Внезапната смърт на Фердинанд Пиех - човекът, който превърна "Фолксваген"

...
Внезапната смърт на Фердинанд Пиех - човекът, който превърна "Фолксваген"
Коментари Харесай

И милиардерите имат грижи

Внезапната гибел на Фердинанд Пиех - индивидът, който трансформира "Фолксваген " в международна суперсила, насочи вниманието към една от най-богатите европейски семейства и към предизвикването, което й следва - да преведе бизнеса си през тектоничните промени в автомобилния отрасъл.

"Фолксваген " постоянно е била сложна за ръководство конструкция. Местната власт на "родната " му провинция - Долна Саксония - има 20% дял от записания във Волфсбург производител. А представители на служащите могат да постановат несъгласие върху решенията за закриване на фабрики. Ситуацията се усложни още повече преди десетилетие когато себичният клан Порше-Пиех, включващ потомците на основателя на модела "Фолксваген Бийтъл " - Фердинанд Порше, извоюва контрола върху мажоритарния пакет от фирмени акции с право на глас. Основната цел беше да се рационализира процеса за взимане на решения.

Новият миг в отговорностите по ръководството на компанията, в която работят над 600 хиляди чиновници, от фамилия с към 80 члена, задължена по документи да приказва на един глас посредством холдинговата си конструкция "Порше аутомобил холдинг ", бе че фирменото управление мъчно стигаше до решения и постоянно зарязваше "Фолксваген " в сериозни моменти. Показателен в това отношение е абсурдът, разлюлял автомобилния колос през септември 2015-а. Поводът бяха измамите за действителните количества нездравословни газове, изхвърляни в атмосферата, които записаха устройствата, инсталирани в колите с дизелови мотори, създадени след 2008-а. Тогава водачът на клана - Волфганг Порше постъпи по този начин, както правеше всяка есен и отиде да ловува елени покрай австрийската си селска къща. И месеци наред не направи съвсем никакъв обществен коментар за най-тежката рецесия в историята на компанията.

Пиех прекъсна връзките с роднините си след яростна борба за власт месеци преди да избухне дизеловия скандал. Той бе преобладаващата фигура и единственият член на фамилията, посветил живота си на съхраняването на фамилното благосъстояние. И гибелта му в този момент притегля вниманието към клана, оставен под управлението на брат му Ханс Михел и на Волфганг Порше - и двамата наближаващи 80-е. Най-важните въпроси са по какъв начин семейството се оправя с планирането на приемствеността в бизнеса и дали сегашната конструкция на ръководство е най-подходящата за най-голямата европейска компания.



Фердинанд Пиех (вляво) и Волфганг Порше (в дясно) в борба за властта

"Фолксваген " реши да преодолее дизеловата рецесия с най-агресивния за автомобилния отрасъл преход - към производството на електрически транспортни средства. За задачата компанията даде обещание да похарчи 30 милиарда евро, с цел да трансформира колите от нишата в всеобщ пазарен артикул. Успоредно с това фирменото управление се зае и с спомагателните действия на империята на Пиех - в това число с поделенията, произвеждащи мотори за кораби и за електроцентрали, както и за разрастващия се корпоративен бизнес.

Първият същински опит за рационализирането на портфейла на "Фолксваген " (включващ необятен кръг търговски марки - от екзотичните "Бугати " и "Ламборгини " през първокласните "Порше " и "Ауди " до всеобщите "Шкода " и "Сеат ") беше юнската първична обществена емисия на миноритарен дял (максимум 11.5%) от производителя на товарни камиони "Тратон ". Настоящето и бъдещето на клана Порше-Пиех пък се намира в ръцете на двама от внуците на Фердинанд Порше, които не желаят да прехвърлян отговорността върху все по-напористите и по-млади членове на семейството.

Кои са главните играчи?

1. Волфганг Порше - 76-годишният необут е ръководител на холдинговата компания и член на надзорния съвет на "Фолксваген ". Той беше уредника на опита да се поеме контрола върху автомобилния колос, преди Пиех да обърне нещата в своя изгода и да запази властта си. Волфганг застана против братовчед си Фердинанд в борбата за превъзходство през април 2015-а, довела до отдръпването на Пиех от председателския пост и продажбата на вложенията му в компанията.

2. Ханс Михел Пиех - 77-годишният "глава " на фамилния клон "Пиех " рядко има обществени изяви. Опитен правист, той поддържа сърдечни връзки с останалите членове на клана и е член на надзорните препоръки на "Фолксваген " и на "Порше холдинг ".

3. Фердинанд Оливър Порше - 58-годишният наследник на Фердинанд Александър сътвори спортните коли "Порше 911 " и основа "Порше дизайн ". Той е приключил право и е най-дългогодишният член (от четвъртото потомство на династията) на надзорния съвет на "Фолксваген " - от август 2009-а до момента.

4. Четиридесет и петгодишният Петер Даниел Порше е най-големият акционер от четвъртото потомство на семейството с най-значимото право на глас, само че с много лимитирана поддръжка. Той е учител в мрежата от учебни заведения "Валдорф " и музикален терапевт, както и създател на няколко книги, в това число на "Има по-важни неща в живота от производството на коли ", провокирала неразбиране сред членовете на в фамилията. Петер Даниел също е член на надзорния съвет на "Порше холдинг " и наследява тази позиция от татко си Ханс-Петер.

5. Йозеф Ахорнер - 59-годишният наследник на сестрата на Фердинанд Пиех - Луизе, е член на надзорния съвет на "Порше холдинг ". Той е приключил право и е взел участие в основаването на компанията за електронна търговия Emarsys във Виена.

6. Щефан Пиех - 48-годишният наследник на Ханс Михел е член на надзорния съвет на "Порше холдинг ". Обучавал се е в Шотландия и във Франция и е защитил докторат по медийни науки в Австрия. В момента управлява медийна компания, лицензирала правата на комиксите Fix&Foxi и на други фамилни стратегии.

7. Луизе Кислинг - 62-годишната фешън дизайнерка и сестра на Йозеф Ахорнер, получава място в борда на холдинга през април 2015-а след отдръпването на Фердинанд Пиех и брачната половинка му Урсула.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР