Водещият руски производител на самолети съобщава, че е извършил успешен

...
Водещият руски производител на самолети съобщава, че е извършил успешен
Коментари Харесай

Нов „Илюшин“ ще спасява руската гражданска авиация

Водещият съветски производител на самолети оповестява, че е направил сполучлив изпитателен полет на нов широкофюзелажен пътнически аероплан, който съгласно него може да размени западните самолети в небето на страната.

„ Обединена авиостроителна корпорация “ (ОАК) разкрива, че първообраз на нейния аероплан за далечни полети „ Ил-96-400М “ е направил първи летателен тест, траял 26 минути и достигнал височина до 2000 метра и скорост до 390 километра в час.

ОАК, която управлява доста съветски авиационни марки, в това число „ Туполев “ (ТУ), „ Илюшин “ (ИЛ) и „ Сухой “ (Су), декларира, че самолетът ще може да транспортира до 370 пасажери - потенциал, който ще го сложи наред с такива като A340 на Airbus или 777 на Boeing.

Според компанията самолетът е стъпка напред спрямо предходния аероплан „ Ил-96-300 “, чието произвеждане съгласно известията е спряно преди повече от десетилетие, защото не е в положение да се конкурира със западните модели.

" Първият и сполучлив полет на осъвременения „ Ил-96-400М “ е проява на най-високото равнище на подготвеност на локалните производители на самолети ", показва Денис Мантуров, заместител министър-председател на Русия.

Според ОАК „ Ил-96-400М “ може да бъде конфигуриран в до три пътнически класа и ще бъде оборудван със " модерна информационно-развлекателна система ", предлагаща интернет, телевизия и сателитни връзки. Той ще бъде оборудван и с " съвременна " кухня.

Новият аероплан, който е сниман във въздуха, декориран в корпоративните цветове на ОАК, може да се преглежда като победа на Русия в региона на връзките с обществеността в миг, когато националната ѝ авиационна промишленост скърца под натиска на западните наказания, наложени поради нашествието ѝ в Украйна, написа още CNN.

Санкциите на Съединени американски щати и Европа против лизинга на самолети за Русия доведоха до това, че страната загуби близо 10% от комерсиалните самолети, преди президентът Владимир Путин да одобри закони, позволяващи на съветските самолетни компании да изземват лизинговите самолети и да ги пререгистрират в страната.

Но при ограничавания достъп до аварийни елементи, създадени от Boeing, Airbus и други западни производители като Bombardier и Embraer, специалистите настояват, че поддържането на летателната валидност на флота ще става все по-трудно. Към 2022 година единствено 144 настоящи самолета на съветските самолетни компании са създадени в Русия, съгласно данни, предоставени от компанията за авиационни разбори Cirium.

" Въпреки че Москва не го признава, глобите, които последваха нашествието в Украйна, в действителност навредиха на съветската авиация ", споделя Мърдо Морисън, началник на отдела за стратегическо наличие във FlightGlobal.

Огромна случка

" Проблемът е, че неналичието на аварийни елементи, макар че някои от тях безспорно влизат през задната врата,  означава, че доста самолети Airbus и Boeing, които летят в Русия през днешния ден, са евентуално рискови. Въпреки че Русия разполага с умел регулатор, има доста дребна видимост за положението на нейния флот ", предизвестява Морисън.

През септември Airbus A320, експлоатиран от Уралските авиолинии, който е един от взетите на лизинг от Русия, е бил заставен да извърши спешно кацане в полето в съветската Новосибирска област поради щета на хидравличната система във въздуха.

Миналата година Международната организация за гражданска авиация прави одит на сигурността, вследствие на който Русия получава " червен байрак ", показващ непълен регулаторен контрол - статут, който се споделя единствено от три други страни - Бутан, Конго и Либерия.

В отговор на опасенията Министерството на превоза на Русия декларира тогава, че сигурността на полетите на самолетите, експлоатирани в Русия, дава отговор на интернационалните стандарти.

В известието на ОАК се споделя, че сигурността и надеждността на новия „ Ил-96-400М “ са сравними с " най-хубавите модели в света с помощта на резервираността на системите на самолета и неговата аеродинамична настройка ". Производителят също по този начин декларира, че той ще дава отговор на интернационалните регулаторни условия.

В известието е представен генералният шеф на ОАК Юрий Слюсар, който споделя, че дружно с други самолети съветско произвеждане той ще бъде внедрен в цялата авиационна мрежа на страната и " ще размени задграничните аналози ".

Морисън от FlightGlobal обаче отвърна, че въпреки самолетите да са надеждни, те ще бъдат доста по-слаби от западните си аналози и е малко евентуално да бъдат създадени в количествата, които са били следени по време на руската ера.

" Опитите да се възвърне съветската аерокосмическа промишленост отпреди 1990 година са голяма случка. Всъщност тя ще докара до загуби за страната в размер на милиарди, въпреки че Москва евентуално приема, че политическата цена си заслужава да бъде платена, а също така няма и различен избор ", показва той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР