Виталий Портников: Крим и изнудване с глад Руският президент Владимир Путин

...
Виталий Портников: Крим и изнудване с глад
Руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин никога повече не спомена тази фантастична версия

Виталий Портников: Крим и изнудване с апетит

Руският президент Владимир Путин наподобява още веднъж се пробва да употребява Крим като инструмент за изнудване с апетит. От съвсем първите дни на войната на Русия против Украйна, Кремъл спомага за организирането на неестествен апетит в страните от световния юг като ефикасен инструмент за битка със Запада, с цел да принуди, сигурен съм, страните от Европа да се откажат от поддръжката за Украйна. В последна сметка гладът е освен гибел на милиони хора, само че и бягство на милиони хора. Това е световна миграционна рецесия. И е изцяло евентуално Кремъл да има потребност от точно такава рецесия.

Руският президент беше заставен да се съгласи на „ зърнената договорка “, коства ми се, напълно не тъй като се е отказал от тези проекти. А тъй като се опасяваше, че демонстративното образуване на апетит може да докара до загуба на преданост в африканските страни - в последна сметка доста от водачите на тези страни към момента се пробват да поддържат положителни връзки с Москва. Кремъл обаче надали не от първия ден след подписването на съглашението наподобява търси метод да се откаже от него и да трансферира отговорността върху Украйна.

Когато се случи пожарът на Керченския мост, мотивът, наподобява, беше открит. Владимир Путин приказва за това, че един от зърновозите, участващи в износа на украинското зърно, е взел участие в превозването на експлозивите, употребявани за взривяването на моста. И че в случай че тази версия се удостовери, Русия ще се откаже да взе участие в зърненото съглашение. Но нужният транспортьор на зърно, наподобява, по този начин и не беше открит - съветският президент в никакъв случай повече не загатна тази фантастична версия.

Но Кремъл се върна към отхвърли да взе участие в зърнената договорка след вероятната офанзива против корабите на съветския Черноморски флот в залива на окупирания украински Севастопол. Отново Крим и още веднъж „ комфортен “ мотив! Отначало Москва стартира да приказва за това, че безпилотните самолети, взели участие в офанзивата, са изстреляни от зърновоз. След това, когато схванаха, че още веднъж ще би трябвало да търсят зърновоз, тази поредна фантастична версия беше изоставена. Сега Путин, на конференцията си след срещата на върха на водачите на Русия, Армения и Азербайджан, към този момент приказва за дронове, които са били по маршрута на зърнения кулоар - и тъкмо това изяснява решението му да спре присъединяване си в зърнената договорка.

Сигурен съм, че Путин не може да потвърди и тази версия, само че несъмнено си мисли, че най-сетне е съумял да трансферира отговорността върху Украйна. От турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин желае следствие на случилото се в Крим и твърди, че без такова следствие няма да се върне към споразуменията. Путин чака „ гаранции за сигурност “ от Украйна, с други думи, всички вероятни военни дейности в Крим и, евентуално, в южната част на Украйна като цяло, в този момент ще бъдат свързани от съветския президент със зърнените съглашения.

Но съм сигурен, че Путин няма да успее да излъже никого. Само себе си. Още в първите месеци на войната на Русия против Украйна авторитетни африкански политици – някогашният президент на Нигерия Олусегун Обасанджо и някогашният президент на Либерия, нобеловата лауреатка Елен Джонсън-Сърлийф приказваха за африканските жертви на съветската война. Руската, забележете, не украинската.

Елитите в страните от световния юг добре знаят кой стартира войната. Да, те не желаят да се карат с Русия - и това беше демонстрирано от неотдавнашното посещаване в Москва и Киев на президента на Гвинея-Бисау Умару Шисоку Ембало. Но те не желаят сънародниците им да умират от апетит и да решат да се разпалват, което може да докара до дестабилизиране на доста режими, лоялни към Кремъл.

Затова считам, че съветският президент ще би трябвало да се замисли още не един път кое е по-важно за него - опитът да провежда нова огромна миграционна рецесия или в действителност световна изолираност.

Източник: krymr com

Бесарабски фронт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР