Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде заповед за

...
Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде заповед за
Коментари Харесай

Оттеглянето от Херсон - повратна точка или капан?

Вчера съветският министър на защитата Сергей Шойгу издаде заповед за евакуиране на съветските войски от Украйна от западния бряг на река Днепър, в това число от град Херсон. Този ход Ройтерс дефинира като едно от най-сериозните отстъпления на Русия от началото на нашествието й и евентуален преломен миг във войната. Дали ще се окаже подобен, следва да разберем, изключително поради разнопосочните мнения и реакции.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани за въздържане на страстите, съобщи Укринформ.

" Врагът не прави дарове, нито показва жестове на благосклонност. Ние се борим за всичко това ", сподели той във видеообръщение нощес.

Според върховен консултант на Владимир Зеленски е прекомерно рано да се приказва за евакуиране на съветските войски от град Херсон.

" Трябва да вършим разлика сред думи и каузи ", съобщи пред Ройтерс Михайло Подоляк.

" Докато украинският байрак не бъде повдигнат над Херсон няма смисъл да приказваме за съветско евакуиране ", добави той през вчерашния ден. Днес неговите съмнения са, че Русия желае да трансформира Херсон в " град на гибелта ".

Според Подоляк в Херсон, който беше високомерен от Русия малко след началото на нашествието и в този момент е във фокуса на украинската контраатака, към момента има съветски сили.

Михайло Подоляк упрекна съветските войски, че минират всичко – от жилища до канализация, и възнамеряват да обстрелват южния украински град от другата страна на река Днепър.

" Така наподобява " съветският свят ": пристигнаха, ограбиха, честваха, убиха " очевидци ", оставиха отломки и си потеглиха ", съобщи той в Тwitter.

RF wants to turn Kherson into a " city of death ". Ru-military mines everything they can: apartments, sewers. Artillery on the left bank plans to turn the city into ruins. This is what " Russian world " looks like: came, robbed, celebrated, killed " witnesses ", left ruins and left.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) November 10, 2022
За американския президент Джо Байдън изтеглянето от Херсон е явен знак, че руснаците имат проблем с армията си. Пред кореспонденти в Белия дом той разяснява, че е забавен фактът, че Русия е изчакала да минат междинните избори в Съединени американски щати, с цел да разгласи изтеглянето си.

По думите на Байдън, изтеглянето ще разреши и на двете страни да се прегрупират предвид на идната зима. Остава неразбираемо обаче дали Украйна е подготвена на взаимни отстъпки с Русия.

Според военачалник Марк Мили, шеф на американските въоръжени сили, жертвите на съветската войска в Украйна на над 100 000 бойци, убити и ранени. Горе-долу същите са загубите на войските, съобщи Ройтерс. Тези данни не могат да бъдат тествани по самостоятелен път.

Херсон бе единственият регионален център в Украйна, който съветските въоръжени сили съумяха да завладяват, откакто нахлуха в прилежащата страна на 24 февруари тази година. Русия откри надзор над града на 3 март.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР