Водещите икономически институти на Германия намалиха съвместната си прогноза за

...
Водещите икономически институти на Германия намалиха съвместната си прогноза за
Коментари Харесай

Водещите германски икономически институти намалиха рязко прогнозата за БВП през 2021 г.



Водещите стопански институти на Германия понижиха взаимната си прогноза за напредък в най-голямата европейска стопанска система през 2021 година до 2,4% от предходна оценка за напредък с 3,7%, защото усложненията в предлагането и веригите на доставки не престават да попречват производството.

В същото време петте института - RWI в Есен, DIW в Берлин, Ifo в Мюнхен, IfW в Кийл и IWH в Хале - покачиха прогнозата си за 2022 година до 4,8% от 3,9%, като обявиха, че стопанската система ще доближи обикновено потребление на потенциала с течение на идната година, защото отрицателното влияние на коронавирусната пандемия последователно ще отслабне.

" Предизвикателствата на изменението на климата и предвижданият по-нисък стопански напредък заради свиването на работната мощ ще понижат опциите за ползване “, уточни Оливър Холтемьолер от института IWH.
Глобалното произвеждане е наранено от дефицит на съставни елементи, задръстени пристанища и липса на товарни контейнери. Сривът на пазара на труда пък способства за безпорядъка след провокираните от пандемията локдауни през предходната година.

Междувременно немското икономическо министерство съобщи, че има възможност за нарастване на Брутният вътрешен продукт в Германия през третото тримесечие с помощта на растежа на услугите, макар че се чака застоялост на растежа към края на 2021 година

Петте стопански института също по този начин чакат инфлацията в Германия да доближи 2,5% през 2022 година и 1,7% през 2023 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР