Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено

...
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено
Коментари Харесай

Как да се храним по време на летните жеги

Високите летни температури са същинско тестване за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в огромни градове, защото бетонът, асфалтът и металите акумулират и излъчват слънчевата топлота. Затова, в случай че наоколо до жилището ни няма парк или гора, не можем да се надяваме на хладина даже през нощните часове, а най-горещата част на деня настава в късния следобяд. Тогава към обещаните от синоптиците над 30 градуса, нагретите повърхности в градската среда прибавят минимум още 5. Единственото, което ни остава, с цел да се спасим от жегите е, да променим метода си на живот.

Достатъчно течности
Тялото ни разполага с (почти) съвършен способ за терморегулация – потенето. Затова колкото е по-горещо, толкоз повече се потим и надлежно толкоева повече вода губи организма ни. Необходимо е в точния момент да възвръщаме запасите си от течности, в противоположен случай съществува сериозна заплаха да си навлечем дехидратация или топлинен удар. Не всички питиета обаче са удачни в този случай – да вземем за пример кафето и колата съдържат кофеин, които работи диуретично и в допълнение обезводнява организма. Най-добре утоляват жаждата леко киселите, неподсладени питиета – да вземем за пример вода или охладен зелен чай с прясно изцеден лимон. В най-горещите часове е целесъобразно да изпиваме 100-200 мл. на всеки 40-50 мин.

Прекрасно освежават и утоляват жаждата студените летни супи – обичайният таратор и по-екзотичните за нашите географски ширини гаспачо и цвеколник. Изобщо диетолозите поучават през горещите месеци да сменяем сухоежбината с допустимо най-вече течни храни.

Да понижим калориите
През студените месеци организма ни изразходва повече сила, защото част от поетите калории се трансформират в топлота, която ни пази от измръзване. През лятото това не е належащо и по тази причина храната ни би трябвало да бъде по-лека. Това значи да заобикаляме тлъстото месо, тортите и тестените закуски и да наблегнем повече на пресните плодове и зеленчуци, морските блага, пресните сирена и киселото мляко. Най-често тялото единствено ни подсказва от какво се нуждае и през най-горещите интервали внезапно губим вкус, изключително за по-тежки храни.

Повече витамини
Заедно с потта, през летните жеги тялото ни губи скъпи микроелементи и витамини, изключително водоразтворимите С, B1, В2, B6 и РР. В резултат на това през горещите дни усещаме безсилие, апатия, а имунитета ни отслабва и елементарно можем да станем жертви на някоя чревна зараза. Най-доброто противопоставяне на загубата на тези потребни субстанции е похапването на неограничени количества сезони плодове и зеленчуци. Не инцидентно природата се е погрижила тъкмо в този миг те да са в най-голямото си обилие.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР