Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви,

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви,
Коментари Харесай

Нинова обеща компенсация на засегнатия от мораториума бизнес

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разгласи, че е последовател на на енергийните цени, само че уточни, че той би трябвало да е съпроводен от обезщетителни ограничения за засегнатите от това бизнеси. Тя изреди съответно електроразпределителните сдружения, Енергийния систематичен оператор, ВиК сдруженията, чиито разноски порастват и няма да бъдат обезщетени поради замразяването на цените на контролирания пазар.

В последните дни се водят интензивни диалози и до дни ще обявим тези механизми. За екипа на министерството това е безусловно наложителна първа стъпка, разгласи на брифинг Нинова след среща с представители на работодателските организации. Тя включва и отплата за промишлеността, която купува ток на борсата и която получи помощ за октомври и ноември, само че досега за декември не е планувана. Допълни, че също така ще предложи ограниченията за засегнатия от пандемията бизнес от вида 60/40 до работят и след края на годината, защото сега срокът им е до края на декември.

Ако до края на годината не вземем ограничения, след това може да е късно, добави Нинова.

Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България, уточни, че за на следващия ден цената на тока в в платформата " Ден напред " на енергийната борса е 670 лева за мегаватчас, а прогнозата е тези равнища да останат и през януари. Цените порастват съвсем непредсказуемо и са в пъти по-високи от предстоящите и от тези през предходната година. За да бъде конкурентна българската промишленост, би трябвало да получава сила на сходни цени като съперниците й, добави той. Даде образец със страни отвън Европейски Съюз, където електрическата енергия коства към 50 $.

Затова бизнесът предлага да има низък предел на подкрепяне, който съгласно организацията е 150 лева - това би била цената за всички, в случай че пазарът бе контролиран, изясни Велев. В същото време съгласно организацията не би трябвало да има таван на обезщетенията, тъй като цените са непредсказуеми. " Не знаем тези 700 лева дали са таван или втори етаж на небостъргач. Фючърсите за януари във Франция са за тази цена, само че в евро ", разгласи Велев. Изчисли, че единствено за месец при тези цени АЕЦ " Козлодуй " ще завоюва 600 млн. лева, а до края на март - над 2.5 милиарда лева

Тъкмо от свръхпечалбата на производителите на сила е концепцията да се компенсират засегнатите - каквато бе практиката и при към този момент раздадените помощи за октомври и ноември.

Велев означи, че е значимо бързо да се създаде резистентен механизъм, който да работи в такива рискови обстановки, при които е налице " енергийна ламя ".

На срещата при Нинова е било разисквано и възобновяване на националния стопански съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР