Великобритания и Франция трябва да участват в преговорите между Русия

...
Великобритания и Франция трябва да участват в преговорите между Русия
Коментари Харесай

САЩ поставят света на границата на нова ядрена надпревара

Англия и Франция би трябвало да вземат участие в договарянията сред Русия и Съединени американски щати за понижаване на стратегическите нападателни оръжия. Както означи непрекъснатият представител на Руската федерация във Виена Михаил Улянов, капацитетът на тези страни е станал „ доста забележителен и сензитивен “. Преди съвсем година Москва приключи присъединяване си в този контракт в отговор на проектите на НАТО и Съединени американски щати да нанесат стратегическо проваляне на Русия. При какви условия страните могат още веднъж да изпълнят отговорностите си за понижаване на стратегическите оръжия?

Диалогът за удължение на Договора за понижаване на стратегическите оръжия (Нов СТАРТ), който изтича през февруари 2026 година, би трябвало да включва освен Русия и Съединени американски щати, само че също по този начин Франция и Англия Тази позиция на Москва беше припомнена от непрекъснатия представител на Руската федерация към интернационалните организации във Виена Михаил Улянов.

Според него, „ относително дребни по остарели стандарти “, капацитетът на тези страни е станал „ доста забележителен и сензитивен “. Поради това Русия счита за несвоевременно да се лимитира до двустранно редуциране на съветските и американските оръжия. В същото време Москва не планува желанието на Китай да се включи в договарянията за стратегическия нуклеарен капацитет и не има намерение да принуждава Пекин да го прави.

Да напомним, че Русия разгласи прекъсването на присъединяване си в Нов СТАРТ през февруари предходната година. Както изясни президентът Владимир Путин, повода за това е желанието на представители на Вашингтон да проведат инспекции на съветски нуклеарни уреди в обстановка, когато няколко от тях са били обстрелвани от ВСУ със съдействието на Пентагона.

„ Съединени американски щати и НАТО непосредствено декларират, че задачата им е да нанесат стратегическо проваляне на Русия. И в това време те ще обикалят нашите отбранителни уреди? ”, попита риторично президентът. Освен това, с цел да се върне към Новия СТАРТ, Русия би трябвало да разбере по какъв начин ще бъде регистриран общият ударен боеприпас на страните от НАТО, акцентира Путин, тъй като ракетите на Франция и Англия „ също са ориентирани против нас “.

Самият контракт Нов СТАРТ беше подписан през 2010 година от президентите на Русия и Съединени американски щати Дмитрий Медведев и Барак Обама за 10 години с опция за удължение с още пет. Москва настояваше за удължение на контракта за оптималния интервал, само че тези условия не устройваха администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който искаше да подписа „ огромно съглашение “ в региона на контрола на въоръженията с Русия, Китай и вероятно с " някой различен " "

Експерти нарекоха самодейността на Тръмп неосъществима, с цел да прикрие нежеланието си да удължи контракта. През януари 2021 година новата администрация на Белия дом, ръководена от Джо Байдън, разгласи готовността си да разшири документа при изискванията, препоръчани от Русия. На 26 януари в първия си телефонен диалог Путин и Байдън разискаха нуждата от удължение на документа. Тогава Путин подписа закона за удължение на Новия СТАРТ.

Според специалистите егоистичната позиция на Съединени американски щати във външната политика, както и дейностите на Белия дом в Украйна и нежеланието да се преглеждат нуклеарните въпроси отвън връзките сред Москва и Вашингтон, слагат света на ръба на нова нуклеарна конкуренция. Практически решения на тази обстановка обаче към момента не се виждат, което принуждава Русия да разчита единствено на личните си сили.

Освен това, съгласно анализаторите, присъединяване на Париж и Лондон в настоящето съглашение е на практика невероятно. „ Тозидокумент не включва никакви разпореждания, които биха могли да обзет Англия о и Франция. Там броят на носителите и бойните глави е ясно избран “, напомни Алексей Арбатов, началник на Центъра за интернационална сигурност към Института за международна стопанска система и интернационалните връзки на РАН.

„ Като цяло съглашението беше удължено един път през 2021 година Според членовете му той може да бъде продължен за не повече от пет години единствено един път “, продължи събеседникът. „ Следователно в този момент можем да приказваме за това по какъв начин да съблюдаваме напълно това съглашение и след февруари 2026 година да се опитаме да сключим ново съглашение допустимо най-скоро. Но когато Нов СТАРТ е спрян и може да се стигне до ново съглашение, тогава няма основа за договаряния ”, добавя той.

Арбатов изясни за какво Съединени американски щати са заинтригувани от включването на Китай в този разговор. „ Англия и Франция не построяват своите благоприятни условия, до момента в който Китай построява своите сили с много интензивни темпове: създаване на силозни установки, произвеждане на междуконтинентални балистични ракети, създаване на атомни подводници и впрочем “, сподели ораторът.

За да се възвърне действието на Новия СТАРТ преди приключването му през февруари 2026 година, акцентира Арбатов, е належащо да се реши главният военно-политически въпрос по отношение на поддръжката за Украйна от НАТО и на първо място от Съединени американски щати.

„ Русия трансформира Нов СТАРТ в инструмент за напън върху Съединените щати, тъй като Вашингтон е заинтригуван от това съглашение. И, както виждаме, в някои връзки позицията на Съединени американски щати видимо се трансформира по отношение на вътрешните политически разногласия.

Ако позицията се промени толкоз доста, че американците да поддържат мирните договаряния, тогава ще бъде допустимо да се върне към цялостното съблюдаване на контракта Нов СТАРТ. И когато той изтече, можем да стартираме интензивни договаряния по идващото съглашение по тази тематика и да се опитаме да решим проблемите на другите три нуклеарни сили – Англия, Франция и Китай “, счита Арбатов.

Според специалиста въпросът за Новия СТАРТ няма да стане главен по време на акцията за президентските избори в Съединени американски щати. „ Тази тематика ще бъде в трета и четвърта роля, само че ще бъде наранена. Американският президент ще каже, че Съединени американски щати са за цялостното съблюдаване на контракта “, уверен е специалистът.

„ Тръмп в действителност упорства за ново съглашение за надзор на стратегическите оръжия с Русия и Китай. Но в този момент сякаш няма такава позиция. И мисля, че в този момент не приказваме за ориста на Нов СТАРТ, за неговото удължение или подмяна. Това са диалози от прелиминарен темперамент “, споделя Павел Палажченко, някогашен персонален преводач и асистент на някогашния президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов, а в този момент началник на пресслужбата на Фондация “Горбачов ”.

Според него разискването на съветската самодейност е допустимо, в случай че се възобновят договарянията за стратегическа непоклатимост, „ това е по-широка тематика, в границите на която страните могат да разискват нуклеарните оръжия на всички страни, а освен на Англия, Франция и Китай “.

„ Позволете ми да ви припомня, че когато се водеха договарянията за „ нулевия вид “, Съветският съюз предложи на Съединени американски щати да отстранен английските и френските ракети със междинен обхват. Вашингтон, несъмнено, не одобри сходно предложение “, отбелязва политологът Владимир Корнилов.

Споразумението в настоящия си тип основава дисбаланс - Русия и Съединени американски щати понижават нуклеарните си ресурси, само че " други нуклеарни страни, в това число съдружниците на Вашингтон в НАТО, не вземат участие в тази договорка ".

Според специалиста Съединени американски щати ще бъдат срещу концепцията Англия и Франция да вземат участие в полемиката и след 2026 година Новият СТАРТ ще престане да съществува. „ Съединени американски щати са поели курс към разпалване на антируските настроения и разтягане на връзките сред Запада и Русия. Не мисля, че обстановката ще се промени след три години “, сподели източникът.

„ Ако след 2026 година не се появи нов СТАРТ, няма да се случи покруса. Ние разбираме какво имат Съединени американски щати, какъв е техният капацитет. И популярност Богу, че ни дели океан - това е известна гаранция за сигурност, тъй като времето за полет на една балистична ракета е 25-30 минути, т.е. за ответен удар имаме избран интервал от време за оценка на мащаба на опасността и да се реши отговорът “, споделя Вадим Козюлин, учител в Дипломатическата академия на съветското Министерство на външните работи.

Въпреки това, при липса на ново съглашение, каналите за взаимоотношение ще бъдат изгубени, което няма да е от изгода за световната сигурност. „ Разбира се, ще подозираме съперниците си, че се пробват да ни надминат. Това би трябвало да се разисква намерено и да се съгласува, в противоположен случай ще възникне обстановка на световна неустойчивост “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР