Веселин Балтов, шеф на охраната на Васил Божков-Черепа и негов

...
Веселин Балтов, шеф на охраната на Васил Божков-Черепа и негов
Коментари Харесай

СХЕМА: Килър спасява богатството на Черепа

Веселин Балтов, началник на защитата на Васил Божков-Черепа и негов персонален убиец съгласно прокуратурата, е част от скица за избавяне благосъстоянието на духналия в Дубай олигарх, сподели инспекция на „ Уикенд ”. След необичайно разпръскване на проверяващите, Балтов се снабдява с няколко от най-мощните компании на своя необут, на чието има се водят парцели и банкови сметки за стотици милиони левове. Така сдруженията няма по какъв начин да попаднат в делото за конфискация, което КПКОНПИ води против Черепа.

 Веселин Балтов

За похлупак след една от покупко-продажбите, в които взе участие гарда Балтов, държавна компания е ощетена с големи суми. За случая има подаден сигнал в прокуратурата още предходната година, само че по този начин и не се е чуло Веселин Балтов да се е сдобил с следващото си обвиняване. Дали още веднъж става дума за безхаберие, или някой от десетките прокурори и висши ченгета на заплата при Черепа е потулил всичко, можем единствено да гадаем. Резултата е забележим – БДЖ губи надзор над голям вкусен терен в центъра на София.

Скандалната скица, в която участник е убиеца Веселин Балтов, е осъществена посредством основаната през 2004 година дъщерна компания на държавните железници „ БДЖ-Трансимпекс ”. След експлицитното позволение на тогавашният министър на превоза Николай Василев БДЖ се сдружава с компанията на Васил Божков „ Трансимпекс ”, като концепцията е взаимното сдружение да поеме ремонта на електрическите локомотиви „ Шкода ”.

База би трябвало да стане затвореният година преди този момент Локомотивно-вагонен цех, зад централната гара в София. Следвайки министерското напътствие, железниците апортират халетата на завода и терен от 68 декара, а компанията на Черепа дава обещание да обезпечи средства, с които да се възвърне активността на предприятието, давало единствено няколко години преди този момент работа на близо 7000 индивида.

Макар още по това време държавните терени да са оценени от брокери на десетки милиони евро, съгласно държавната оценка те костват единствено 1,8 млн. лв.. Така против апорта си БДЖ получава 35%от акциите на „ БДЖ-Трансимпекс ”, а със своите 3,4 млн. лева в брой Васил Божков прилапва останалите 65% от дяловете в взаимната компания.

Още тогава журналистически следствия гърмят, че страната е грубо ограбена от Черепа. Правителството на Национална движение „Симеон Втори", в което Васил Божков има голямо въздействие, отвърна, че концепцията не е върху терените да изникнат блокове, а да се възвърне работата на завода. За това и оценката на земята била толкоз ниска.

Както постоянно става у нас, сред думи и каузи, най-малко що се отнася до страната, рядко има съвпадане. Едва ли е изненада, че железопътния цех по този начин и не стартира още веднъж работа, а с помощта на контролният си дял от 65% от акциите в „ БДЖ-Трансимпекс ” Васил Божков може да си прави каквото си желае, игнорирайки страната.

Така през 2019 година излиза наяве, че халетата в запустелият цех са сринати, а служащи на място изясняват, че разчистват терена, с цел да се отвори място за голям затворен комплекс с жилища. Новината, че БДЖ, посредством дъщерната си компания влиза в имотния бизнес, е голяма изненада за управлението на железниците.

От там не престават да настояват, че имат проекти да отворят още веднъж предприятието. Оказва се, че от държавните железници не зависи нищо, откакто Васил Божков е съумял да сложи единствено свои хора в ръководството на „ БДЖ-Трансимпекс ”.

Намерението на олигарха да изтъргува апетитните терени за жълти стотинки на своя компания, с което БДЖ ще загуби десетки милиони евро са спрени поради избухналият скандал с неплатени налози на неговите лотарии. След като Черепа бяга в Дубай, през лятото на 2020 година за аферата с „ БДЖ-Трансимпекс ” и срутените без позволение халета на някогашния цех се сеща и прокуратурата.

Три години по-късно, резултати от следствието на Върховна административна прокуратурата няма. Скандалът бързо се не помни, с цел да избухне с нова мощ през 2022 година

Междувременно Черепа назначава за собствен представител в „ БДЖ-Трансимпекс ” шефа на защитата си Веселин Балтов. Действайки от името на своя необут, Балтов съумява да изтъргува акциите му във компанията на предприемача Илиян Филипов, който е притежател на най-голямата транспортна компания в България. Според осведомени, цената е няколко десетки милиона. Прилична възвращаемост за вложените в миналото 3,4 млн., за сметка на страната, която още веднъж ще пие една студена вода.

Реклама

Новият притежател Илиян Филипов, който има и мощен строителен бизнес, бързо пробва да си възвърне дадените на Васил Божков пари. Без да си прави труда да уведоми другия акционер в лицето на БДЖ, предприемачът, който при започване на 2022 година към този момент е станал и част от управлението на „ БДЖ-Трансимпекс ”, взема решение да сътвори нова дъщерна компания – „ Капитол билд инвест ”. В нея небрежно са трансферирани 49 декара от терените на някогашния железопътен цех.

По една случайност, парцелът е в съседство с големия затворен комплекс с жилища и офиси, който Илиян Филипов към този момент строи зад Централна гара–София. Това разрешава бъдещо уголемение на комплекса, а облагите от продажбата на жилищата са за над 100 млн. евро, пресмятат брокери. Дребна детайлност е, че страната и БДЖ надали ще видят нещо от тези големи пари, разгласи предходната пролет тогавашният транспортен министър Николай Събев.

Негови подчинени сигнализираха, че не са били известени за прехвърлянето на 49-те декара в новата компания, което си е типичен случай на машинация. Събев добави, че е подаден сигнал до прокуратурата за мощно занижената цена на златния имот. Отделно ще се желае и следствие по какъв начин Черепа, а по-късно и наследникът му са овладели цялостния надзор върху смесената компания.

„ Съветът на шефовете на „ БДЖ Трансимпекс ” е приел „ пазарна ” оценка на парцела от 60 евро/кв. м, до момента в който в реалност цените на терените в региона са не по-ниски от 350 – 400 евро/кв.м. Така вредата за БДЖ при положение, че измамата беше финализирана, може да се оцени на към 16 млн. лева ”, оповестиха от транспортното министерство.

Събев побърза да разгласява известието на министерството в своя Facebook профил и написа: „ И аз излизам на митинг – против зверското оплячкосване на страната. Надявам се прокуратурата да е съдружник ”. Година по-късно развиване по случая няма, а наследилите Николай Събев министри на превоза и шефове на БДЖ не помниха за многомилионната спекулация. Защо, единствено те си знаят. Наши източници настояват, че върху златния терен върви усилена подготовка за наливане на бетон.

Всъщност, аферата с „ БДЖ Трансимпекс% надалеч не е единственото присъединяване на Веселин Балтов в спасяването на благосъстоянието на Васил Божков-Черепа. След бягството си в Дубай, олигархът небрежно трансферира на своя охранител десетки свои компании, на чиито име се водят хотели, казина и други скъпи парцели. Промяната в собствеността (колко е действителна е различен въпрос) разрешава на Божков да изпревари запорите от прокуратурата и КПКОНПИ, спасявайки от конфискация голяма част от своето благосъстояние.

Самият Васил Божков преди време се похвали какъв брой са скъпи компаниите, които трансферира на своя охранител. В опит да се изкара почтен жител, той разгласява във Facebook информация от Национална агенция за приходите, че платил общо 11 295 285 лева налози за 4 години – от 2016 до 2019 година

От документите се разбра, че налозите са за получени дивиденти от негови компании, които след това трансферира на Балтов. Като се има поради, че облагането на дивидентите е със ставка 5%, може да се пресметне, че за 4 години Черепа е прибрал 226 млн. лева от избавените си от конфискация компании.

Васил Божков мъчно може да избере по-подходящ човек за свое подставено лице, настояват хора от подземния свят. От десетилетия някогашната барета Веселин Балтов е началник на защитата му. От делото против Черепа за управление на проведена незаконна група  за рекет, изнудвания, поръчки за убийства и изнасилвания се разбра, че Балтов е и персоналния убиец на олигарха.

Събрани улики и показания на очевидци сочат, че Божков е поръчал на своя охранител убийствата на бизнесмена Манол Велев през 2007 година, на предприемача от Благоевград Йордан Динов през 2012 година, на Алексей Петров през 2015 година и на жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария.

Освен покушенията, в отговорностите на Балтов влизало и да „ респектира ” хора по разпореждане на своя необут. Обичайно това включва побоища, палежи на коли или гърмежи против съперници в бизнеса.

Като началник на защитата на Черепа, Балтов отговарял и за събиране на компромати против политици, служители или магистратите.

При ареста му през 2020 година ченгетата откриха досиета със фотоси и персонални данни на няколко прокурори, които работят по каузи на Черепа – информация и за фамилиите им, в това число и деца, адреси и телефони.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР