Възстановяването на икономиката в световен мащаб се забавя на фона

...
Възстановяването на икономиката в световен мащаб се забавя на фона
Коментари Харесай

МВФ: Икономиката в Китай губи инерция, в Русия растежът се ускорява

Възстановяването на стопанската система в международен мащаб се забавя на фона на все по-големи разлики сред икономическите браншове и райони.

Това е главният извод от показаните данни в на Международния валутен фонд.

Икономическото възобновяване на Китай след пандемията губи инерция, до момента в който вероятностите за напредък на Русия наподобяват по-добри, сочат прогнозите на анализаторите, представени от BusinessInsider.

Оценката на кредитора за растежа на Китай остава непроменена - 5,2% за тази година, само че редица евентуални опасности от утежняване удрят главните мотори на стопанската система.

" След тласъка на повторното отваряне, възобновяване на Китай губи скорост ", акцентира МВФ.

Според организацията, слабият бранш на недвижимите парцели оказва напън върху вложенията в страната, до момента в който задграничното търсене изостава, а младежката безработица се усилва. " Високочестотните данни до юни удостоверяват намаляване на инерцията през второто тримесечие на 2023 година ", се споделя още в отчета.

Слабото задгранично търсене се отрази на китайския експорт, който спадна с 12,4% през юни по отношение на миналата година. В същото време вътрешното търсене също изостава, което слага Китай на прага на дефлация.

Изправени пред тази обстановка, управляващите в Китай се пробват да намерят метод за възобновяване, откакто към този момент понижиха лихвените проценти.

" По-силна политическа поддръжка в Китай, изключително посредством прехвърляния на средства за семействата, би могла в допълнение да форсира възобновяване и да породи позитивни световни резултати ", написа МВФ.

" Подобно развиване обаче би засилило инфлационния напън и би наложило по-строга позиция на паричната политика. "

За разлика от Китай, МВФ поддържа позитивни вероятности за съветската стопанска система, като покачва прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2023 година до 1,5% от предходната прогноза за 0,7%.

Това се случва след предстоящото стесняване с 2,1% през 2022 година, когато западните наказания поради войната в Украйна значително изключиха Москва от международната финансова система и прекъснаха най-големия експорт на сила.

МВФ посочи мощните страни през първата половина на тази година, като уточни търговията на дребно, строителството и промишленото произвеждане, които бяха подтиквани фискално. Въпреки това относително оптимистичните прогнози откриха почва за рецензия от някои анализатори, защото разчитат прекалено от данните на Кремъл. На процедура, оценките на МВФ са по-високи даже от тези на Москва, която последно показа прогноза за напредък от 1,2%.



В Съединени американски щати се чака растежът да се забави от 2,1% през 2022 година до 1,8% през 2023 г, след което ще се забави още повече до 1,0% през 2024 година

За 2023 година прогнозата е ревизирана нагоре с 0,2 процентен пункт заради устойчивия растеж на потреблението през първото тримесечие, което е отражение на към момента затегнатия пазар на труда, който поддържа повишаването на действителните приходи.

Въпреки това не се чака тази динамичност на растежа на потреблението да продължи дълго: Потребителите значително са изчерпали непотребните спестявания, насъбрани по време на пандемията, а Федералният запас се чака да продължи да покачва лихвените проценти, допълват от МВФ.

За еврозоната се чака растежът да спадне от 3,5% през 2022 година до 0,9% през 2023 г, преди да се увеличи до 1,5% през 2024 година Предвид по-силното развиване на услугите и туризма растежът е ревизиран нагоре с 0,4 процентни пункта за Италия и с 1,0 процентен пункт за Испания.

За Германия обаче слабостта на промишленото произвеждане и свиването на стопанската система през първото тримесечие на 2023 година ревизират растежа надолу с 0,2 процентни пункта до -0,3%.

За Обединеното кралство се планува растежът да намалее от 4,1% през 2022 година до 0,4% през 2023 година, след което да се увеличи до 1,0% през 2024 година

Това е възходяща проверка от 0,7 процентни пункта за 2023 година, което отразява по-силното ползване и вложения след спада на цените на силата, по-ниската неустановеност след Брекзит и резистентен финансов бранш, защото през март световният банков стрес се разсейва.

Предвижда се растежът в Япония да се увеличи от 1,0% през 2022 година до 1,4% през 2023 година, отразявайки скромна възходяща проверка, подсилен от забавеното търсене и стимулиращите политики, след което ще се забави до 1,0% през 2024 година, защото резултатът от предходните тласъци се разсейва, допълват от МВФ.

Растежът на нововъзникващите и разрастващите се стопански системи в Европа, измежду които е и България, се чака да нарасне до 1,8% през 2023 година или с 0,6 процентни пункта над заложената през април прогноза на МВФ. За 2024 година растежът се чака да доближи 2,2%, което обаче е с 0,3 процентни пункта под пролетните оценки на Фонда.

Нововъзникващите и разрастващи се европейски стопански системи включват Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Унгария, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.



Предвижда се световният напредък да спадне от почти 3,5% през 2022 година до 3,0% през 2023 и 2024 година Въпреки че прогнозата за 2023 година е малко по-висока от плануванаъа в Световните стопански вероятности от април 2023 година, тя остава слаба по исторически стандарти.

Повишаването на главните лихвени проценти на централните банки за битка с инфлацията продължава да оказва въздействие върху икономическата интензивност.

Очаква се световната обща инфлация да спадне от 8,7% през 2022 година до 6,8% през 2023 година и 5,2% през 2024 година

Предвижда се базисната инфлация да понижава по-плавно, а прогнозите за инфлацията през 2024 година са ревизирани в посока нагоре, предвиждат анализаторите от МВФ.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР