Веселите хора живеят по-дълго, а гените, отговорни за нивата на

...
Веселите хора живеят по-дълго, а гените, отговорни за нивата на
Коментари Харесай

Ето от какво зависи дълголетието

Веселите хора живеят по-дълго, а гените, виновни за равнищата на желязо в организма, са свързани с продължителността на живота. Това настояват учени в ново проучване, отдадено на продължителността на живот при храта. Екипът съумял и да разпознава райони на генома, които прибавят няколко години към живота на човек, написа съветската осведомителна организация РИА Новости.

Ето по какъв начин се открояват евентуалните столетници:

Желязо

Високите равнища на желязо в кръвта редуцират живота, настояват английски и немски откриватели. А в случай че наличието на този микроелемент в тялото остава в границите на естественото, обвързваните с възрастта промени, в противен случай, се забавят.

Известно е, че желязото въздейства върху способността за битка с инфекциите. При доста болести, свързани с възрастта, като заболяването на Паркинсон или увреждане на черния дроб, се записват прекомерно високи или прекомерно ниски количества от този микроелемент. Затова учените допускат, че метаболизмът на желязото е значим фактор за склонността към дългоденствие и здраве в преклонна възраст.

Това се удостоверява от разбора на голям набор от генетични данни, получени от отворени интернационалните бази данни. Оказва се, че ДНК районите, свързани с тези индикатори, въздействат и върху метаболизма на желязото.

Техните открития изясняват за какво несъразмерната консумация на богато на желязо алено месо е обвързвано с риска от болести в преклонна възраст, по-специално сърдечно-съдови, споделят създателите. Изследователите не изключват, че лекарството, което контролира равнището на желязо в организма, може освен да добави няколко години живот, само че и да обезпечи здрава и дейна напреднала възраст.

Гени

През 2015 година американски и италиански специалисти, откакто изследват данните на осемстотин души на възраст над 100 години и пет хиляди над 90 години, разпознават четири гена за дългоденствие: CDKN2B, обвързван с регулирането на клетъчните цикли на живот, SH2B3, ABO, които дефинират кръвната група, и един от HLA гените, който подхожда за различаване от имунната система на клетките на личното тяло.

Четири години по-късно интернационален екип от откриватели към този момент е описал 12 района на генома, разнообразни разновидности на които имат отношение към продължителността на живота. Това са най-вече области, които образуват влечение към съществени болести, по-специално сърдечно-съдови и диабет вид 2, както и болести, които пораждат от тютюнопушенето. В същото време гените, свързани със злокачествени тумори, които не са свързани с пристрастяването към тютюн, нямат значителен резултат върху продължителността на живота.
Снимка: shutterstock Освен това, резултатът на някои генетични вариации се трансформира с възрастта. Някои съставляват заплаха за младежите, други - чак след 60-70 години.  Ето от какво зависи дълголетието
Оптимизъм

Според работата на американските лекари, светогледът на индивида също въздейства върху продължителността на живота. След като изследват данните на 1 500 мъже и към 70 хиляди дами, специалистите откриват, че най-оптимистичните, съгласно обществени анкети, като предписание живеят с 11-15% по-дълго.

Това може да се изясни с обстоятелството, че радостните хора по-рядко страдат от сърдечно-съдови и белодробни болести. Освен това те са по-склонни да следват здравословен метод на живот.

Друг фактор, допускат създателите на работата, е увереността на оптимистите във опциите им. Те реагират по-малко прочувствено на сложни обстановки и се възвръщат по-бързо от напрежението.

Пол

Според няколко научни труда по едно и също време, продължителността на живота мощно зависи от пола: женските на съвсем всички типове бозайници живеят приблизително по-дълго от мъжките.В опит на откриватели от Калифорнийския университет в Сан Франциско, които изкуствено отглеждат мишки с класическия набор от хромозоми XX и XY, както и " трансджендъри " XY женски и XX мъжки, гризачи с мъжки хромозомен набор XY умират по-рано. Нормалните женски и " сбърканите " XX мъжки живеят доста по-дълго.Освен това, измежду дълголетниците гризачи доминират човеци, при които женските полови жлези са прикрепени към женските хромозоми. Според създателите на работата това демонстрира, че яйчниците съдържат хормони и други сигнални молекули, които удължават живота и забавят стареенето.

Германски и датски учени, анализирали демографската обстановка в най-тежките времена - по време на търговията с плебеи на остров Тринидад, по време на епидемията от морбили в Исландия и глада в Швеция, Ирландия и Украйна,са съгласни с това. Оказа се, че съвсем на всички места дамите живеят приблизително по-дълго от мъжете.
Снимка: shutterstock Както означават откривателите, мощният пол е по-уязвим заради тестостерона, който може да наруши имунната система. Женският сексуален хормон естроген, въпреки това, има противовъзпалителен резултат.  Ето от какво зависи дълголетието
Знания

Нивото на обучение, или по-точно генетичното влечение към него, също е значимо, съгласно интернационалния екип от учени. Според разнообразни източници наследствеността на тази линия се прави оценка от 20 до 60%.

Въз основа на информация за двеста хиляди европейци те откриват, че колкото по-висок е по този начин нареченият полигенен резултат - набор от генетични разновидности, посредством които биолозите дефинират жаждата за познание, толкоз по-дълго човек живее.

Авторите на проучването обаче, означават, че разкритата корелация е единствено статистическа, а не причинно-следствена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР