Вместо поръчан метал, швейцарска компания, която е сред най-крупните търговци

...
Вместо поръчан метал, швейцарска компания, която е сред най-крупните търговци
Коментари Харесай

Измама за милиони: Вместо мед, компания получи боядисани камъни

Вместо поръчан метал, швейцарска компания, която е измежду най-крупните търговци на петрол в света, получи от турски снабдител боядисани камъни на обща стойност 36 милиона $.

Представители на Mercuria Energy Group от Женева настояват, че предходната година компанията е станала жертва на машинация при покупката на 10 000 тона мед, заяви Би Би Си, съобщи БГНЕС.

Миналата година швейцарската компания подписва контракт за покупка на блистерна мед (нечиста форма на метала) с доставка до Китай. Натоварени са към 6000 тона в над 300 контейнера на осем кораба. Когато поръчката идва в Китай, вместо мед в контейнерите са открити камъни, боядисани с железен колорит. Странното е, че това се е случило, макар контрола за сигурност и инспекциите.

Става ясно, че преди корабите да изоставен пристанището покрай Истанбул, медта е сменена с камъни, боядисани със спрей, с цел да наподобяват като доста по-скъпия метал.

Mercuria Energy Group - един от петте най-големи търговци на петрол в света, се е обърнал към турски и английски съдилища, с цел да съди доставчика Bietsan Bakir.

Турската полиция е арестувала няколко души, свързани с " подправената мед ", обвинени, че са взели участие в другите стадии на образуване на измамата.

По всяка възможност, медта е била в първата група контейнери, които са били тествани. След това върху контейнерите са сложени защитни пломби.

Според турските юристи контейнерите са отворени по-късно, медта е сменена с камък и най-после са сложени подправени пломби.

След като корабите напущат турското пристанище, швейцарската компания превежда контрактуваната сума от 36 милиона $. Измамата е открита, едвам когато товарът идва в Китай, съвсем месец по-късно.

В случай, че доставката не е осъществена, купувачът може да получи обезщетение в сходство със застрахователната лавица на товара.

Mercuria Energy Group обаче откри, че единствено един от седемте контракта за обезпечаване, употребявани от турската компания, е автентичен, а останалите са били фалшифицирани.

За тази седмица са оповестени още чувания по случая.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР