Високата цена на електроенергията е сериозен проблем за нашата енергетика,

...
Високата цена на електроенергията е сериозен проблем за нашата енергетика,
Коментари Харесай

Не корупцията, а скъпият ток бил големия проблем на BG-енергетиката

Високата цена на електрическата енергия е сериозен проблем за нашата енергетика, считат 30% от хората у нас. В същото време едвам 5 на 100 от интервюираните са на мнение, че си патят поради корупцията в бранша. Това демонстрират данните от социологическо изследване, направено от Националния център за парламентарни проучвания. Кой знае за какво обаче по-голямата част от интервюираните подминават очевидното: от години за енергийният бранш се приказва единствено като за разплодник на корупционни практики за милиони левове. А и въпросното "говорене " е подкрепено с доказателства - уволнени отраслови министри, наказани "енергийни " служители и така нататък

Очевидно е, че колкото по-слабо е осведомена публиката с тематиката „ Енергетика “, толкоз по-често показва като главен проблем на бранша високата цена на тока за битови потребности.. В упоменатото изследване са взели участие 1000 души като анкетата е направена през септември тази година.

За всеки десети интервюиран сериозен проблем съставлява неприятното ръководство, а за 6% – енергийната взаимозависимост на България от други страни. Хората, определящи се като високо осведомени по тематиката, по-често от останалите показват тези два казуса като най-сериозните провокации пред бранша.

Малко над половината от пълнолетните българи (51%) пък утвърждават поставената от Европейския съюз цел за предложение на конкурентни цени на силата за крайните консуматори. Докато 46 на 100 утвърждават политиката на Брюксел за енергийна успеваемост и саниране на здания. Но с една спогодба – страната да заплаща. И единствено една дребна част са подготвени бръкнат в личния си джоб за санирането на кооперациите, в които живеят.

Проучването демонстрира също по този начин, че българските жители не престават да са все по този начин незапознати с главните правила и хрумвания на Зелената договорка на Евросъюза.

Колкото до свободния енергиен пазар, интервюираните чакат той да докара до понижаване на цените на електрическата енергия и до по-добра конкурентоспособност.

Необходимо е да се означи, че мнозина у нас осъзнават какъв брой доста е подвластна енергетиката ни от външни фактори. Практически всеки трети запитан е на мнение, че България не може да бъде енергийно самостоятелна. Тази теза се пази по-често от хората на възраст сред 30 и 49 години, с висше обучение и живеещи в София. Отговаряйки на спомагателен въпрос, 52 на 100 са уверени, че страната е енергийно подвластна от Руската федерация. А превръщането й в енергийно самостоятелна се счита за допустимо от 42% от интервюираните.

Що се отнася до цената на природния газ, 28% са на мнение, че тя зависи от развиването на енергийната конструкция, а 27% - от ефикасната съгласуваност в Европейски Съюз.

Интересното е, че българите съществено поддържат построяването на нова газова инфраструктура. Цели 72,9 % утвърждават градежа на „ Балкански поток “, 63,5 на 100 са за завършването на газовия интерконектор с Гърция, 59,6% се изричат позитивно за строителството на нови газови централи. Положително е отношението и към построяването на огромни Водноелектрическа централа по река Дунав, каквито са плановете за каскади Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш.

Всеки четвърти интервюиран (27%) счита, че България предпочитано би трябвало да развива нуклеарната енергетика, до момента в който 36 на 100 са за фотоволтаиците. Сред другите типове първична сила се показват ВЕЦ-овете (25%) и силата от вятъра.

Почти 72 на 100 от хората чакат екологично чистата сила да не е по-скъпа от тока, създаван от другите централи. Само 14% са изразили единодушие, че цената на електрическата енергия, създадена съгласно най-високите екологични условия, би трябвало да е по-висока.

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР