Възможната дата за влизане на България в еврозоната е 1

...
Възможната дата за влизане на България в еврозоната е 1
Коментари Харесай

Две години ни делят от влизане в еврозоната - най-вече заради инфлацията

Възможната дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 година, като преди този момент би трябвало да отговорим на всички критерии по Маастрихт.   Това съобщи Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за стопанската система в полза на хората, на взаимен брифинг в Министерския съвет със служебния министър председател Гълъб Донев след срещата сред двамата, съобщи Българска телеграфна агенция.   България ще може да влезе в еврозоната, когато извърши всички критерии по Маастрихт, което включва обществените финанси, дълготрайните лихвени проценти, стабилността на валутния курс и инфлацията.   Изглежда, че всички критерии са изпълнени, като се изключи инфлацията, и това е взаимна оценка на българските управляващи и на специалистите от Европейска комисия. Този аршин не се извършва, дори сте надалеч от задачата, уточни Домбровскис. Той акцентира, че не е значима съответната дата, а да се отговори на всички критерии.      В отговор на журналистически въпрос имало ли е сходни случаи при други страни, Домбровскис сподели, че е имало подобен казус през 2007 година, когато Литва не е отговаряла на критерия за инфлация, само че със напълно малко, може би 0,02%. Въпреки това на Литва беше отказано влизане в еврозоната и беше призната чак през 2015 година, сподели заместник-председателят на Европейска комисия.   Попитан, в случай че бъдат изпълнени критериите, доколко неприетите закони биха се оказали пречка за приемането на страната ни в еврозоната, Домбровскис сподели, че този аршин не се извършва и разликата е огромна, тъй че ще би трябвало да мине време, с цел да може да да се поправя цената.   Изчисляваме инфлацията на база 12 месеца, т.е. би трябвало да мине време, с цел да се поправя цената на инфлацията, разясни той и сподели още, че в същото време България би трябвало да подсигурява приемането на всички закони, тъй като въз основата на този детайл ще бъде оценката, когато се взема решение дали България да бъде поканена в еврозоната.

Служебното държавно управление следи доста деликатно всички процеси, свързани с бюджетния недостиг в България, сподели Гълъб Донев след срещата с  Домбровскис.

Донев съобщи, че служебното държавно управление ще предложи бюджет с бюджетен недостиг от 3%, което по думите му е в границите на критериите от Маастрихт, предава още Българска телеграфна агенция.     Донев уточни, че във фокуса на диалога са били проблемите с инфлацията, която е част от Маастрихтските критерии. Той означи, че поради на комплицираната геополитическа обстановка в света от предходната година, с растежа на енергоносителите, с растежа на горивата, на природния газ, на електрическата енергия и отразяването им в производството и доставката на хранителни артикули и други нехранителни артикули и услуги, инфлацията през миналата година внезапно се е повишила.    Това, което служебното държавно управление от август месец предходната година направи, е да имаме от октомври месец предходната година един непрестанен спад на инфлационните показатели в България, тъй че да можем да реализираме една сериозна ценова непоклатимост на цените в България, с цел да можем да се доближим до критериите за инфлация по Маастрихт, изясни служебният министър председател.     Гълъб Донев уточни, че измежду тематиките, които са били разисквани по време на срещата, са работата на Народното събрание, законодателството, което би трябвало да бъде признато, тъй че нормативната рамка на България да дава отговор за участие на страната в еврозоната.    Говорихме и за макроикономическата непоклатимост, за бюджетния недостиг и за това, което следва да създадем като информационна тактика, с цел да споделяме по-добре изгодите от въвеждане на еврото в България, уточни още Донев. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР