналният дизайн на колата - заоблен контур с четири или пет места, съвсем отвесно предно стъкло и мотор с въздушно изстудяване в задната част - може да бъде проследен до австрийския инженер Фердинанд Порше. Той бил нает да извърши плана на Адолф Хитлер за " национален автомобил ", който да разреши на повече хора да имат коли, както в Съединени американски щати това прави Model T на Ford.

В някои връзки колата наподобява на Tatra T97, която се създава в Чехословакия през 1937 година, както и на скиците на унгарския инженер Бела Барени, оповестени през 1934 година.

Масовото произвеждане на така наречен KdF-Wagen (кръстен на немската трудова организация Kraft durch Freude - KdF, под чиято закрила е трябвало да бъде продаван) е анулирано поради Втората международна война. Вместо това огромният нов цех, който тогава се намира в забутан регион северно от Хановер, създава военни коли, употребявайки насилствения труд на служащи от цяла Европа, трудещи се при мизерни условия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР