Високата инфлация свърши, през тази година може дори да се

...
Високата инфлация свърши, през тази година може дори да се
Коментари Харесай

Край на евтините кредити, отрезвяване и дори дефлация очакват икономисти за 2023 г.

Високата инфлация свърши, през тази година може даже да се стигне до дефлация в България и това няма да е по-лесно, изключително за бизнеса. Тази година идва с отрезвяване както за разподите на компаниите по този начин и за бюджета и високи лихви. Това разяснява пред " Дарик радио " икономистите Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система и Георги Ангелов, старши икономист на " Отворено общество ".
Прочетете още
Според Ангелов даже България може да се върне още веднъж към дефлация, само че уточни, че това не е добра вест за бизнеса. " Забравяме, че България бе от най-печелившите от тази рецесия, тъй като изнасяше на високи цени олио, зърно и други, само че в този момент към този момент това не е допустимо. Затова 2023 година за бизнеса ще бъде по-зле и той би трябвало да мисли по какъв начин да понижава разноските, тъй като няма да може да подвига цените ", изясни той.

Богданов уточни, че " за положително или за неприятно " не инфлацията ще е най-големият проблем през годината. Затова и уточни, че държавното управление потегля да бори проблем към края на неговото проявяване вместо да огледа напред и да види какво ще е предизвикването в този момент.

Обясни, че сега не високите, а ниските цени на тока са проблем, довел до намаляване на износа му на половина. " Цените са такива, че въглищната енергетика не може да се устоя при тези цени ", уточни той. 

Цените на газа, а оттова и на тока от края на 2022 година започнаха да се успокояват, а при започване на годината износът на ток спада с 45%. След най-успешната в историята си година от началото на февруари държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която работи на въглища, още веднъж има проблем с продажбата на електрическата енергия.

" Наливането на пари в стопанската система сътвори социална толерантност и икономическа опция да се подвигат цените над равновесните и пазарните равнища. Това е еднократно и няма да се повтори. Цяла Европа поевтинява ", разяснява и Ангелов. " Свърши това, към този момент няма аргументи за повишаване, нито е задоволително ", добави с уточнението, че в България малко по-бавно и мъчно идват процесите, които към този момент са налице на открито.

И двамата разясниха, че описаните неприятни сюжети за финансите на страната, в случай че не се вземат ограничения, разказани в отчета на финансовия министър са нещо, за което тя е предупреждавала още през август и има за цел да подейства дисциплиниращо на всички. " При всички опасности, през 2023 ние имаме работеща стопанска система. Не е обстановката от 1997 година, нито е 2007 година ", добави Лъчезар Богданов. Посочи, че не става дума да се понижават разноските, а с какъв брой да се усилят - с 4% или с 12%, даде образец той.

Ангелов подсети, че през август финансовият министър е говорила същите неща, резултатът от което е, че " всички се стегнаха " и бюджетът приключи добре година, разказа той. " Сега обаче този път доста пресоли манджата, само че отново насочи дебата към това, че би трябвало да има бюджет с невисок недостиг, което за мен е потребно ", сподели той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР