Водещите световни производители на автомобили планират да инвестират близо 1.2

...
Водещите световни производители на автомобили планират да инвестират близо 1.2
Коментари Харесай

Автомобилните гиганти ще инвестират $1.2 трлн. в електромобили

Водещите международни производители на коли възнамеряват да влагат близо 1.2 трилиона $ до 2030 година за създаване и произвеждане на милиони електрически транспортни средства. В колосалната сума влиза и подсигуряването на акумулатори и първични материали за подкрепяне на това произвеждане, сочи разбор на Reuters на база обществени данни и прогнози, оповестени от огромните компании.

Стойността на вложенията в EV, която не е оповестена до момента, превъзхожда предходните капиталови оценки на Reuters и е повече от два пъти по-голяма от изчисленията, оповестени преди година. За да сложим цифрата в подтекст, Alphabet, компанията майка на Гугъл и Waymo, има пазарна капитализация от 1.3 трилиона $.

Автомобилните колоси вършат проекти за произвеждане на 54 милиона електрически транспортни средства с акумулатори до 2030 година, което съставлява повече от 50% от общото произвеждане на коли, съгласно разбора.

За да поддържат това невиждано равнище на електрически автомобили, производителите и техните сътрудници за акумулатори възнамеряват да конфигурират 5.8 тераватчаса потенциал за произвеждане на акумулатори до 2030 година, съгласно данни от Benchmark Mineral Intelligence.

Водеща позиция заема Tesla, чийто основен изпълнителен шеф Илон Мъск очерта дръзновен проект за производството на 20 милиона електрическия автомобил до 2030 година, изискващи към 3 тераватчаса акумулатори. Мъск в края на октомври сподели, че Tesla към този момент работи върху по-малък модел, чиято цел е да коства на половина по-малко от Model 3 и Model Y.

Въпреки че Tesla не е разкрила изцяло своите проекти за разноски, подобен експоненциален напредък - 13-кратно нарастване по отношение на предстоящите 1.5 милиона транспортни средства, които се надява да продаде тази година - ще пристигна на цена от стотици милиарди долари. Това сочи разбор на Reuters на Финансови разкрития и прогнози на Tesla за световното търсене на електрически автомобили и произвеждане на акумулатори и минерали за акумулатори.

Германският Volkswagen, макар че изостава от Tesla, има амбициозни проекти до края на десетилетието да влага над 100 милиарда $, с цел да построи световното си портфолио от EV, да построи нови „ гигафабрики “ за акумулатори в Европа и Северна Америка, както и да подсигури доставки на основни първични материали.

Японската Toyota Motor Corp ще влага 70 милиарда $ за електрифициране на транспортни средства и произвеждане на повече акумулатори и чака да продаде минимум 3.5 милиона електрически модела с акумулатори (BEV) до 2030 година Планира най-малко 30 разнообразни модела и чака да направи цялата гама на Lexus с електрическа батерия през този интервал.

Ford Motor Co продължава да усилва равнището на разноските си за нови електрически автомобили - към този момент до 50 милиарда $ - и най-малко 240 гигаватчаса потенциал на батерията със своите сътрудници, като се стреми да създаде към 3 милиона BEV до 2030 година - половината от общия размер.

Mercedes-Benz е заделил минимум 47 милиарда $ за разработка и произвеждане на електрически автомобили. Почти две трети от средствата са планувани за увеличение на световния потенциал на батериите с сътрудници до над 200 гигаватчаса.

BMW, Stellantis и General Motors възнамеряват да похарчат минимум 35 милиарда $ за електрически автомобили и акумулатори, като Stellantis планува най-агресивната стратегия за акумулатори: планувани са 400 гигаватчаса потенциал с сътрудници до 2030 г, както и построяването на четири завода в Северна Америка.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР