Великолепни творби на Светлин Русев събраха почитатели на Маестрото в

...
Великолепни творби на Светлин Русев събраха почитатели на Маестрото в
Коментари Харесай

Пътят на Светлин Русев показват колекционери

Великолепни произведения на Светлин Русев събраха фенове на Маестрото в изложба „ Средец “ на Министерството на културата. Съюзът на колекционерите в България отдава респект на великия художник с изложбата „ Пътят “ година откакто ученият си отиде от този свят. Картини от сбирките си предоставиха 21 членове на съюза, с цел да могат ценителите на творчеството на Светлин Русев да видят от близко шедьоврите му. „ Виждате какъв брой добре са обгрижвани картините – колекционерите пазят културното ни завещание “, показа проф. Валери Стефанов, ръководител на СКБ, който откри изложбата дружно с проф. Аксиния Джурова.

„ В креативната си биография Светлин Русев написа „ Повярвах, че съм намерил пътя – заблуда!!! “ Изложбата „ Пътят “ демонстрира дали това е било заблуда. Светлин е създател, който постанова бездънен метафизичен взор към живота “, сподели на откриването проф. Аксиния Джурова, която е куратор на изложбата дружно с проф. Иван Маразов. Сред колекционерите, дали картини за изложбата, са Боян Радев, Венцислав Кадиев, и Ники Младжов, който взе участие в експозицията с 10 спиращи дъха платна на Светлин Русев, с който бизнесменът-колекционер беше извънредно непосредствен.

Портрет на жена, наименуван от Маестрото „ Светлин – преди Светлин Русев “, нарисуван през 1956 година, възложен от Ники Младжов, грабваше погледите на посетителите, както и изключителните картини „ Майка “, „ Прегръдка “, „ Ковачи “ и „ Рибари “, нарисувани през 60-те години на предишния век. Картините „ Голо тяло “ от 1970 година и „ Кюстендилска пролет “ от 1973 година, предоставени от частната сбирка на Ники Младжов, обрамчват като в рамка останалите платна, изложени на витрината на галерията и могат да се видят от всички минувачи, запалени по изкуството.

„ Лутах се в търсене на магическия метафизичен камък на мъдростта, с безконечните отговори оттук и живота отвъд; стигнах до каменна кариера, с кървавите следи на време, труд и тъга “, е написал Светлин Русев в последния ден от живота си. Благодарение на самодейността на Съюза на колекционерите всички могат да се насладят на креативния път на Маестрото.

Снимка: „ Светлин – преди Светлин Русев “ – картина от сбирката на Ники Младжов, нарисувана от Маестрото през 1956 година

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР