Зависимостта на Австрия от руски природен газ е подложена на

...
Зависимостта на Австрия от руски природен газ е подложена на
Коментари Харесай

ОМВ предупреди Австрия: Газпром може спре доставките на газ

Зависимостта на Австрия от съветски природен газ е подложена на тест, откакто OMV предизвести търговците, че европейските съдилища може да пресечен заплащанията ѝ към „ Газпром “, оповестява Bloomberg.

Ако следеният от Кремъл газов колос не получи заплащанията си, той евентуално ще прекъсне доставките, съобщи OMV късно във вторник в така наречен незабавно пазарно известие. „ Газпром “ покрива над 80% от австрийския импорт през последните седем месеца по дълготраен контракт, който е годен до 2040 година

Предупреждението е в резултат на „ решение на задграничен съд, получено от огромна европейска енергийна компания “, написа OMV в изказване. Ако се наложи австрийските съдилища да изпълнят решението, евентуално прекъсвайки заплащанията на OMV, „ евентуално Gazprom Export ще спре доставките на газ “, се споделя в известието.

OMV прибавя, че не знае дали и по кое време може да се случи такова наложително осъществяване.

Прекъсването на доставките от Русия може да докара до „ краткосрочно “ нарастване на цените,

сподели австрийският регулатор E-Control в сряда в изказване. Адекватните други възможности и високите равнища на предпазване обаче значат, че страната би трябвало да има задоволително доставки даже през 2026 година

E-Control и представител на OMV са отказали да разпознават компанията или правосъдното дело, което е провокирало предизвестието. Министерството на енергетиката не е дало отговор на претенции за коментар.

Бивши клиенти на „ Газпром “ заведоха искове против съветската компания, в това число във Финландия, Германия, Италия и Чехия. България разгласи, че ще търси отплата в размер на 400 млн. евро.

Новото предизвестие от OMV беше отправено, до момента в който Австрия преразглежда контракта си с „ Газпром “. Енергийният министър Леонор Гевеслер се пробва да форсира отдалечаването на страната от съветските доставки преди националните избори по-късно тази година.

От над половин век австрийските семейства и промишлености са обвързани със съглашения,

подписани за първи път със Съветския съюз. Горивото, доставяно по тръбопроводи от Русия, в предишното имаше наклонност да бъде по-евтино от втечнения природен газ и тези дълготрайни контракти с „ Газпром “ дадоха на бизнеса сигурност по отношение на енергийните им разноски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР