Възстановяването на икономиката след пандемията е сложна задача, която може

...
Възстановяването на икономиката след пандемията е сложна задача, която може
Коментари Харесай

Очаква ни напълно различна икономика след коронавируса

Възстановяването на стопанската система след пандемията е комплицирана задача, която може да прерасне в същинско предизвикателство. Правилният фокус на фискалните тласъци е поддръжката за компаниите, които не могат да работят по време на пандемията, с цел да се защитят работните места. В няколко европейски страни до този миг помощта от този тип доближи към 10% от Брутният вътрешен продукт. Но защото рестриктивните мерки последователно се подвигат, нуждата от фискална поддръжка ще намалее.

Сега би трябвало да се обърне внимание на преразпределението на капитала и труда. Повече от десетилетие изключителните парични тласъци не съумяха да генерират напредък в индустриализираните стопански системи. В някои браншове се натрупа непотребен потенциал, създавайки все по-голям брой зомби компании.

Като цяло вложенията бяха незадоволителни, с цел да поемат световните спестявания. Тази " трайна застоялост " не дава отговор на огромните парични и фискални тласъци. Необходимо е преразпределение на запаси за унищожаване на непотребния потенциал в браншове, които са се разширили прекалено много и за поощряване на вложенията в браншове с неизползвани капиталови благоприятни условия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Световната стопанска система е застрашена в близко бъдеще от надувани...

Това написа в коментар за Bloomberg Мървин Кинг – бележит английски икономист, учител в London School of Economics и шеф на Английската централна банка от 2003 до 2013 година

Ниските или даже негативни лихвени проценти разрешиха на зомби фирмите да оцелеят. А вложенията в индустриализирания свят са слаби. През десетилетието след финансовата рецесия брутните вложения като дял от Брутният вътрешен продукт спаднаха с два процентни пункта в стопанските системи от Г-7. В Китай делът на вложенията в Брутният вътрешен продукт скочи с над 7 процентни пункта до неустойчивите 44,8%.

Тъй като отделянето сред стопанските системи на Съединени американски щати и Китай продължава – като Китай към момента се нуждае от импорт на висококачествени полупроводници, а Съединени американски щати лимитират прехвърлянето на технологии към китайски компании – казусът на свръх спестяванията в Китай и несъразмерното ползване в Съединени американски щати си остава. Делът на потреблението на семействата в Брутният вътрешен продукт на Китай е понижен от над 65% през 1952 година до под 39% през 2019 година Заплатите са съзнателно арестувани, с цел да се резервира конкурентоспособността на износа.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пандемията от ковид ще докара до утежняване в стандарта на живот. Това предвижда ръководещият...

Избягването от клопката на ниския напредък не е същото като изкачването от кейнсианския спад. То изисква разнообразни ограничения – по-специално пренасяне на запаси от един съставен елемент на търсенето към различен, от един бранш към различен и от една компания към друга. Всичко това беше по този начин преди идването на Covid-19, само че пандемията го акцентира по два метода.

Първо, както компаниите, по този начин и държавните управления осъзнаха, че устойчивостта е също толкоз значима, колкото и успеваемостта. Оцеляването е значимо. Научихме този урок във връзка с банковата система по време на финансовата рецесия, само че не го приложихме другаде. Устойчивостта на здравната система, рисковете, подбудени от системите за доставка just-in-time, и податливостта на стопанските системи към затваряне на границите сочат, че икономическата активност ще бъде проведена по друг метод в бъдеще.

Второ, моделът на търсене за редица услуги – от въздушен превоз до туризъм и развлечения – ще се промени по способи, които през днешния ден е невероятно да се плануват. Ще има интервал на проби и неточности, преди да се спрем на нов модел за харчене и произвеждане.

Извършването на такава смяна ще изисква доста по-широк набор от политики, в сравнение с елементарното стимулиране на съвкупното търсене. Отговорът надалеч надвишава паричната и фискалната политики и обгръща валутните курсове, промените от страна на предлагането и ограниченията за поправяне на неустойчиво високите или неустойчиво ниските национални спестовни равнища. Нека фокусираме дебата върху това по какъв начин бихме могли да повишим вложенията и да ускорим това належащо преразпределение.

Политиците са оптимисти. Централните банкери не са. Те знаят, че всичко си има и противоположна страна. С възобновяване тези, които считат, че паричните и фискалните тласъци ще върнат мощната международна стопанска система, ги чака отчаяние. Конвенционалната макроикономическа политика не може да поправя неприятното структурно систематизиране. Изискват се по-широкообхватни и амбициозни политики, които ще бъдат комплицирани и сложни за осъществяване. Може да кажете, че се нуждаем от дързостта на скептицизма.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР