Някои невероятни ползи от черешите ще ви разкрият, че те

...
Някои невероятни ползи от черешите ще ви разкрият, че те
Коментари Харесай

9 невероятни ползи от черешите

Някои невероятни изгоди от черешите ще ви разкрият, че те са естествена съкровищница на потребни субстанции! Черешите са най-обичаните, вкусни и богати на скъпи витамини, минерали и растителни съединения плодове. Те укрепват здравето. В техния състав влизат Витамин C, Витамин К, Витамин А, Витамин B1, Витамин B2, B3, B5, B6 и B9, каротеноиди, антоцианини, мелатонин, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк и фибри.

Те ни поддържат млади и укрепват съня. Черешите са богати на хранителни субстанции, имат ниско наличие на калории и елементарно се включват в диета.

Какво съставляват черешите?

Черешите са дребни плодове, с кръгла форма, които могат да бъдат сладки или кисели. Черешите спадат към костилкови плодове и порастват на дървета, които също са известни със своите омайни цветове.

Черешовите дървета порастват в региони без рискова топлота или мраз. Различните типове черешови дървета създават сладки череши и кисели череши. Сладките череши са сочни и имат по-ниско киселинно наличие от киселите, които са доста по-тръпчиви.

Научното наименование на черешата е Череша (Prunus avium). Тя е овощно дърво, принадлежащо към семейство Розоцветни и е необятно публикувана в северните региони с сдържан климат в Азия и Европа. Родът Prunus се състои от две разновидности – сладка череша (Prunus avium) и кисела череша (Prunus cerasus).

Видове череши

Този плод има над 800 разновидности, само че евентуално на вас са познати единствено няколко типа.

Едни от най-често срещаните типове череши включват:

Бинг

Това са едни от най-популярните сладки череши. Те са тъмночервени, съвсем черни и имат пресен, сладостен усет с лека киселинност. Плодовете са едри, широкосърцевидни, със объл връх. Месото е алено, компактно, сочно. Тези череши са идеални за консумация пресни като лека закуска.

Рение

Тези сочни сладки златистожълти и червени череши са специфична просвета, тъй като се отглеждат мъчно. Можете да ги откриете единствено в края на пролетта до началото на лятото. Светло кремави до златисти на цвят, с розови или червеникави места. Месото е сладко и нежно.

Ламбер

Плодовете са мрачно червени, сърцевидни и малко по-малки от Бинг. Сладки са на усет с богата нотка наслада.

Кралица Ана

Те наподобяват сходни на черешите Рение, само че Кралица Ан е по-тръпчива.

Черен

Този сладостен вид има тъмна кожа и нормално се употребява в пайове, желета, газирани питиета и други храни.

Регина

Това е черешов вид, който е същинско произведение на природата. Регина съчетава необикновен усет, неповторим външен тип и висока родовитост. Тя е същинска принцеса в овощната градина.

Плодовете са огромни, едри, с пурпурен към черен, бляскав цвят. Месото е компактно, прелестно и хрупкаво със сладко-кисел усет, напомнящо усета на вишна. Костилката се отделя елементарно.

Мараска

Тези ярки червени, сиропово-сладки череши украсяват вкусните мелби и типичен коктейли. Те са цялостни с добавена захар, тъй като се съхраняват седмици в алена хранителна багра, захар и горчиво бадемово масло. От този тип череши посредством филтрация се получава ликьор Мараскино. Плодчетата на Мараска, която пораства покрай Хърватия, са леко кисели и придават незабравимия усет на ликьора.

Независимо къде се отглеждат, черешите са вкусна и здравословна добавка към.

Пресните череши съдържат минерали и други хранителни субстанции. На първо място измежду тях е (аскорбинова киселина). Витамин С оказва помощ на тялото ви да всмуква желязо, да създава колаген и пази против увреждане на клетките. Важните витамини влизат в състава на плода и са причина за невероятните изгоди от черешите.

Съставките на черешите имат скъпи изгоди против доста болести като диабет, сърдечни проблеми, ракови и възпалителни болести, Алцхаймер и други.

Ето какви са 9 невероятни изгоди от черешите:

Богати на хранителни субстанции

Всички сортове череши са хранителни и съдържат разнородни фибри,. Тези субстанции са потребни за здравето. Витамин С подкрепя имунната система и прави кожата красива, до момента в който калият поддържа работата на мускулите, нервите и въздейства на кръвното налягане.

Черешите като добър източник на фибри, поддържат храносмилателната система здрава. Освен това те включват в състава си доста Витамин B, мед, магнезий и значимия Витамин К.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите
Снимка: freepik

Подпомагат здравето на сърцето

С черешите можете да отбраните сърцето си по елементарен и апетитен метод. Проучвания демонстрират, че, които включват огромно количество, понижават риска от сърдечни болести.

Хранителните субстанции в черешите като калий и антиоксиданти, подкрепят здравето на сърцето. Само 150 гр сладки череши без костилки обезпечава 10% от дневния банкет на калий, който е от значително значение за поддържане на крепко сърце. Елементът калий подкрепя естествения сърдечен темп и контролира кръвното налягане.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите
Снимка: freepik

Черешите съдържат доста антиоксиданти, които поддържат работата на сърцето, като защищават клетките от увреждане и понижават възпаленията.

Подобряват признаци на артрит

Поради мощните си противовъзпалителни резултати, черешите могат да понижат признаците на артрит, ревматизъм и подагра. Те могат да понижат равнищата на пикочната киселина в тялото, което е от значимо значение за хора с подагра.

Ако приемате 2 порции сладки череши в избран интервал, равнищата на пикочната киселина и равнищата на възпалителния маркер С-реактивен протеин понижават.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите
Снимка: freepik

Стимулират възобновяване след подготовка

Чрез проучвания е открито, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите облекчават мускулна болежка, увреждане и инфектиране, породени от извършения.

Киселият черешов сок и концентрат форсират възобновяване на мускулите, понижават мускулната болежка и защищават от загуба на мощ при дейни спортисти. Киселият черешов сок може да бъде от изгода и за неспортуващи. Ефектът при тези изследвания е реализиран с съсредоточени артикули от череши и не може да се твърди сигурно какъв брой пресни череши би трябвало да изядете, с цел да постигнете същите резултати.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите
Снимка: freepik

Подобряват качеството на съня

Яденето на череши или пиенето на кисел сок от череши може да влияе и усъвършенства качеството на съня ви. Високата централизация на растителни съединения в плода довежда до тези резултати. Плодовете съдържат мелатонин и триптофан, като мелатонин е вещество, което контролира цикъла на съня.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите
Снимка: freepik

Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Витамин С и бета-каротин, които са в състава на черешата, имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Големият брой растителни съединения в черешата води до големи изгоди за здравето. Всички типове череши съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Антиоксидантите оказват помощ в битката с оксидативния стрес и преждевременното стареене.

Черешите имат високото наличие на полифеноли, които оказват помощ в битката с клетъчните увреждания, понижават възпалението и усъвършенстват цялостното здраве. Диетите, богати на полифеноли, могат да предпазят от сърдечни болести, диабет, някои типове рак.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите Снимка: freepik

Подобряват равнищата на кръвната захар

Черешите са с невисок гликемичен показател. Те съдържат фибри в обвивката си, които са причина кръвната захар да се покачва по-бавно. Това прави черешите съвършен десерт за хора с диабет.

Съвет: консумирайте умерено череши, тъй като плодът е въглехидрат.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите
Снимка: freepik

Улесняват храносмилането

Черешите са богати на доста количество фибри, което е от значително значение за поддържането на здрава храносмилателна система. Консумацията на череши подкрепя постоянните придвижвания на червата и поддържа цялостното здраве на червата. Разтворимите фибри оказват помощ на тялото да смила храните по-бавно и да управлява равнищата на кръвната захар.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите
Снимка: freepik

Лесно се вклюват в диета

Черешите са повсеместен плод и необикновено вкусни. И сладките, и киселите сортове се съчетават чудесно с разнородни храни. Продукти като сушени череши, черешов прахуляк и черешов сок са доста потребни добавки към разнообразни предписания.

 9 невероятни изгоди от черешите 9 невероятни изгоди от черешите Снимка: freepik

Интересни способи да включите череши в диетата си:

Пресни череши за сладка закуска

Комбинирайте сушени череши с късчета черен шоколад и бадеми

Компот от череши

Сладки череши, лъжица кисело мляко и овесени ядки

Плодова салата с добавка череши

Сушени череши в печени сладкиши

Коктейл от кисел сок от череши, газирана вода с комат лимон

Пресни или варени череши към сладолед, пайове, крамбъли

Домашно черешово барбекю сос за месо

Разбийте черешова салца с кубчета череши и пресни билки за солени ястия

Добавете замразени череши към смути

Заключение

Черешите са доста питателни, богат на хранителни субстанции и минерали, и носят огромни изгоди за здравето. Те съдържат растителни съединения, които понижават възпалението, усъвършенстват съня и работата на сърцето, подкрепят възобновяване след подготовка. И сладките сортове, и киселите са доста вкусни и са съвършени за десерт. Могат да се включат в разнообразни предписания.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР