Вероятно ви се е случвало в препълнено заведение или в

...
Вероятно ви се е случвало в препълнено заведение или в
Коментари Харесай

Защо погледът привлича?

Вероятно ви се е случвало в претъпкано заведение или в градски превоз внезапно да срещнете взор с различен човек. Сред всички в тълпата в близост, погледите ви се заключват, а може даже да не се познавате споделя доктор Кристиан Джарет пред Военновъздушни сили. 

Контактът с очите е естествена част от връзката. Психолозите и невролозите изследват зрителния контакт от десетилетия и техните завладяващи открития разкриват доста повече за неговата мощ, в това число това, което очите ни издават и по какъв начин контактът с очите трансформира това, което мислим за другия човек, който ни гледа.

Знаем, че погледът улавя и задържа вниманието ни. Срещата с нечий друг поглед отключва мигновенно голям брой мозъчни процеси, в резултат на което ставаме по-съзнателни за дейностите на другия, прави нас самите по-осъзнати. Всъщност даже гледането на портрет, който наподобява като че ли се взира в нас, провокира интензивност на мозъка, обвързвана със общественото знание - т.е. в областите, участващи в мисленето за себе си и другите.

Не е изненадващо, че осъзнаването, че сме обект на различен разум, е мощно разсейващо. Изследване е открило, че срещата с директния взор на различен пречи на нашата работна памет (способността ни да задържим и използваме информацията в мозъка си за къси интервали от време), нашето въображение и нашия мисловен надзор - способността ни да потискаме ирелевантна информация. Осъзнавали ли сте, когато ви притегли погледът на друго лице, че ви лишава повече усилия да се концентрирате върху това, за което говорите или мислите.

Изследванията демонстрират също, че контактът с очите оформя нашето усещане за другия човек. Например ние нормално възприемаме хората, които вършат по-често зрителен контакт, като по-интелигентни, по-съвестни и откровени (поне в западните култури), и сме по-склонни да имаме вяра в това, което споделят.

Разбира се, контактът с очите може да ни накара да се почувстваме и неловко, в случай че е несъразмерен, а хората, които се взират в нас могат да ни се сторят зловещи. В едно изследване, извършено в музей на науката, психолози наскоро се пробваха да открият желаната дълготрайност на контакт с очите. Те стигат до заключението, че междинната дълготрайност е три секунди и никой не харесва погледите, които не престават повече от девет секунди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР