Военната комисия даде зелена светлина на преговорите за Ф16. Против

...
Военната комисия даде зелена светлина на преговорите за Ф16. Против
Коментари Харесай

Даваме 2,5 млрд. лв накуп за Ф-16 от виетнамската война, недоволна БСП

Военната комисия даде зелена светлина на договарянията за Ф16. Против бяха единствено алените и " Воля ".

Славчо Велков изясни след комисията, че на 8 юни предходната година Народното събрание гласоподава, че няма да се надвишават финансовите параметри на договорката, както и наложителните условия. Сега се предложило Министерски съвет да се отклони от наложителните условия и от финансовата рамка. Освен това договорката щяла да се оскъпи и нямало да плащаме разсрочено, както беше първичният проект.

Срокът за доставка също се увеличавал. Няма по какъв начин да подкрепим нещо, което е срещу решението на Народното събрание, посочи аленият народен представител. С Данък добавена стойност, мита, такси, програмен продукт и спомагателна инфраструктура планът щял да надвиши 2,5 милиарда лв..
Според него, каквито и договаряния да се водят, нямало по какъв начин да понижим договорката под 2 милиарда лв..

Тази финансова рамка била заробваща. Велков разясни, че ни се предлага платформа на Ф-16, която е от малко след войната от Виетнам. Той желае предлаганият аероплан от Съединени американски щати да кацне и да го забележим. Авиацията е за страна с пари, счита социалистът.

Припмняме, че самото съвещание стартира със скандал, защото от депутатите от Българска социалистическа партия желаеха да им бъде показан самият отчет на политико-експретната комисия.

Военният министър Красимир Каракачанов призна, че Съединени американски щати желаят еднократно заплащане. Щяло да се търси вид, в случай че не може да се преодолее това условие. Имаме оферта, която надвишава гласуваната сума от 1,8 милиарда лв., уточни още военният министър, отклонението обаче нямало да е над 300 милиона лв.. Преди това Каракачанов се изказваше, че в договарянията ще желаеме понижаване на цената.

По-рано през днешния ден бюджетната комисия в Народно събрание също е подкрепила договорката с новите параметри.

Припомняме, държавното управление изиска от Народното събрание мандат за договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за подписване на контракт за придобиване на нов вид военен аероплан. Срещу процедурата оповестиха, че ще гласоподават от Българска социалистическа партия, както и хората на Веселин Марешки. Въпросът е какви гласове ще събере ръководещата партия ГЕРБ и доколко може да разчита на гласовете на всички депутати от дребната коалиция на Обединените патриоти, както и на Движение за права и свободи.

Срещу избора на комисията и метода на осъществяване на процедурата се афишира не един път президентът Румен Радев, който я дефинира като " успех на лобизма и край на автокрацията за 2018 година " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР