Вероятно няма да открия Америка, като внушавам, че Русия в

...
Вероятно няма да открия Америка, като внушавам, че Русия в
Коментари Харесай

Може ли Китай да помогне на Русия във войната със санкциите? Китайският бизнес е тънка работа

Вероятно няма да открия Америка, като втълпявам, че Русия в актуалната си икономическа война с груповия Запад не би трябвало да надценява ролята на Китай като съдружник. Китай прилежно се придържа към правилото за равноотстояние от Съединени американски щати и Русия. В сегашния спор за Украйна Пекин зае позиция на неутралитет.

Когато Организация на обединените нации гласоподава резолюции, ориентирани против Москва, Пекин единствено се въздържа от поддръжка на сходни резолюции, само че не употребява правото си на несъгласие. От една страна наподобява, че Пекин е боен съдружник на Москва, настоящ дружно с нея против военния блок на НАТО. От друга страна, той непрекъснато споделя, че поддържа целостта на Украйна и търси някакъв мир на нейна територия. Някои го назовават " източна мъдрост ".

Не си разрешавам да преценява до каква степен може да стигне китайската мъдрост в сферата, която визира политическите и военните въпроси на връзките сред Пекин и Москва. Но в икономическата сфера двойствеността е явна и поразителна. И всичко това, тъй като Пекин е в мощна икономическа взаимозависимост от Вашингтон, макар че Китай към този момент изпревари Съединени американски щати по Брутният вътрешен продукт.

По данни на МВФ в края на 2021 година Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати възлиза на 23,0 трилиона. А изчислен по паритета на покупателната дарба на валутите, Брутният вътрешен продукт на Китай беше еднакъв на 27,2 трилиона. Въпреки това първата стопанска система в света (Китай) е мощно подвластна от втората стопанска система (САЩ). В края на 2020 година китайският експорт за Съединени американски щати възлиза на 438 милиарда $, което е почти 16,5% от целия китайски експорт. Съединени американски щати са главният отвъдморски пазар за китайски артикули. Вносът на Китай от Съединени американски щати възлиза на едвам 122 милиарда $.

През април бяха оповестени данни за търговията на Китай с Русия и Съединени американски щати в края на 2021 година Руско-китайският търговски оборот възлиза на $146,9 милиарда, а американско-китайският - $755,6 милиарда Търговският оборот на Китай със Съединени американски щати е повече от пет пъти по-висок от комерсиалния оборот на Китай с Русия. В същото време търговията на Китай с Америка, както означих, е мощно остатък, а с Русия е в недостиг (износът на Китай за Русия е доста по-малък от съветския експорт за Китай). Географските цели на Поднебесната империя, в случай че се мерят в долари, са явни.

Поради постоянния великански търговски остатък с Америка, Китай от доста години натрупва валутните си запаси. Към края на март формалните валутни запаси на Китай възлизат на астрономическите 3,19 трилиона $. Основната валута в състава на китайските запаси е щатският $. В класацията на страните по валутни запаси Китай изпреварва останалите.

И по този начин, в разгара на своята комерсиална агресия, Китай тихомълком стана подвластен от Съединените щати. Всяко прекомерно фрапантно деяние против Вашингтон заплашва Пекин със загубата на гигантския американски пазар за китайски артикули и допустима загуба на не по малко от половината от неговите запаси, състоящи се от щатски долари (ако бъдат замразени или иззети от Вашингтон).

Поради тази взаимозависимост китайският едрият бизнес, привързан с Америка, се опасява доста от вторични наказания, които Съединени американски щати могат да наложат по отношение на него (ако поддържа тесни търговски, стопански и финансови връзки с съветския бизнес). Китайските управляващи могат да си разрешат да изразят поддръжка за Русия и даже да показват своя антиамериканизъм, до момента в който китайските огромни корпорации и банки са принудени да бъдат внимателни.

Китайският бизнес стартира да демонстрира свръхпредпазливост още преди войната със глобите през 2022 година Така през 2018 година бяха регистрирани голям брой случаи на китайски банки, които спираха работа с съветски физически и юридически лица, базирайки се на режима на глобите на Съединени американски щати. От няколко години Китайската национална банка изпраща информация на китайските кредитни институции за глобите, които са в действие в света (включително против Русия) с рекомендации „ да ги вземат поради “ в работата си.

Първата реакция на огромните китайски банки по отношение на антируските наказания от актуалната година беше прекратяването на интервенциите с съветски банки, които бяха под наказания в долари, евро и други западни валути. Само в национални валути, т.е. рубли и юани. В края на февруари двете най-големи китайски банки - Bank of China и ICBC - стопираха да издават акредитиви на китайски компании за закупуване на съветски нефт, с цел да не попаднат под вторични наказания. Доставките на нефт продължиха, само че за вносителите това докара до спомагателни разноски.

Съгласно известията в медиите, държавните корпорации PetroChina, Sinopec, Sinochem и SBOOC са получили рекомендации от китайските управляващи да се въздържат от присъединяване в наддаването за нови доставки на черно злато от Русия от началото на април. Голямият китайски бизнес съобщи, че по-рано подписаните контракти за доставка на нефт от Русия ще останат в действие, само че няма да подписват нови контракти.

Средният бизнес взе участие в наддаването за доставки на нефт и природен газ от Русия, само че изисква съществени отстъпки от цената, като се вземат поради рисковете от вторичните наказания. Големият бизнес отхвърля контракти, колкото и обилни да са ценовите отстъпки.

Известната китайска Huawei, една от най-големите телекомуникационни компании в света, се наложи крепко на съветския пазар. През март тя разгласи, че ще извърши отговорностите си по към този момент подписани контракти, само че няма да подписва нови.

Специално би трябвало да се спомене китайският China Union Pay ( CUP ). Това е интернационална платежна система, основана през 2002 година по самодейност на Държавния съвет и Народната банка на Китай и едноименната компания. Нейни акционери са повече от 200 финансови институции. По размер на осъществените заплащания през 2015 година CUP изпревари Visa и Mastercard и се трансформира в най-голямата платежна система в света.

След като съветските банкови карти бяха блокирани в страни, принадлежащи към " неприятелската " група, съветските банки започнаха интензивно да построяват връзките си с CUP. Бяха реализирани съглашения съветските кредитни институции да издават карти UnionPay, които наподобява са ваксинирани от блокиране във всички страни (където има терминали UnionPay, а това са 180 държави).

На 20 април обаче гръмна новината, че CUP, заради боязън от вторични наказания, замразява издаването на карти от съветски огромни банки, които са под глобите на груповия Запад. По-конкретно, приказваме за Сбербанк, Алфа-Банк, ВТБ, Откритие, Промсвязбанк, Совкомбанк и Новикомбанк.

Има очаквания, че прекъсването на доставките на високотехнологични артикули от западните страни ще бъде обезщетено от закупуването на сходни артикули в Китай. По този мотив ръководителят на районния офис на Търговско-промишлената палата на Руската федерация в Източна Азия (Пекин) Иван Изотов направи следното изказване: „ Да приказваме за това, че в този момент Европа е обърнала тил на РФ и в този момент внезапно ще рукне поток от, да вземем за пример, потребителска техника от Китай, е най-малко наивно. Трябва да изхождаме от обстоятелството, че съвсем 80% от европейските марки се сглобяват по лиценз в Китай и с цел да може Китай да доставя тази потребителска електроника, той би трябвало да има позволение от притежателя на авторските права “.

На 2 април Ван Лутонг, шеф на европейския отдел на китайското външно министерство, даже категорично осведоми света, че Китай поддържа естествени търговски връзки с Русия, само че (внимание!) „ Не заобикаля съзнателно глобите, наложени от западните страни. “

„ Изтокът е тънка работа “, споделя героят на известния руски филм „ Бялото слънце на пустинята “. Не бива да забравяме за тази източна специфичност и да не чакаме, че Китай ще се трансформира в избавител, благодарение на който ще решим всичките си проблеми, подбудени от войната със глобите.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР