Велика събота е най-благословеният седми ден от Страстната седмица, когато

...
Велика събота е най-благословеният седми ден от Страстната седмица, когато
Коментари Харесай

Велика събота е! 9 забрани, традиции и обичаи в най-благословения ден 


Велика събота е " най-благословеният седми ден " от Страстната седмица, когато Христос лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете. Вярващите са притихнали в очакване на Възкресението.

Велика събота е последният ден преди Великден.

За вярващите това е по едно и също време печален и щастлив ден: Христос към момента лежи в гроба, Възкресението още не е настъпило, само че всичко към този момент е изпълнено с предвеликденска наслада. Именно на Велика събота стартират великденските служби в църквите. Ако по някаква причина не можете да присъствате на всенощното бдение, не си лягайте. В тази нощ не забравяйте да запалите свещ пред иконата на Исус Христос и да намерите време за дълбока и откровена молитва.

Традиции и традиции на Велика събота
Великият пост продължава и на Велика събота. На този ден можете да приготвите празнични великденски ястия, само че към момента не можете да ги ядете.

Днес е последният ден, в който яйцата би трябвало да бъдат боядисани. Добре е първите две да са в алено. Едното се слага под иконата и престоява там до идващия Великден. А с другото се мажат бузките и челата на децата в къщата, с цел да са здрави и засмени през цялата година.

Още от сутринта се подготвят ястия за богатата великденска софра - съгласно традицията на празника Възкресение Христово на масата би трябвало да има най-малко 12 ястия.

Освен това Велика събота е ден на добротата, помиряването и прошката - на този ден не забравяйте да поискате амнистия от всички, които може да сте обидили. Помирете се с всички, с които сте скарани - не помрачавайте утрешния празник с отрицателни усеща и страсти. Също по този начин в събота преди Великден би трябвало да раздадете лепта на всички нуждаещи се хора, които срещнете по пътя си.

Изповедта в събота преди Великден е едно от нещата, които могат да се създадат. На Великден също е всекидневно да се причастявате, само че в случай че по някаква причина не можете да извършите това по време на празничната литургия, причастете се в съботата преди празника. На този ден се предлага да завършите цялата си работа, да се помолите, да се настроите душевен на целодневната литургия, да изберете празнични облекла и да се подготвите за празнуването на Великден.

Нощта против Великден е особено време. Постът като подобен към този момент е завършил, само че до неделя сутринта не можете да ядете месо, да се отдадете на скотски удоволствия и алчност, да се смеете мощно, да ругаете или да пиете алкохол. Тази нощ е време за молитва.

В събота вечерта вярващите, оставяйки храна на масите вкъщи, се събират в църкви и катедрали за вечерната работа в 12 часа в среднощ стартира религиозното шествие, след което службата продължава. Пристигайки вкъщи, вярващите ядат козунак и си лягат. И едвам късно сутринта в неделя стартира същинският празник.

В този ден важат извънредно строги забрани:
- Не се работи

- Не се мие, не се къпете

- Не се пие алкохол


- Не можете да се смеете, танцувате и пеете

- Забранени са половите контакти

- Не можете да ходите на лов на риба или на лов

- Никаква градинарска работа

- Забранено е да се пипат игли и да се шие

Знамения на Велика събота
На този ден се счита за огромен грях да се смеем и забавляваме. Който се смее на Велика събота, ще плаче през цялата последваща година. Както и предходните два дни, в съботата преди Великден не можете да подарявате нищо от у дома, без значение кой какво ви желае - по този начин можете да подарите здравето, благополучието и шанса си.

На този ден можете да почиствате гробовете в гробищата, само че не можете да ги поменвате в събота. Ако времето на Велика събота е топло и ясно, то лятото ще е горещо и изсъхнало. И в случай че в този ден е студено и дъждовно, тогава лятото ще бъде ветровито.

Всяка година в събота преди Великден в Йерусалим се прави спускането на Благодатния огън. Хиляди поклонници се събират на този ден в църквата " Възкресение Христово ", с цел да следят едно от главните чудеса на православната черква. Според поверията годината, в която Благодатният огън не слезе на земята, ще бъде последната преди Страшния съд.

Велика събота е! 9 забрани, обичаи и традиции в най-благословения ден

" И ето, някой си, на име Йосиф (от Ариматея), консултант, човек добър и обективен... пристигна при Пилата и измоли тялото Иисусово. И като Го сне (от кръста), обви Го в плащаница и Го постави в гроб, изсечен в канара, дето никой не бе още полаган... Настъпваше към този момент събота. Вървяха подире и дамите, които бяха пристигнали с Иисуса от Галилея, и видяха гроба и по какъв начин бе положено тялото Му. И като се върнаха, подготвиха благовония и миро и си починаха съгласно заповедта ". Така евангелистът Лука разказва телесното заравяне на Исус в събота – последния ден от Страстната седмица, в която вярващите оплакват тъгите Христови.

Според библейската алегория на Велика събота тялото на Месията лежи в гроба, само че той още не е възкръснал. В този ден няма Бог, това е интервал на тежки размишления и неустановеност, вярващите се усещат изоставени...

Но макар телесната гибел на Голгота душата на Спасителя не бездейства. Тя слиза в пъкъла, унищожава портите и освобождава затворените там неверни души на Адам и Ева и на старозаветните пророци, с цел да ги води в небесата. Така открива пътя към парадайса на цялото човечество, което съгласно богословите е същината на християнското обръщение.

В царството на тъмнината Христос влиза като победител над злото и гибелта, а пътешествието му става знак на всеопрощение, обич и вяра.

Празникът по света

Празникът е прочут по света с разнообразни имена – във Филипините го назовават Черна събота, в Чехия - Бяла събота. Казват му още Великденско бдение, Пасхално бодърстване, Смъртна събота, Мъртва събота, Погребена събота. В Мексико го означават като Деня на Юда и хората горят чучела на предателя на Исус. Камбанен звън отбелязва края на постите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР